УКР РУС
» » Експрес-тести на COVID-19, які прибули з Китаю: що про них відомо та як працюють
Всі новини

Експрес-тести на COVID-19, які прибули з Китаю: що про них відомо та як працюють

Журналістку видання "Лівий берег" Анну Стешенко ушпиталили до Олександрівської лікарні Києва з підозрою на коронавірус. Каже, в неї підвищилася температура до 38 градусів, згодом з'явився сухий кашель та задишка. Нині вона перебуває в ізоляційному боксі інфекційного відділення і чекає на результат тесту. Він буде за три дні. Тим часом до України з Китаю прилетіли 250 тис. експрес-тестів на коронавірус та ПЛР-тести, які роблять в лабораторії. Їх вистачить щонайменше на 10 днів. Кореспондентка "5 каналу" Ганна Рибалка продовжить.

Температура 38, сухий кашель, загальна слабкість та ускладнене дихання. Журналістку видання "Лівий берег" Анну Стешенко з підозрою на коронавірус шпиталізували до інфекційного відділення Олександрівської лікарні Києва.

"З огляду на те, що я можливо побічно контактувала з хворими народними депутатами на позачерговому засіданні 17 березня, мій лікар рекомендував мені викликати швидку допомогу. За розповідями медперсоналу, тут проходять лікування кілька народних депутатів", – каже Анна Стешенко.

За словами журналістки, депутати, які перебувають в Олександрівській лікарні, нещодавно повернулися з-за кордону. Сама Анна Стешенко здала біоматеріал на тест для полімеразної ланцюгової реакції – тобто ПЛР. Результатів треба чекати три дні. Натомість експрес-тести, за словами пацієнтки, тутешні медики називають недостовірними.

"Експрес-тести, які отримані Україною, абсолютно неінформативні. Вони показують негативний результати, хоча коронавірус може бути у людини", – розповідає Анна.

"Настав той день коли і Ляшко Віктор Кирилович одягнув маску. Сьогодні ми всі потенційно можемо бути інфіковані", – каже Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров"я, головний санітарний лікар України.


З такою заявою через 20 днів після першого офіційно зареєстрованого випадку коронавірусу та після понад 70 підтверджених нині, на онлайн брифінг виходить головний санітарний лікар країни. Розповідає – в Україну з Китаю військовим літаком нарешті прилетіли маски, апарати штучної вентиляцій легень, респіратори та захисні комбінезони для медиків. А ще тести на коронавірус.

"Один вид тестів це для ПЛР-діагностики, яка проводиться у вірусологічній лабораторії, другі тести – це тести для експрес-діагностики, які відбуваються біля ліжка хворого впродовж 15 хвилин", – розповідає Віктор Ляшко.

За даними Офісу президента, з Китаю привезли перші 250 тис. експрес-тестів. Скільки прибуло тестів методом полімеразної ланцюгової реакції або ПЛР, які називають золотим стандартом діагностики, не кажуть.

У одній із столичних поліклінік ПЛР-тестів не бачили. Натомість демонструють експрес-варіант. Їх завезли сюди минулого тижня. Згодяться вони, якщо людина приїхала з-за кордону та має явні ознаки недуги. Якщо таких симптомів як кашель та температура немає, експрес-тест буде негативним. Навіть якщо людина підчепила коронавірус. Щоби знати це напевне, біоматеріал людини з підозрою на коронавірус забиратимуть в ось пробірку і повезуть до лабораторного центру МОЗ.

"В принципі, так. Сама полімеразна ланцюгова реакція вона може нам сказати наявність, присутність вірусу в крові людини. Тобто не утворення антитіл вже захисної реакції, а саме часточок вірусу", – каже Вікторія Цокало, сімейна лікарка.

Та навіть експрес-тести є далеко не в усіх регіонах. Зокрема, Одещина. Тут 37 підозр на коронавірус. Утім підтвердити чи спростувати цей діагноз неможливо.

"До кінця дня ми очікуємо поставку першої партії від центральних органів виконавчої влади експрес-тестів, тестів ПЛР – це тести, які нададуть нам змогу робити швидко лабораторні аналізи тут в місті Одеса та впродовж доби визначати чи хворий пацієнт чи не хворий, чи підтверджується, чи спростовується підозра на коронавірус", – розповідає Максим Куций, голова Одеської обласної державної адміністрації.

Тим часом, в Офісі Президента на цей тиждень проанонсували чергові поставки тест-систем та інших медичних засобів з-за кордону. Окрім того планують закупити й вітчизняні тести.

Ганна Рибалка, Ольга Дунська, Ганна Несевра, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну