УКР РУС
» » "Партія мерів": чому місцеві еліти кинули виклик Зеленському
Всі новини

"Партія мерів": чому місцеві еліти кинули виклик Зеленському

На кадровий голод в Україні наклалася пандемія. І в результаті або слабка влада на місцях, яка не може впоратися з господарством, або надто сильна, яка чинить спротив владі центральній.

І в цих умовах з’явилася тенденція. Чимало керівників на місцях не хочуть асоціювати себе з тими, хто керує державою. Але у відкриту конфронтацію вступають одиниці. Згадайте міського голву Черкас. Утім, дехто все ж таки починає грати в приховану гру напередодні місцевих виборів. Про можливе об’єднання міських голів у партію заговорили ще наприкінці квітня.

І хоч без персонального підтвердження від міських керманичів, ми маємо вам про них розповісти – перемовини вели чинні міські голови Дніпра, Києва, Харкова та Одеси. А ще колишній прем’єр Володимир Гройсман. Жоден із них не каже, що йде відкрито проти Банкової. Але є факт, який їх точно збентежив. Влада заявила про намір змінити закон про вибори, щоб змусити мерів балотуватися лише від партій. Далі влада в ліпших традиціях від своїх слів відмовилася, а президент розкритикував ідею про бар’єри. Але досвід підказує, що це не кінець історії й диму без вогню не буває.


Зарплати, пенсії, дороги, референдуми: стандартні теми для піару політиків перед виборами. А цього року до списку додалися ще карантин і коронавірус.

Сидіти вдома у карантин. З усіх білбордів столиці до киян звертався столичний мер. Про своїх турбувалися і в Одесі, і в Харкові. Непокору офіційному Києву демонстрували Геннадії – Кернес та Труханов. У розпал коронавірусу дозволяли торгувати ринкам на догоду місцевим.


Міський голова Києва Віталій Кличко5 канал / Час. Підсумки тижня

Суперсилу в собі відчув міський голова Черкас. Анатолій Бондаренко, який торік на виборах активно підтримував Володимира Зеленського, несподівано влаштував йому демарш - карантин у місті послабив. Всупереч офіційному рішенню уряду й "привітів" від президента.

Чинити опір обіцяють й інші. Регіони заявили: центральна влада з ними відкрито воює. Відкочує назад децентралізацію, відбирає фінансування та нечесно звалює провал у боротьбі з коронавірусом на плечі місцевих. А ще погрожує та сипле кримінальними провадженнями проти мерів.


Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко5 канал / Час. Підсумки тижня

Але сила місцевих тепер у слабкості центру, впевнені мери. Додають: поки Київ демонструє некомпетентність, самоврядування бере на себе основний удар коронавірусу.

Хвиля місцевих бунтів – і в регіонах заговорили про партію мерів. Навіть провели таємну онлайн-зустріч.

"Ініціатором є Віталій Кличко, й на базі партії УДАР хочуть зробити такий проект", – зазначив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.


Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків5 канал / Час. Підсумки тижня

Із Кличком за компанію дніпровський мер Борис Філатов. Подейкують, що й колишній прем'єр Володимир Гройсман. Підсумки тижня просили в нього коментаря, але поки отримали відмову.

Гуртує політиків боротьба з центром та майбутні місцеві вибори. Правила гри, на яких влада задумала добряче змінити.

"Багато партій, маленьких, локальних. Не таємниця, що зараз  відбуваються розмови в парламенті, щоб обмежити участь маленьких партій у цих місцевих виборах", – пояснив Кличко.

"Упродовж десятиліть політичні партії, які мають більшість, намагалися прилаштувати виборчу систему під себе. "Слуга народу" намагається робити зміни, які будуть комфортними для них особисто", – наголосив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Для цього ідей у слуг народу було кілька:

– щоб балотуватися на виборах, політсила має мати представництва у 2/3 регіонів країни;

– далі, щоб здобути крісла в місцевій раді, партія має подолати 5-відсотковий бар'єр у всіх регіонах держави;

– кандидатами у мери й депутати великих містечок можуть бути лише представники всеукраїнських політсил.

"Партії мають опускатися нижче обласного рівня – у міста, містечка й формувати там партійну структуру. Щодо сільських та селищних рад, то там залишиться багатомандатна мажоритарна система із можливістю самовисування", – пояснив перший заступник голови фракціх "Слуга народу" Олександр Корнієнко.


Міський голова Дніпра Борис Філатов5 канал / Час. Підсумки тижня

Нові розклади великим політсилам лише на руку, адже за таких умов місцеві партії на виборах пролітають.

"Це абсурд, абсолютний нонсенс, як це партії треба на всеукраїнському рівні набрати якийсь рейтинг? Це для того, щоб вони отримали більшість на місцях", – зазначив міський голова Конотопа Артем Семеніхін.

"Я категорично проти. Маніпуляції для того, щоб усі регіональні проекти загнати під парламентську парасольку", – уточнив міський голова Дніпра Борис Філатов.

А якщо не з власною політсилою, то балотуватися місцевим лідерам доведеться під стягами найбільших партій. Аби не з ними, долати бар'єри та здобувати голоси міські керманичі міркують під спільним брендом.

"Мери розмовляють між собою, кажуть, а якщо ми не хочемо приєдуватися до одної, іншої чи третьої партії, ми можемо бути презентовані як презентація місцевого самоврядування?", – наголосив Кличко.


Міський голова Львова Андрій Садовий5 канал / Час. Підсумки тижня

"Партія об’єднає мерів. Така партія має право на існування й матиме успіх, я впевнений", – підкреслив Філатов.

Але якщо мер Дніпра створення партії не відкидає, львівський голова Андрій Садовий каже, що про об’єднання лідерів нічого не знає.

"Немає таких розмов і немає такої дискусії. Так можна завтра говорити про партію водіїв тролейбусів, про партію любителів пива", – уточнив він. 

"Погляди, наприклад, Кернеса, Кличка та Марцінківа в Івано-Франківську є абсолютно протилежними", – нагадав народний депутат від "Європейської солідарності" Микола Княжицький.

"Я ніколи в житті не вступлю в ту політичну силу, де буде Кернес! Ноги моєї там не буде!", – наголосив Семеніхін.

Хоч такі різні, проте об’єднатися шанси мають. Бо іншого виходу може й не бути.

"Маленькі регіональні партії всерйоз оцінювали небезпеку, що влада використає до них підхід сокири, тобто поставить бар’єри, які буде дуже складно подолати на місцевих виборах, а з іншого боку буде намагатись у різний спосіб зігнати мерів у президентську партію", – пояснив Кошель.

Чи то забоялися, чи то конфліктувати передумали. На примирення із місцевою владою пішов президент. Офіційно заявив, що бар'єрів партіям не створюватиме, а політиків звинуватив у хитрозробленості.

"У окремих політиків активізувався вірус. Цей вірус має назву "хитрозробленість". Я цього не допущу. Тому жодних 2/3 або 5% чи інших схем не буде. Це позиція і моя, і партії "Слуга народу", – заявив Володимир Зеленський.

"Про це говорили два місяці, вчора це спростували, завтра знову можуть підтвердити, тобто абсолютний бардак", – підкреслив народний депутат від "Голосу" Роман Лозинський.

"У представників монобільшості взагалі немає уявлення, якою має бути виборча система, якими мали би бути зміни, тому ці політтехнологічні фантазії потрібно залишити при собі", – зазначив Кошель.

На кінець тижня як ідеї створити партію мерів, так і наміри провести новації до Виборчого кодексу дещо принишкли. Сторони вичікують або домовляються. На все про все  залишилося 5 місяців.

Ірина Сисак, Юрій Усік, Микола Довгий, "Час.Підсумки тижня"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну