УКР РУС
» » Найкоротший уряд в історії та "неугодний" генпрокурор: як Зеленський відправив у відставку "команду мрії"
Всі новини

Найкоротший уряд в історії та "неугодний" генпрокурор: як Зеленський відправив у відставку "команду мрії"

Швидший за реформи. Екс-прем'єр Олексій Гончарук уже полетів на відпочинок. Журналісти учора буквально опублікували його фото з літака, який прямував до Лісабону. Тож команда мрії Президента пішла. З подачі самого ж президента. А це вочевидь означає, що мрії Зеленського не здійснилися.

Те, що Гончарук-прем'єр піде слідом за керівником офісу президента Андрієм Богданом, було очевидним бодай тому, що половину урядовців привів саме Богдан. Але тут радше спрацювало інше. Президентські рейтинги. Вони почали падати. І Володимир Зеленський, вочевидь, вирішив відновлювати довіру – руками вже нових урядовців. Але чи варто було це робити?

І в чому, приміром, логіка перестановки деяких міністрів, яких просто поміняли місцями? Але президент – так бачить. Провалив піар-компанію – пішов. І немає сумнівів, що Зеленський зараз справді вірить у те, що новопризначенці йому допоможуть, ну а він, зробивши таку рокіровку, змиє з себе увесь негатив. Побачимо згодом.

А зараз погляньмо на новий уряд. Хто вони – поки що маловідомі, але вже урядові обличчя. І ще. Ми вже кілька днів без генпрокурора живемо. З подачі президента і він пішов. Але ефектно.


Минуло пів року, і президент зрозумів: нового обличчя Олексія Гончарука замало, аби керувати урядом. Але якщо туман у голові Володимира Зеленського вочевидь розсіявся, то вже експрем'єр не змінився. Хоч і дуже старався. У відставку пішов профаном в економіці, – саме так він себе називав. А ще залишив дірку в бюджеті на декілька мільярдів.

"За 2 місяця нового року невиконання держбюджету майже 16 мільярдів, ми повинні казати правду. Падіння промисловості на 5%, і воно триває", – говорить Зеленський.


Володимир Зеленський5 канал

Через 6 місяців прем’єрства Гончарука президент зізнається: його сподівань уряд не виправдав. Сам Гончарук і не сперечається.

Прем'єр говорить: "Я впевнений, що українці вже відчувають нашу з вами роботу. Ми зробили досить багато насправді. Я буду працювати над тим, щоб Україна була успішна незалежно від свого статусу. Дякую вам за довіру!".


Олексій Гончарук5 канал

Прощалися з найкоротшим урядом швидко. За відставку впевнено голосують 353 депутати. Іншого й бути не могло. Із настроїв "Слуг народу" в кулуарах було зрозуміло наперед – за урядом технократів, чашкою прем'єра та самокатом не сумуватимуть.


Перезавантаження Кабміну5 канал

Жодних компліментів Гончаруку – від опозиції. Провали уряду меншість називає особистими провалами Зеленського.

Нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк говорить: "Ви так і не сказали, що особисто помилились".

А нардеп від "Європейської солідарності" сказав: "Ніяк не міг зрозуміти, хто це виступає, Голобородько чи Зеленський. Якщо Голобородько, то в кінці мав з'явитися автомат... Це ви винні, що цей уряд прийшов до влади".


Олексій Гончаренко5 канал

Вини не визнає і приводить нового. Довго крісло прем'єра не пустує. У нього президент садить Дениса Шмигаля, колишнього віце-прем'єра.

Шмигаль говорить: "Сьогодні в нас немає часу на запитання хто винен? Ми маємо відповісти на питання "що робити"? Очікування громадян величезні, терпіння закінчується, реформи потрібні на вчора".


Денис Шмигаль5 канал / Час. Підсумки тижня

Жодної інтриги не було – "слуги" більшістю кандидата Зеленського підтримали.

Далі оновлюють склад уряду. Та не ввесь! Практично вічний міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, відставки якого вже не дин рік вимагають громадські активісти, залишається.


Арсен Аваковmvs.gov.ua

Із кабміну Гончарука в новий Уряд перейшли також Міністр юстиції Денис Малюська, інфраструктури Владислав Криклій та віце-прем'єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.


Перезавантаження Кабміну5 канал

Посовали кріслами у зовнішніх відомствах. Вадим Пристайко став віце-прем'єр міністром із питань європейської та євроатлантичної інтеграції, замість Дмитра Кулеби. Останнього натомість призначили на вчорашнє місце Пристайка – міністром закордонних справ.


Перезавантаження Кабміну5 канал

Олексій Резніков тепер віце-прем'єр та міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Сергій Бессараб – міністр у справах ветеранів. Обороною країни керуватиме Андрій Таран. Ілля Ємець, який працював в Уряді Януковича, зайняв крісло міністра охорони здоров'я, фінансами завідуватиме Ігор Уманський, а розвитком громад та територій Олексій Чернишов, соцполітикою займеться Марина Лазебна, міністерство спорту очолив Вадим Гутцайт, Олег Немчинов заправлятиме справами кабміну на посаді міністра кабінету міністрів.

/ 5 канал Перезавантаження Кабміну
/ 5 канал Перезавантаження Кабміну
/ 5 канал Перезавантаження Кабміну

Нардеп від "Голосу" Олександра Устінова каже: "Хочу вам нагадати, як багатьом з вас було соромно тиснути на кнопку за Кабмін, коли ви бачили там старого нового Арсена Авакова. Нам намагаються зараз продати як "нове обличчя" нового міністра охорони здоров'я, який вже був міністром охорони за часів Януковича. Фракція "Голос" не буде підтримувати цей цирк і формування уряду Януковича".

Із цими словами фракція "Голосу" в повному складі залишає сесійну залу. І без "Голосу" за новий уряд тиснуть 277 нардепів. Кабінет міністрів є, з дірками.


Перезавантаження Кабміну5 канал

Вакантні посади міністра економіки, енергетики, аграрної політики. Немає кому керувати культурою, також шукають віцепрем'єра з питань оборонної промисловості.

З'ясувалося, вільні крісла залишилися тому, що кандидати працювати в новому уряді не захотіли.

Не лише без ключових міністрів. Країна нині залишилася й без генпрокурора. Руслана Рябошапку відправили у відставку днем пізніше. Бо весна прийшла, а обіцяних перед виборами посадок немає. Пояснює звільнення президент.

Зеленський із трибуни сказав: "Зробити нашим правоохоронним органам два подарунки. Перший – це календар, він має нагадати, що вже весна. Як мені не втручатися у вашу діяльність, аби вона нарешті принесла результат? Як довго чекати результатів у найбільш резонанстних справах?".

Заради того, хто нині критикує, відставлений генпрокурор двічі ставив під сумнів свою репутацію. Вперше, коли відпустив "беркутів", ще раз – коли роздав підозри у справі Шеремета. Але з трибуни переконує: слугою президента не був.

"Я не став нічиїм слугою, я був і є незалежним. А незалежного прокурора не можна змусити – його можна тільки звільнити. Я йду, але я йду для того, щоб повернутися", – каже Рябошапка.


Рябошапка5 канал

Без питань та відповідей, Руслан Рябошапка байдуже покидає сесійний зал. Обговорення вже без нього. "Слуги" команду президента зрозуміли – у всіх бідах правоохоронців звинувачують відставленого генпрокурора. За колишнього заступається опозиція. Хоч роботу не хвалять, але відставку називають політичною розправою.

Щоб звільнити керівника ГПУ голосів самої монобільшості не вистачало – допомогла опоплатформа Медведчука і депутатські групи. В кулуарах вже шепчуться про наступника. "Слугу народу" та колишнього юриста 95-го кварталу Сергія Іонушеса?

А от кому служитиме він – правосуддю чи президенту – депутати міркують.

Сергій Власенко від "Батьківщини" каже: "Одного 100% свого хлопця на іншого 100% свого хлопця? То хай міняє". 

"Слуга" Ірина Верещук говорить: "Дуже важливо, чи він зможе стати фаховим, і таким дієвим генпрокурором, бо помилок ми більше допускати не можемо".

Наступний тиждень країна житиме із неповним урядом та без генерального прокурора. Аби їх призначити - Раді доведеться знову збиратися на позачергове засідання. Кабмін Гончарука був при владі найменше за всю історію України. Скільки проіснує новий? Настрої на Банковій досить мінливі, і їм завжди слідують ті, хто сидить під куполом.

Ірина Сисак, Юрій Усік, Олексій Тищенко, "Час.Підсумки тижня"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну