УКР РУС
» » Посольство України в Польщі відреагувало на інформацію про знищення меморіальної дошки з могили воїнів УПА
Всі новини

Посольство України в Польщі відреагувало на інформацію про знищення меморіальної дошки з могили воїнів УПА

Посольство України офіційно звернулося до міністерства закордонних справ Польщі щодо факту зникнення меморіальної таблиці з могили УПА на горі Монастир. Про це в коментарі Укрінформу повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

"Насамперед ми перевіряємо інформацію, яка з’явилася у пресі, і яка відображена в заяві Об’єднання українців у Польщі. Ми залучили до цього Генконсульство України в Любліні, на території консульського округу якого є могила на горі Монастир. Ми попросили, щоб генконсульство звернулося до місцевих органів влади і перевірило факт і обставини цієї події", – зазначив Дещиця.

Посол наголосив, що українська сторона засуджує будь-який акт вандалізму над українськими місцями пам’яті в Польщі, польськими – в Україні чи будь-якими іншими.

"Це неприпустимо в цивілізованому світі. Особливу увагу ми приділяємо цьому пам'ятнику, оскільки він уже був сплюндрований раніше і мав статус легального меморіального місця пам'яті в Польщі", – зауважив український дипломат.

Як пише агенція, посол звернув увагу, що про відновлення меморіальної таблиці на горі Монастир українська сторона зараз веде переговори з польською, і сподівається, що двосторонні переговори, які є результатом домовленостей на найвищому рівні, будуть результативними.

"Звертає увагу факт, що інформація про це з’явилася напередодні візиту Президента України до Польщі. Також уже є певні домовленості і спостерігається потепління між українськими і польськими інституціями, які займаються питаннями збереження місць пам'яті на території наших країн, зокрема на рівні Інститутів національної пам’яті обох країн, між міністерствами культури", – наголосив Дещиця.

Як зауважив посол України в РП, посольство в оперативному порядку передало в МЗС Польщі інформацію про ситуацію, що склалася в Монастирі з меморіальною таблицею.

Нагадаємо, сьогодні в польських ЗМІ з'явилася інформація, що на горі Монастир біля села Верхрати знищили таблицю з могили воїнів Української повстанської армії (УПА), які загинули в бою з НКВД в довколишніх лісах 2-3 березня 1945 року.

Зазначимо, меморіал уже пошкоджували у 2015 році.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну