УКР РУС
» » "Відчули на собі, що таке "Град": спогади захисників, які 146 днів тримали оборону Луганського аеропорту
Всі новини

"Відчули на собі, що таке "Град": спогади захисників, які 146 днів тримали оборону Луганського аеропорту

146 днів, більшість з яких були пекельними. Підрозділи Десантно-штурмових військ на момент початку війни обороняли стратегічний об’єкт - Луганський аеропорт, передмістя тоді вже окупованого Луганська.


У квітні обороняти летовище прийшли армійці львівської 80-ї тоді ще аеромобільної бригади. І рівно 6 років тому на підкріплення їм прийшла зведена група дніпровських десантників 25-ї бригади.

Знімальна група "5-го" вирушила, щоб зустрітися з героями Луганського аеропорту. Нині вони, як і у 2014-ому, утримують підступи до окупованого Луганська. Тепер від їхніх позицій до околиць міста відстань на певних ділянках менше десятка кілометрів. Коли в цю ротацію бійці знову повернулися на Луганщину, знали місце дислокації. Навесні 14-ого – ні.

"Нас переписали по списку. Видали нові бронежилети. После того, як ми вийшли з літака, то зрозуміли, що ми в Луганську. Побачили термінал з написом "Луганський аеропорт", - пригадує Руслан.

"Це була база наших військ в тилу противника, перевалочна. Які приходили і надалі рухалися до границі, ізолювали безпосередньо місто Луганськ", - розповідає військовослужбовець Ігор.

Попри окупацію Луганська, обстрілів тоді не було. Десантники лише охороняли аеропорт і його працівників. А вже у середині травня ситуація кардинально зміниться.

"В один день вони просто не вийшли на роботу. Автобуси, які їх привозили, просто не вийшли на роботу. А десь через тиждень ми відчули на собі що таке "Град", - каже боєць.

Руслан розповідає, до початку війни в армії служив 5 років. Проте під обстрілами ані він, ані побратими тоді жодного разу не були. Згадує, коли вперше по них вдарили "Гради", не відразу зрозуміли, що відбувається.

"Чомусь я повернувся в сторону Луганська. Побачив ніби салют виходить у небо. І близько хвилини почали розриватися снаряди. Часто, голосно, швидко. Спочатку ми не зрозуміли, що сталося, сховалися в притулок, попередили наших, доповіли по транку на командування і після того дізналися, що це "Град", - зауважив оборонець.

Уже тоді армійці чітко розуміли, у лавах ворога воюють професійні військові.

"Пішли вже ПТУРи, артилерія. Спочатку було страшно. Дуже страшно. Але надалі вже на інстинктах працювали", - згадує Ігор.

"Помітно дуже було, коли працюють "шахтарі" і коли працюють люди, які вчилися стрільби і управління вогнем, які коректували цей вогонь. Видно було, що міна лягати саме туди, куди їй треба", - пояснює боєць Сергій.

Під потужним вогнем артилерії зведена група дніпровських десантників охороняла аеропорт до кінця серпня 2014-го. Втрат на землі - не було, у небі на борту ІЛ-76 загинули 40 вояків бригади і ще 9-ро членів екіпажу.

"Ми не пробачимо ніколи. А головна мета, це у мене прапор Луганського летовища зберігся. І я хочу у складі свого підрозділу цей стяг знову підняти над українським Луганськом. Луганськ – це Україна", - наголосив Ігор.

Вікторія Ковальова, Олександр Лахтін, Сергій Могилевич, Луганська область, "5 канал".



Українські морпіхи спільно з міжнародними підрозділами відточували майстерність на навчаннях у Грузії – фото

/ facebook / Міноборони України
/ facebook / Міноборони України
/ facebook / Міноборони України
/ facebook / Міноборони України
/ facebook / Міноборони України
/ facebook / Міноборони України
/ facebook / Міноборони України
/ facebook / Міноборони України Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну