УКР РУС
» » Найстрашніші пандемії в історії людства: як українець врятував світ від чуми та холери
Всі новини

Найстрашніші пандемії в історії людства: як українець врятував світ від чуми та холери

Березень 2020 року. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш назвав пандемію коронавірусу найбільшим викликом для людства з часів Другої світової війни. Цей глобальний конфлікт, розв'язаний нацистом Адольфом Гітлером і комуністом Йосипом Сталіним, забрав життя щонайменше 50 млн людей.  Попри це, двійко червонопрапорних диктаторів – не найстрашніші убивці у світовій історії. Найбільше людей за всі часи викосила інша біда – чума. Кілька її пандемій забрали життя щонайменше 300 млн осіб. Зупинити її змогла лише одна, але виняткова людина. Це уродженець України Володимир Хавкін, лицар британської імперії та індійський махатма.    У світі є багато убивчих речей. Більшість із них – наслідок діяльності людей. Це війни, голодомори, злочинність, техногенні та екологічні катастрофи. Але іноді природа нагадує нам, хто на цій планеті головний, і вкотре виринає забуте грецьке слово "пандемія". Зараз нас лякає цифра в десятки тисяч загиблих, а ще недавно хвороби нищили людей цілими континентами. 
Першу глобальну епідемію людство успішно забуло. Бо вона сталася ще до винайдення писемності. Лише зараз історики знайшли сліди найдавнішої пандемії. Вона сталась 6 тис. років тому.  На те, щоб європейська цивілізація відновилася й досягла нових вершин, пішли тисячоліття. Люди почали будувати вже справжні міста й навчилися писати. І один із перших істориків – грек Фукідід – залишив перший опис пандемії. Її часто так і називають – фукідідова чума. Ця пошесть фактично знищила давньогрецьку цивілізацію. Незабаром ослаблену Елладу захоплять дикуваті, але добре організовані горяни – македонці.  Наступні дві хвилі пандемії знищили найвідомішу трансконтинентальну імперію – Римську. Пакс Романа, або римський світ, занепав через дві потужні пандемії. Їх назвали за іменами правлячих імператорів – чума Антоніна та чума Юстиніана. Пандемія Римського світу протривала довгих 30 років. Іноді вона пригасала, але ненадовго.  Подолати її вдалося, зокрема, тому що на 8-му році чуми Юстиніан додумався до першого в історії карантину. Він заборонив виїжджати з заражених місцин. Хвороба перестала поширюватись, але Рим занепав. Вакуум сили заповнили орди варварів і роздерли імперію на шматки.  Наступна й найвідоміша в історії пандемія – чорна смерть – накрила вже не тільки наш континент, а геть усю ойкумену. За свідченнями сучасників, її принесли з Китаю монголи. Їхня імперія в 14-му столітті охоплювала майже всю Азію, нинішню європейську частину Росії та пів України.  Під час штурму генуезького міста Кафи – нинішньої кримської Феодосії – у таборі завойовників почався мор. Тоді хан Джанібек наказав катапультами закидувати чумні трупи через стіни до міста. Захисники все одно не здались, а монгольське військо майже вимерло й відступило до Золотої Орди. Але генуезці таки заразились і привезли епідемію до Європи. Однак сучасні дослідження вірусологів виявили, що батьківщиною чорної смерті був не Китай, а нинішнє російське Поволжя. Саме там виявили найдавніший із відомих бактеріальних штамів бубонної чуми. Предки сучасних росіян були васалами золотої орди й разом із монголами ходили в походи на Європу. І несли смерть – і своїм, і чужим. 
Пандемія чорної чуми вирувала у світі довгих 10 років. Спочатку вона нищила Китай і Золоту орду. Там вимерла половина населення. В Європі загинуло ще більше – до 60% всіх людей, незалежно від стану й віри.  Саме тоді з'явилися зловісні "чумні лікарі" та перші маски. 
Через 10 років чорна смерть повернулась туди, звідки прийшла. Коли Європа вже оговтувалася після катастрофи, чума вдарила по Московії. Від неї помер навіть великий князь московський Сімєон Гордий та ціла купа вельмож. Ледве не повністю вимерла одна зі столиць Золотої орди – Ханбалик, а також Константинополь. Так чума підписала вирок ще двом імперіям – Монгольській та Візантійській. Загинуло до 200 млн осіб. Чума поверталася до Європи ще не раз. Епідемії спалахували у 17-му та 18-му століттях. А вже в освіченому 19-му вибухнула третя глобальна пандемія цієї смертельної хвороби. Крім неї, мільйони людей забирали інші недуги, наприклад, холера. З цим нарешті треба було щось робити, й тут на арену вийшов наш герой Володимир Хавкін – одеський науковець і революціонер у всіх сенсах цього слова.  Російська імперія намагалася забути про Хавкіна, адже він був активним борцем проти неї. До того, як почати рятувати життя добрим людям, він вбивав поганих.  "Хавкін намагався змінити світ на краще, спрямувати на шлях справедливості, якої нам не вистачало завжди і сьогодні не вистачає", – зазначив письменник Давид Маркиш.
Майбутній рятівник людства народився у 1860 році в ортодоксальній єврейській родині. Батьки дали йому ім'я Вальдемар Мордехай Вольф, але в документах імперські чиновники назвали його Володимиром Ароновичем.  
"Володимир Хавкін народився в Одесі, але вже в дитинстві перебрався в Бердянськ. Тут вступив до гімназії, яку закінчив у 1879 р. І зараз ми стоїмо біля будівлі цієї гімназії, де зараз місцевий пед", – наголосив історик Ігор Лиман.
Володимир Хавкін у молоді роки5 канал / Машина часу Згодом він повернувся до Одеси, вступив до університету й став улюбленим учнем геніального українського мікробіолога Іллі Мечнікова. А ще потрапив під нагляд поліції. Революціонери вбили не простого генерала, а одного із найлютіших царських сатрапів, генерал-майора Васілія Стрєльнікова. Той був призначений на посаду одеського обер-прокурора з наказом жорстоко придушувати протестні рухи.  "Він сам був на суді, на кожній резонансній справі, і вимагав максимальні строки каторги, засуджував до страти через повішення – тоді не стріляли, а вішали, як у тюрмі, так і на лобних місцях", – розповів історик Віктор Файтельберг-Бланк. 
Володимир Хавкін5 канал / Машина часу Обох кілерів спіймали, але вони назвалися вигаданими іменами й нікого не видали. Імператор нетямився з люті й наказав повісити їх того ж дня без будь-якого слідства. Суд слухняно виконав монаршу волю. Завдяки цьому царському варіанту "телефонного судочинства" інші одеські народовольці залишились на свободі. Обшуки в них нічого не дали – у Володимира Хавкіна із підозрілого виявили тільки сумнівні висловлювання у приватних листах, а у його товаришів братів Романенків – надрукований в Європі "Кобзар" Шевченка. Однак усіх вигнали з університету. Свою дисертацію Хавкін був змушений захищати заочно.  Проблеми почалися й у покровителя юнаків Іллі Мечнікова. Він виїхав до Франції, де отримав посаду в Пастерівському інституті. Його засновник Луї Пастер саме винайшов вакцину від сказу й збирав до себе найкращих мікробіологів з усього світу. Мечніков зміг прилаштувати туди й свого учня.   Володимир Хавкін випробовує вакцину на собі. Кілька днів ходить із температурою, але виживає. Зумисно заражає себе холерою, але набутий імунітет легко відбиває напад хвороби. Це була перша у світі ефективна вакцина від цієї недуги. 
Хавкін робить фурор у науковому світі й закликає до тотальної вакцинації. Та нічого не відбувається. В Європі цією "хворобою брудних рук" майже не хворіють і не переймаються. Холерна епідемія спалахує в Росії, Володимир пропонує імператору свою вакцину безкоштовно, але його ігнорують, бо ж політемігрант. На подальшу смерть 300 тис. росіян царю начхати. Однак Хавкіним зацікавлюється інша імперія – Британська. На іншому кінці світу вона веде справжню холерну війну.  
Епідемія холери спалахує в найбільшому володінні британської корони – Індії. Колонізатори намагаються запровадити карантин і змусити індійців відмовитись від найбільш негігієнічних релігійних практик. У відповідь ті повстають і починають вбивати незваних рятівників. Корона надсилає війська, але це тільки погіршує ситуацію.  Англійці зазнають шкоди від того, що їхні солдати в Індії гинуть від хвороб. Хавкін приймає запрошення й призначається державним бактеріологом в Індію, мандруючи джунглями й роблячи уколи місцевим мешканцям. Також вакцинуються всі солдати корони. 
Володимир Хавкін в Індії5 канал / Машина часу Хавкін різко змінює колоніальну політику боротьби з хворобою. Він відмовляється від застосування військ, сам їздить від села до села й на собі кожен раз показує, що вакцина безпечна. Це був повний і беззаперечний успіх однієї людини. Усюди, де з'являвся Хавкін, смертність одразу падала в десятки разів. Індійці, які спочатку погрожували вбити чергового представника окупаційної влади, почали називати його "великим білим цілителем" та пророком – "махатмою". 
Не обійшла його увагою й королева Вікторія. Вона зробила Володимира Хавкіна кавалером однієї з найвищих нагород того часу – Видатного лицарського ордена Індійської імперії. Та це був не єдиний його подвиг. 
На той момент Хавкін був незаперечним авторитетом і всі його вимоги одразу виконувалися. Губернатор віддав йому свій палац під лабораторію. Ще за життя Володимира вона перетворилася на інститут його імені.  У 1925 році британський військовий медик полковник Персіваль Маккі добився перейменування лабораторії з вивчення чуми на честь її засновника на Інститут Хавкіна. Загалом видатний одесит провів в Індії більше 20 років. За цей час він сам і його послідовники вакцинували й врятували від смерті більше 33 млн індійців.  Він помер у 1930 році в Лозанні, в готельному номері. Власного житла Володимир так і не придбав, натомість всі свої чималі кошти віддав на благодійність. За останнє століття людство пережило ще немало пандемій. Завдяки вакцинації, антибіотикам і самовідданості лікарів та науковців найбільш убивчі бактеріальні хвороби відійшли у минуле. Настала епоха вірусів. Про них здогадувались давно, але дізнались напевне після першої глобальної пандемії – "російського грипу" H2N2. 
Іспанський грип5 канал / Машина часу Вірус грипу був виявлений у 1890-х роках. Тоді світом прокотилась перша вірусна пандемія, яка була детально вивчена науковцями. Вперше її зафіксували у місті Бухара, яке тоді знаходилось під владою Російської імперії. Тому на заході цю пандемію назвали саме "російським грипом".  Хвороба поширилася всією північною півкулею Землі. Передавалася дуже швидко – через пасажирів залізниць та пароплавів. За пів року вона дійшла до Санкт-Петербурга, ще за два місяці – через Європу до США. Більшість хворих одужали, але до мільйона людей таки померло.  Нова пандемія грипу прийшла з Китаю й охопила уже весь світ. Її початок усі прогавили через Першу світову війну. Уся увага преси і влади була сконцентрована на бойових діях, а всілякі негаразди й епідемії замовчувала воєнна цензура. Єдина країна, яка відкрито описувала перебіг хвороби, була нейтральна Іспанія. Тому вірус незаслужено назвали "іспанкою". В умовах повоєнної руїни та чергового краху одразу 5-ти імперій – Турецької, Китайської, Російської, Австро-Угорської та Німецької – з ним належно не боролись, і він забрав катастрофічні 50 мільйонів життів. Це було вдвічі більше, ніж загинуло у Першу світову.  Парадоксально, але навіть така жахлива цифра не стала катастрофою. Адже якщо загибель аналогічного числа людей у добу Юстиніана означало зникнення половини усього людства, то у 20-му столітті жертвами іспанки стали лише приблизно 3% землян.   Летальність усіх наступних хвиль грипу та інших пандемічних вірусів залишається приблизно на тому ж рівні. Виняток – "чума 20-го століття" СНІД. Але з ним нарешті навчилися боротися.  Решта пандемій – Азійський, Гонконзький, свинячий та пташиний грипи, ебола, перші коронавіруси САРС і МЕРС – проходять за однаковим сценарієм. Швидкість поширення епідемій внаслідок глобалізації зараз найвища в історії. Однак тривалість їх різко скоротилася – приблизно до року. За цей час сам збудник мутує і слабне, а науковці винаходять проти нього вакцину.  Саме за таким сценарієм мала б розвиватись і епідемія нового коронавірусу COVID-19. Якби не вторгнення Путіна на Донбас. Адже у збитому російськими військами лайнері МН-17 перебувало 108 кращих вірусологів світу, які летіли на конференцію до Австралії. Серед них Юп Ланге, засновник дослідницького інституту і профільного журналу "Противірусна терапія". Чи не вбив Путін наступного Хавкіна? Покаже час. Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну