УКР РУС
» » "Її вірші, наче пейзажі": Ліні Костенко – 90! Який єдиний подарунок прийняла поетеса у свій ювілей
Всі новини

"Її вірші, наче пейзажі": Ліні Костенко – 90! Який єдиний подарунок прийняла поетеса у свій ювілей

Видавець Іван Малкович – один із найближчих друзів Ліни Костенко – зазнімкував усміхнену письменницю в її фортеці – вдома в Києві – наприкінці січня, одразу по тому, як вона підписала для всіх своїх читачів збірку "Триста поезій".

А читачі – впродовж десятиліть відповідають їй взаємністю. Серед книг, які видає Іван Малкович, першість незмінно втримують її книги. Хоч скільки накладів надрукували б, довго на полицях книгарень не затримуються ані поезія, ані проза Ліни Костенко. А після виходу першого роману – "Записки українського самашедшого", – довелося воювати з десятками тисяч піратських копій.


"Ця книжка – уже продана поза 160 тисяч примірників. Для України – це дуже великий наклад. Якщо додати цей ще піратський, то, я думаю, що це десь сягає щонайменше – 200 тисяч", – каже письменник і видавець Іван Малкович.

Десятилітня мовчазна пауза – невдовзі завершиться. Переконує Іван Малкович – Ліна Костенко активно в інтернеті відстежує все, що відбувається в Україні та світі, вже написала дві нові поетичні збірки, працює над книгою спогадів і майже завершила другий роман. Назва – ще таємниця.

"Сюжет про еволюцію та деградацію Російської імперії у призмах українських доль. Це – імена дуже відомі, найвідоміші. Книжка – дуже несподівана і дуже глибока", – розповідає Малкович.


Ліна Костенко5 канал

Ліна Костенко – це одне з перших імен, яке відкрив для себе в підлітковому віці ще один класик української літератури – Юрій Андрухович. Генієм – називає і її до нині.

"Дотепність, витонченість, вигостреність цих думок переходить у досконалий вислів. Я думаю, що це велика туга багатьох в українському соціумі – ось за таким от проявом", – каже письменник Юрій Андрухович.

Уперше – на день народження до Ліни Костенко не приїдуть найрідніші. Через пандемію коронавірусу – розповідає літературознавиця, професорка Римського університету Оксана Пахльовська, заради безпеки ювілярки – довелося порушити традиції.


Ліна Костенко5 канал

"Для нас усіх мама – це космос, навіть коли ми далеко – ми близько, ми поруч одна з одною. Важко зараз", – розповідає донька Ліни Костенко Оксана Пахльовська.

Родинні святкування перенесли на кращі часи. Але онука Ярослава Барб'єрі вже приготувала особливий подарунок для бабусі, яку називає старшою мамою.

"Срібний медальйончик із полярною зіркою. Із камінчиком, який символізує полярну зірку, і в цьому медальйоні – наші дитячі фото, фото родинні, кілька фото нас із мамою, всі з цитатою з мами – "я – все, що я люблю!" – ділиться секретом дочка Ліни Костенко.


Ліна Костенко5 канал

"Неандертальців" – поезію Ліни Костенко, – Джамала заспівала 2015-го, реагуючи на те, що відбувалося з Україною після Революції Гідності.

"Я подумала, Боже, це звучить, як пісня. Вона така, дуже провокативна. Кого саме я мала на увазі? Я кажу: знаєте, я нікого не мала, Ліна Василівна все сказала", – згадує співачка Джамала.

Джамала називає себе відданим фаном Ліни Костенко, поезію якої легко перекладає мовою нот. І підбирає вже наступну поезію, щоби просити письменницю дозволити написати на її слова нову пісню.

Саме книгу Ліни Костенко бере до рук художник Анатолій Криволап, коли шукає натхнення.


Ліна Костенко5 канал

Каже – відчуває близькість, бо письменниця добирає слова так, як він – фарби.

"Знайти якісь сполучення або використати їх особливо, це значить – бути індивідуальним", – каже художник Анатолій Криволап.

За цю духовну спорідненість найдорожчий художник України підготував натхненниці дарунок – пейзаж "Зимовий вечір", який писав, постійно повертаючись до роботи, близько трьох років, а нещодавно поклав останній мазок. Це краєвид, який митець завжди бачить з вікна своєї майстерні.

"Захід сонця взимку, котрий я спостерігаю постійно. Це один із таких драматичних моментів, коли перетинаються тиша на землі – сніг, а бурхливе небо створює динаміку", – показує художник.


Ліна Костенко5 канал

Кілька десятиліть Ліна Костенко живе усамітнено, доступ до помешкання – мають лише одиниці. Тож "5 канал" стає посередником. Двічі.

А вже за півтори години в середмісті Києва зустрічаємося з іще одним посередником – Іваном Малковичем, якого Ліна Костенко чекає на уродини в гості. Він певен – на відміну від державних нагород, від яких відмовляється, вважаючи їх політичною біжутерією, цей подарунок письменниця прийме.

Леся Головата, Олексій Тищенко, Ігор Селянінов та Олексій Сопільняк, "5 канал"

[b][/b]

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну