УКР РУС
» » Коронавірусний протест: іміджева катастрофа для України, або Чому евакуація звелася до абсурду – сюжет
Всі новини

Коронавірусний протест: іміджева катастрофа для України, або Чому евакуація звелася до абсурду – сюжет

Пам'ятаєте, тільки-но світ заговорив про коронавірус, наші сусіди, а, можливо, і хтось із нас боявся купувати банани, щоб не заразитися. У чомусь паніка звісно виправдана. Хвороба невідома, і хоч що пояснювали б нам у телевізорі, все одно краще той банан не з'їсти. Але тоді слово – коронавірус було таким чужим і невідомим. Далі з'явилося слово "евакуація".

Українців з Уханю скоро привезуть до нас… Знову паніка. І це теж зрозуміло. Бо коли щодня лунає інформація, що ліків від хвороби немає, що тестів в Україні для її виявлення теж немає, що епідемія розлітається світом, звісно людина, скажімо, у Нових Санжарах панікує. Але поки що панікує на кухні біля телевізора.

Потім літак з евакуйованими кружляє над Україною. Де він приземлиться – ніхто не знає. Знову страх і нерозуміння. І увесь цей час влада упевнено діє за власним сценарієм. Наче живе в паралельній реальності. Як наслідок – людей, які не мали чітких відповідей, змушують приймати евакуйованих у своєму дворі. Але люди не почуваються в безпеці. Результат - розбиті шибки, сором та іміджева катастрофа для України за кордоном.

Ми вам нагадаємо всю хронологію і покажемо, до якого абсурду звелася спецоперація-евакуація. А ще покажемо історію, яка навіть нас, журналістів, які щодня працюють з інформацією, змусила трохи занервувати. Але здоровий глузд переміг. Детальніше в сюжеті журналіста "5 каналу" Валерії Павленко. 


"Я дивлюся на зворотню адресу, а там – провінція Хубей, місто Ухань, найбільший центр коронавірусу, центріше не буває", – розповдає ведуча "5 каналу" Катерина Кельбус.

Ведуча "5 каналу" розповідає про посилку з Китаю, яку отримала на початку минулого тижня. Хоча й замовила товар ще у листопаді торік.

Катерина Кельбус розповідає: "Мені за неї навіть повернули гроші, я взагалі не чекала, що до мене прийде ця посилка. І тут вона, опа, Ухань. Провінція Хубей".

/ 5 канал Ведуча '5 каналу' Катерина Кельбус
/ 5 канал Посилка з Китаю

На роботі дехто піджартовуючи, натякав Каті з її пакунком на двері.

"Так, ми розумні люди, ми читаємо пости Уляни Супрун, ми досліджували тему, ми нібито всі мозком розуміємо, що воно не передається, що без білкового тіла вірус не живе більше більше дев'яти діб. Це навіть не щось там живе, не щось там їстівне. І от всі ці люди такі, так-так-так, не передається, – "може ти викинеш її?", – каже ведуча.

Ідею Катерина не підтримала. А команда "Підсумків тижня" підкинула іншу пропозицію – віддати пакунок на перевірку.

Як з'ясувалося, знайти лабораторію у Києві, яка зможе перевірити пакунок на коронавірус – нереально. А все тому що, кислоти вірусу, частинки, які можуть нести небезпеку, не виживають без живого носія. Людини чи тварини.


Валерія Павленко5 канал

Роман Колесник, фахівець відділу інфекційного контролю центру громадського здоров'я МОЗ, пояснює: "Заразитися через посилку в принципі неможливо, якщо вона йде з Китаю. Тому що час життя вірусу він доволі таки обмежений. Він триває від декількох годин, деякі дослідження говорять, що це може бути до дев'яти днів. Але враховуючи, що посилка, навіть екстрена, йде з Китаю більше 10 днів, то звичайно, заразитися не можливо, якби ви не старалися".


Роман Колесник5 канал

Про це добре знають в "Укрпошті", тому китайський напрямок не перекривають. Пакунки звідти приймають охоче. Але легко підхопити смертельну недугу можна від уже інфікованих. Якщо стояти на відстані витягнутої руки.


Посилка з Китаю5 канал

Роман Колесник каже: "Існує два шляхи зараження: це крапельний і контактний шлях. Крапельний шлях реалізується тільки при близькому контакті. Цей контакт має бути на відстані менше, ніж один метр. Контактний шлях можливий двома варіантами, якщо ви в Китаї. Варіант перший – це ви доторкуєтеся до тварин, потім переносите на слизові оболонки. І другий контактний шлях – це внаслідок того, що ви торкається якихось поверхонь, які забруднені виділеннями хворих людей". 

"Підсумки тижня" і раніше розповідали про можливі та неможливі варіанти зараження коронавірусом. Але завадити паніці не вдалося. Спочатку панікували в соцмережах.


Публікації в мережі про коронавірус5 канал


Підігрівав паніку евакуаційний літак із Китаю. Відтоді, як стало відомо, що понад півсотні українців ізольовані в Ухані – їх вирішили забрати додому. От тільки до останнього влада не розголошувала деталі евакуації. Така таємничість і породила хаос серед населення.

"Львівщина може стати епіцентром біологічної небезпеки?" – написав один із користувачів.

"Люди!!! Це – не звичайний грип, це біологічна зброя!!! Кого не взяли кулі, того знищить коронавірус!", – написала користувачка.

"Хай везуть поближче до Донецька або Луганська", – написав інший користувач.


Публікації в мережі про коронавірус5 канал

Згодом почалися протести. Спершу на Київщині, потім у Тернополі, а ще й у Львові. Усі опиралися поверненню непроханих земляків.

Літак таки покинув Китай. На борт піднялися 49 українців та 27 іноземців. 19-го лютого на табло летовища з'явився орієнтовний час прибуття літака. А ще за добу стало відомо, де відбуватимуть карантин евакуйовані.


Літак із евакуйованим з Китаю прибув у Харківdpsu.gov.ua

"Це Полтавська область, медичний заклад національної гвардії України", – заявив міністр внутрішніх справ україни Арсен Аваков.

У день ікс селище запанікувало.

"Він знаходиться в центрі Нових Санжар. Там житлові будинки є, нічого не підготовлено", – заявив один із місцевих мешканців.

"Заклад не пристосований для прийняття громадян такого скажем статусу. Ми ризикуємо всі життями себе, своїх рідних і своїх дітей", – говорив інший новосанжарець.

Заспокійливі заяви МОЗу та президента не врятували від паління шин.

"Ми дивимося Росію, там тільки сьогодні почали розказувати", – заявив один із протестувальників.

"Їх перекидали з одного селища в інше, їх звідти вигнали, а зараз – до нас", – говорить інший. 

Сотні людей заблокували проїзд для автобусів з китайськими мандрівниками. Але автобуси таки доїхали до місця призначення.

/ 5 канал Протести в Нових Санжарах
/ 5 канал Протести в Нових Санжарах
/ 5 канал Протести в Нових Санжарах

Два дні поспіль протестувальників заспокоювала влада. Зізнавалася: інформацію приховувала навмисно.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив: "Ми дійсно не розголошували до дня фактично прибуття людей місце дислокації. Це рішення оперативного штабу і ми готові його дискутувати".


Олексій Гончарук5 канал

Переконати вдалося не всіх. Приховування місця карантину у Верховній Раді опозиційні фракції охрестили провалом комунікації. Між людьми та тими, хто ухвалював рішення.

"Вина за все, що вчора відбувалося, лежить на уряд України", – заявила народна депутатка від "Голосу" Ольга Стефанишина.

Залишатися на посаді і підтримати привезених з Китаю людей вирішила чільниця профільного міністерства Зоряна Скалецька. На початку.

Вона повідомила: "Я ухвалила рішення приєднатися до людей в обсервації. Разом із ними я проведу наступні 14 днів, в одному приміщенні, в тих самих умовах. Умови таки інші – наступної доби зізнаються в МОЗі. Міністерка має окреме приміщення з робочим кабінетом. Своєю присутністю хоче довести місцевим – боятися не варто.


Коронавірус5 канал
Протести в Нових Санжарах5 канал

У жодного пасажира евакуаційного борту симптомів коронавірусу не виявили. Наступні два тижні за ними спостерігатимуть медики. Які так само, як і евакуйовані, вийти з медзакладу не можуть. Двічі на день їх оглядають лікарі. А по периметру вартують правоохоронці.


Посилка з Китаю5 канал
Посилка з Китаю5 канал

Валерія Павленко, Єва Ніколашвілі, Леся Головата, "Час.Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну