УКР РУС
» » В Польщі держава пітримує кінематографічну галузь – Радослав Шмігульський, директор Польського кіноінституту
Всі новини

В Польщі держава пітримує кінематографічну галузь – Радослав Шмігульський, директор Польського кіноінституту

Стипендії для творців, які опинилися у складній фінансовій ситуації, зміни в Законі про кінематограф і Законі про фінансову підтримку аудіовізуального виробництва, численні поправки, внесені в Поточні програми Польського кіноінституту, та ряд ініціатив, що реалізуються робочими колективами – це деякі результати роботи кризової команди в кінематографічній галузі, яку представив директор Польського кіноінституту Радослав Шмігульський, який очолював роботу кризової команди. Пані та панове, Спалах коронавірусу мав особливо болісний вплив на кіноіндустрію. Закриття кінотеатрів стало початком небаченого паралічу кіносектора, наслідки якого ми не в змозі передбачити. Інститут вжив негайних коригувальних дій, які почалися зі створення кризової групи в галузі кінематографа. Моє запрошення до співпраці з командою прийняли видатні експерти, представники всіх стовпів польського кіносектора: продюсери, режисери, дистриб'ютори, представники кінотеатрів, кінофестивалів, незалежні експерти та працівники Польського кіноінституту. Завдання команди – розробити рятівні рішення для кіноіндустрії в умовах складної економічної ситуації. Під час щотижневих зустрічей повної команди шляхом обговорення й обміну досвідом визначаються напрями діяльності з подальшими широко обговорюваними умовами їх проведення. Для оптимізації роботи члени команди збираються впродовж тижня в робочих групах (комітетах), до яких вони були призначені відповідно до своїх компетенцій. Комітети працюють, серед іншого, над питаннями дистрибуції в умовах закриття кінотеатрів, підтримання фінансової ліквідності, безперебійного й легкого відновлення припиненого виробництва фільмів, перезавантаження кінотеатрів та їх функціонування в умовах соціального страху перед поверненням епідемії.

Стипендії для режисерів

В результаті роботи кризової групи Польський кіноінститут у співпраці з Асоціацією кінематографістів Польщі, Польською кіноакадемією, Гільдією польських кінорежисерів і Асоціацією митців Польщі створив Програму підтримки для професіоналів кіногалузі. В рамках програми на отримання стипендій можуть претендувати представники всіх кінопрофесій, які опинилися в складній фінансовій ситуації через пандемію COVID–19. Сума стипендії становить 2400 злотих, і ви можете подавати заявку на підтримку раз на квартал. Стипендію можна отримати до трьох разів. Стипендіальна комісія включає представників найважливіших організацій кіноіндустрії у Польщі: Лукаш Рондуда – рекомендований Гільдією польських режисерів, Роберт Качмарек – представник Асоціації митців Польщі, Ілона Лепковська – представниця Польської кіноакадемії, Міхал Щесняк – представник Асоціації кінематографістів Польщі, та Малґожата Щепковська–Калемба – представниця Польського кіноінституту.

Законодавчі зміни

Негайні дії, здійснені Польським кіноінститутом невдовзі після першої зустрічі команди, призвели до законодавчих змін, що відповідають актуальним потребам. Визначення фільму було змінено в Законі про кінематограф. Згідно з поточною інтерпретацією, фільм – це також твір, який через непередбачувані обставини не був показаний у кінотеатрах. Це дозволяє Інституту співфінансувати фільми, які в першу чергу вийдуть на платформи VOD та PPV. Таким чином, ПКІ дає можливість виробникам знизити витрати на виробництво там, де це можливо сьогодні. Ця дія, яка дещо суперечить традиції Інституту, є вираженням прагматичного компромісу між наявною моделлю та поточною ринковою реальністю. В результаті роботи команди, на вимогу Польського кіноінституту було також внесено зміни до Закону про фінансову підтримку аудіовізуального виробництва. Подати заявку на фінансову підтримку можна не раніше ніж за 12 місяців до початку робіт, що покриваються фінансовою підтримкою, і не пізніше, ніж початок цих робіт. Таким чином, непрактична вимога звертатися за підтримкою серед інших за два місяці до початку виробництва була скасована.

Нижче наведено перелік змін, які вже внесені в окремі правові акти

Поправки до Закону про кінематограф:

Зміна визначення фільму – фільм – це також твір, який не був демонстрований у кінотеатрі через непередбачувані обставини.



Додавання пункту 3а до ст. 19 Закону про кінематограф, що дозволяє оператору кінотеатру не подавати до ПКІ звіт із зазначенням щоденних даних про кількість глядачів, кількість проданих квитків та прийняті правові інструменти, а також дохід від продажу квитків на кожен фільм, який демонструється у визначений день, та щомісячні дані про дохід, від прокату фільмів і рекламних роликів у кінотеатрі, якщо такі дані дорівнюють 0.

Зміни, внесені до Закону про фінансову підтримку аудіовізуальної продукції:

Дозвіл на подання заяви про фінансову підтримку не раніше ніж за 12 місяців до початку робіт, які мають покриватися цією фінансовою підтримкою, та не пізніше, ніж до початку цих робіт. Заявники зобов'язані розпочати роботи, покриті фінансовою підтримкою, не пізніше ніж через 12 місяців з дня подання заяви.



Якщо заявник з обґрунтованих причин не може подати договір на надання послуг з аудіовізуального виробництва чи синопсис і сценарій аудіовізуального твору, підтвердження набуття прав на сценарій чи літературну основу аудіовізуального твору, Директор Інституту може прийняти рішення подати інші документи до Інституту, на підставі яких можна буде розглянути заявку.



Подовження строку подання змін до кошторису витрат, що додається до заявки, на 60 днів.



Продовження терміну укладення договору про фінансову підтримку на вимогу заявника до 3 місяців.

Зміни, розроблені антикризовою командою, подані Польським кіноінститутом до Міністерства культури й національної спадщини:

Введення до Закону про кінематограф плати за державний збір суб'єкта господарювання, який надає аудіовізуальні медіапослуги на вимогу, в розмірі 1,5% доходу, отриманого від плати за доступ до публічно доступних аудіовізуальних медіапослуг на вимогу або отриманого доходу від мовлення комерційних комунікацій, якщо цей дохід за даний розрахунковий період більший.



Введення в положення Положення міністра культури та національної спадщини щодо співфінансування проектів кінематографії від Польського кіноінституту від 27 жовтня 2005 р. можливості продовження зобов’язань до 3 років.

Зміни, які будуть подані до Міністерства культури й національної спадщини:

Поправки до ст. 24 пункту 2 Закону про фінансову підтримку аудіовізуальної продукції, що дозволяють трансфер на банківський рахунок і тим самим розширення доступу виробників до фінансових інструментів, доступних на європейському ринку.



Зміни до Положення до Закону про фінансову підтримку аудіовізуального виробництва:



  • зменшення мінімального рівня витрат на повнометражний ігровий фільм тривалістю не менше ніж 70 хвилин з 4 000 000 злотих до 1 000 000 злотих;



    зниження мінімального рівня витрат на документальний фільм тривалість не менше ніж 40 хвилин з 300 000 злотих до 100 000 злотих;



    зниження рівня мінімальних витрат на анімаційний фільм тривалістю не менше 60 хвилин з 1 000 000 злотих до 100 000 злотих.

Відновлення фінансової ліквідності. Кредити для бізнесу

Відновлення фінансової ліквідності – це стовп реконструкції кіноіндустрії, спільний для всіх галузей цієї індустрії. У рамках роботи кризової групи були розроблені кредитні припущення з низькими відсотковими ставками, щоб уникнути збоїв у оплаті. Вони передбачають спрощену процедуру отримання кредиту, полегшення умов для досягнення кредитоспроможності, пільгові відсоткові ставки та збори, а також швидкість вивільнення коштів. Кредити дозволять багатьом компаніям пережити найважчий період, коли необхідність погашення постійних зобов’язань супроводжується відсутністю доходу; це стосується, зокрема, кінотеатрів. Компаніям–виробникам потрібні кредити, які дозволять їм відновити перерване виробництво та покрити додаткові витрати внаслідок дублювання багатьох витрат. Завдяки підтримці Міністерства культури й національної спадщини Польський кіноінститут розпочав роботу над пільговими позиками для кіноіндустрії, фінансовим гарантом якої буде Bank Gospodarstwa Krajowego. Всі компанії з сектора аудіовізуальної галузі мають бути підтримані.

Підготовка страхування від ризику збільшення витрат на аудіовізуальне виробництво

Відповідно до постійно оновлюваного звіту ПКІ про припинену роботу над аудіовізуальними проектами через пандемію, наразі припинено виробництво понад 160 фільмів і серіалів. Щоб мати можливість якнайшвидше завершити ці виробництва, а також розпочати наступні, включаючи виконання іноземних послуг, отриманих внаслідок функціонування системи фінансових стимулів, необхідно зменшити почуття загрози й страху виробників і їхніх фінансових партнерів щодо повторення теперішньої ситуації. Єдине рішення – страхувати цей ризик своєю участю. В іншому випадку вітчизняні виробництва розпочнуться щонайменше через кілька місяців, а закордонні послуги – через набагато довший період. Таке страхування також може покрити заднім числом додаткові витрати на зупинене виробництво. Завдяки підтвердженню міністром культури та національної спадщини вашої зацікавленості цією проблемою робоча група готує заяву до Польської страхової палати про допомогу спільно з кіноспільнотою та Польським кіноінститутом у розробці відповідної моделі в термін до 3 місяців. Наступним кроком буде звернення до міністра для затвердження та імплементації відповідних положень.

Зміни в Поточних програмах

Іншим рішенням, що підтримує фінансову ліквідність, є численні зміни, внесені Польським кіноінститутом в Поточні програми на 2020 рік, які були подані на затвердження Раді Інституту. Важливо змінити розмір грантових траншів, що сплачуються Інститутом. У разі співфінансування на розвиток проекту Інститут вирішив розділити субсидію на два внески, з яких перший, сплачений заздалегідь, становить 90% від загальної суми дотації, а у випадку субсидій на виробництво фільму, 80% гранту виплачуватиметься в першому транші. Інститут, впроваджуючи висновки з роботи кризової групи, впровадив низку рішень в Поточних програмах, що підтримують галузі в час епідемії та період, який настане одразу після її закінчення. Елементом цієї стратегії є скасування в Поточних програмах обмеження кількості заявок, поданих за одну сесію та проведених одним продюсером у пріоритеті розробки проекту та розробки сценарію. Також було знято обмеження можливостей заявки від одного режисера, який не закінчив роботу над раніше субсидованим фільмом. Виділення, пов’язані з пріоритетами співфінансування розвитку проекту та етапом роботи над сценарієм, збільшені ще на 6 млн злотих. Це рішення є результатом прийнятої стратегії Інституту, яка передбачає збільшення кількості розроблених кінопроектів відповідно до теперішніх реалій домашньої ізоляції. ПКІ також змінив правила розрахунку загальних витрат, сприятливих для виробників – їх 7% націнка може бути розрахована з основи, яку становить сума прямих витрат І всіх натуральних внесків. Раціональне рішення змінити визначення складного фільму ("фільм, зміст і форма якого є художньо амбітною, і який має обмежену комерційну цінність або виробництво якого є складним через зовнішні причини, не контрольовані продюсером") підтримується одночасним рішенням сприяти можливості перепідготовки фільмів для всіх заявників у цій категорії, щоб було можливе більше державне фінансування. Питання збільшення субсидії, наданої у випадку втрат або втрати ринкового фінансування виробництва, що підтримується ПКІ, вимагає індивідуального підходу. З метою надійної оцінки втрат, спричинених введенням стану епідемії, робочою групою розроблено стандартизований інструмент їх розрахунку. ПКІ також підтримує прохання членів групи надати збільшення у цьому відношенні постфактум після документування витрат. Автоматична згода на зміну контрактних дат була видана спеціальними наказами директора ПКІ. Через обмеження кінотеатральної дистрибуції вимогу подати лист про наміри від кінотеатрального розповсюджувача було вилучено з Поточних програм, і VOD було дозволено як перше поле експлуатації, де раніше вимагалася кінотеатральна експлуатація. В Поточних програмах розповсюдження кінокультури та кіноосвіти було відновлено кошторис попереднього року, в рамках якого витрати на персонал, винагороди координаторів, розміщення й транспорт гостей, а також харчування були визнані прийнятними витратами. Щоб виправдати очікування організаторів фестивалю та їх відданої аудиторії, можна було організувати онлайн–фестивалі, додавши пункт у кошторис витрат: "функціонування онлайн–фестивалю". Можливість реалізації онлайн–освітніх проектів також була включена до кошторису витрат усіх пріоритетів ПП "Кіноосвіта". В Поточній програмі "Просування польського кіно за кордон", у пріоритетах "Просування польського кіно за кордон" та розповсюдження польського фільму за кордоном, вимога, щоб мінімальний 10% власного внеску бенефіціара не міг виходити з добровільних або бартерних контрактів (зараз мінімальний власний внесок має бути не менше 10%, як це було раніше). Варіант продовження терміну дії рішення про фінансування на 6 місяців також був запроваджений у всіх пріоритетах Поточної програми "Просування польського кіно за кордон". Варіант включення витрат на некінотеатральну дистрибуцію був доданий до Пріоритету для розповсюдження польського кіно за кордоном.

Кампанія "Повернення в кіно"

В рамках роботи над перезавантаженням кінотеатрів були розроблені початкові припущення кампанії під робочою назвою "Повернення в кіно", яку ПКІ підтримає фінансово. Одним із напрямків діяльності є також просування знань та передового досвіду, пов'язаних зі стандартами безпеки, включаючи посилений контроль всіх працівників кінотеатрів, які виходять на роботу (вимірювання температури, регулярна дезінфекція туалетів, поручнів, дверних ручок, запотівання, озонування приміщень, заохочення глядачів до придбання квитків онлайн). Члени команди мали змогу домовитися з деякими міськими владами та отримати запоруку їхньої підтримки у відновленні доепідемічних дозволів на зйомки. ПКІ буде активно координувати відновлення кіновиробництва, щоб уникнути перевантаженості доступу до знімальних груп і локацій.

Календар фестивалів і прем’єр кінофільмів

На вебсайті ПКІ вже доступний календар кінофестивалів для кращої координації цих проектів після перезапуску ринку. З іншого боку, на вебсайті boxoffice.gov.pl ПКІ невдовзі запустить додаткову колонку в розділі опису, яка включатиме ідентифікатор фільму. Дистриб'ютори можуть ввести заплановану дату випуску туди після запуску кінотеатрів. Це допоможе уникнути накопичення кінопрем’єр в одчн часовий відрізок і конкуренції за дохід через надмірну пропозицію фільмів. Крім того, Польський кіноінститут і кризова команда постійно контролюють внутрішній ринок і використовують найкращі закордонні практики. У нас ще багато роботи, але ми бачимо, скільки нам потрібно було працювати разом, незалежно від того, що робить нас різними щодня. Робота команди є послідовною та заснована на розумінні й повазі. Нам вдалося уникнути егоїзму окремих секторів, за що я дякую всім учасникам. Пам'ятайте, ми разом у цьому!
Радослав Умігульський Склад кризової команди в кінематографічній галузі:


  • Радослав Шмігульський – директор Польського кіноінституту



    Яцек Бромскі – президент Польської асоціації кінематографістів, режисер



    Даріуш Яблонський – президент Польської кіноакадемії, режисер, продюсер



    Анджей Якимовський – голова Гільдії режисерів Польщі



    Аліція Ґравон–Яксік – президентка Польської палати виробників аудіовізуальної продукції



    Роберт Качмарек – режисер, продюсер, Асоціація митців Польщі



    Роман Ґутек – організатор фестивалю "Нові горизонти", дистриб’ютор, продюсер



    Лешек Копеч – режисер Польського кінофестивалю у Ґдині



    Уршула Мальска – президент правління United International Pictures Poland



    Томаш Яґелло – президент Правління HELIOS S.A.



    Маріуш Спіш – голова правління Multikino Media



    Йоанна Котловська – директор з розвитку Cineworld Cinemas Polska



    Марлена Ґабришевська – президентка Studio Cinema Association



    Маріуш Лукомскі – президент Правління Monolith Films Sp. z o.o.



    Анна Лімбах–Урин – віце–президентка компанії Kino Świat



    Лешек Бодзак – член ради Гільдії продюсерів Польщі



    Клавдія Сьмея – членкиня правління Гільдії продюсерів Польщі



    Павел Дуткальскі – директор з продажів Warner Bros. Entertainment Poland



    Малґожата Щепковська–Калемба – голова відділу виробництва та розвитку кінопроектів ПКІ



    Моніка Пєнтас–Курек – керівниця Промоції кінокультури та Відділу промоції Польського кіноінституту



    Анна Дзедзіч – ПКІ – Польська кінокомісія



    Марта Ґаліньска – координаторка юридичного відділу Польського кіноінституту



    Малґожата Ґаньска – головна бухгалтерка Польського кіноінституту



    Малґожата Матушевська – заступниця начальника відділу виробництва та розвитку кінопроектів ПКІ



    Юстина Стшелецька – Польський кіноінститут, представниця зі спеціальних проекті



    Томаш Нойбауер – Польський кіноінститут, радник з питань безпеки

https://pisf.pl/en/aktualnosci/report-on-the-work-of-the-crisis-team-in-the-cinematographic-industry/ Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну