УКР РУС
» » "Замість салюту – артилерія, замість подарунків – постріли в спину": про Новорічне перемир’я на Донбасі
Всі новини

"Замість салюту – артилерія, замість подарунків – постріли в спину": про Новорічне перемир’я на Донбасі

Україна готується до чергового перемир’я на сході. З 1 січня. Принаймні про це заявив міністр оборони. Наступні райони, де розводитимуть сили, каже, вже відомі. Але їх поки не називають.

Тим часом обстріли продовжуються. Крім того, цього тижня Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ заявила про чергові факти обмеження мандата на окупованій території. Зокрема, спостерігачів бойовики не пустили щонайменше у 8 населених пунктів Донецької області.

Ворог працював і працює по стандартній схемі, стріляє першим, викликає вогонь у відповідь і потім гучно кричить, що саме українське військо не дотримується режиму тиші. Під прицілом і ті ділянки, де раніше сили розвели. Наприклад, Золоте. Подробиці дізнавалася журналіст "5 каналу" Вікторія Ковальова. 

Напередодні Новорічних свят у Мінському форматі окупанти не погодили новий режим тиші. За версією терористів, те що відбувається нині на Сході і є перемир'ям, яке діє ще з липня. Українські військові кажуть, на фронті несподівано стало тихіше. Проте повного припинення вогню з боку окупантів немає. 


"У вересні нас "кошмарив" снайпер і досить активно. То там про шкільне перемир'я взагалі мови не йшло. Потім стріляниною нас намагалися "кошмарити". На днях пару ВОГів кинули", – розповідає військовослужюовець Іван. 

Проте що довіряти обіцянкам окупантів не можна Максим відчув на собі. Торік на другий день після оголошення режиму припинення вогню отримав поранення.

"Першого вересня діти пішли до школи, друге вересня, як правило – перемир'я. Звичайна справа, мають дотримуватися усі. А вийшло що, потрапили під АГС, половили трохи. Довелося трохи повалятися в госпіталі", – як потрапив під обстріл згадує військовий Максим. 

Після повернення з госпіталю Максим разом з побратимами почав аналізувати поведінку ворога. Дійшли висновку – на меті окупантів викликати вогонь у відповідь і зафіксувати це як порушення перемир'я з української сторони. 


новорічне перемир'я5 канал

"До них приїжджають журналісти і починають знімати як ми даємо у відповідь. Але ми дотримуємося Мінських домовленостей і відповідь не даємо", – каже боєць Владислав. 

Унаслідок ворожих обстрілів від початку грудня загинуло дев'ятеро українських військових. Майже усі внаслідок вдалої роботи снайперів. 

"У цій зоні постійно то поранені, то вбиті військові. Тобто кожного дня, впродовж місяця – це взводи. Це люди постійну йдуть, а це якісні люди. Тобто замінити їх дуже важно тут", – про життя на передовій військовий Максим. 

Такий вигляд перемир'я має в Золотому-4. У ніч проти неділі ворожий снаряд поцілий у дах будинку Євдокії. Пенсіонерка вціліла дивом. 

"Хотілося б Новий рік зустріти щоб був дах над головою, щоб тепло було, щоб ніхто більше нікуди не стріляв, не був поранений і вбитий", – каже місцева мешканка Євдокія.


новорічне перемир'я5 канал

За словами бійця Максима: "На жаль ніхто не може бути спокійним. Навіть місцеві мешканці, які перебувають недалеко. В будь-який момент  сюди може помилково чи спеціально прилетіти все. Тут дозволяє можливість. Тут на жаль, люди постійно живуть в стресі, мабуть, вже звикли".

В самому Золотому серед мешканців розбрат. Одні звинувачують українське військо, мовляв, як би пішли зовсім той обстріли припинилися. Тетяна ж вдячна армійцям не лише за захист. У свої 50 залишилася без рідні й роботи. Армійці допомагають водою та їжею.

"Чоловік покинув і вже два роки я сама. На російську сторону пішов. Тож російська сторона, а бажано на Україні жити", – про свою долю на окупованій території розповідає місцева мешканка Тетяна.

Потрощені шибки, розбиті дахи, безліч вщент зруйнованих будинків – такий вигляд нині має село Шуми на Донеччині. Тут тихо і моторошно. Попри те, що цивільна майже від початку війни з села виїхали, окупанти продовжують нищити залишки їхніх осель.

"Тут жили люди. Були у них якісь плани на майбутнє. В якийсь прекрасний момент цього не стало", – переконана військовослужбовець Олена.


новорічне перемир'я5 канал

Армійці кажуть, дисципліни у лавах окупантів немає. За розвідданими знають, ворожа сторона отримала наказ не стріляти. Проте його не дотримуються.

"Там воюють засуджені. Звичайно, що більша половина обрала, що краще ми підемо проти "укропів" повоюємо ніж будемо сидіти", – переконаний армієць Олексій.

Як на підтвердження на сусідніх позиціях починається обстріл.

"Це було РПГ. Якось так. Самі розумієте", – з посмішкою каже боєць Олексій.

Військовослужбовець ЗСУ переконаний: "У нас же перемир'я. Головне припинити стріляти. Ми припинили, а там у них інше керівництво, тому в них інша політика. Можна там і Крим віджати і на Донбас влізти, і постріляти коли хочеш".

Загострення ситуації армійці чекають на Новорічні свята. Тоді на порушення Мінських угод впливає ще оковита, бо окупанти святкують. Армійці у разі загрози життю чи втраті позицій свою зброю не стримуватимуть. 

"Хай стоять рівніше так легше цілитись", – сміється військовослужбовець Іван. 

Вікторія Ковальова, Петро Ковальов, "Час. Підсумки тижня" "5 канал"

Дивіться фотогалерею за темою:



Спопеляючий "Джміль": як на Донбасі гартуються вогнеметники ЗСУ – ФОТО

/ Міноборони
/ Міноборони
/ Міноборони
/ Міноборони
/ Міноборони
/ Міноборони
/ Міноборони
/ Міноборони
/ Міноборони
/ Міноборони
/ Міноборони
/ Міноборони
/ Міноборони
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну