УКР РУС
» » Швидкісні патрульні катери "Айленд" стали на озброєнні ВМС – які завдання виконуватимуть
Всі новини

Швидкісні патрульні катери "Айленд" стали на озброєнні ВМС – які завдання виконуватимуть

Швидкісні патрульні катери типу "Айленд" відтепер у складі Військово-морських сил України в Одесі. Човнам присвоїли імена українських міст Старобільськ та Слов'янськ. Чому саме так назвали катери і які завдання вони виконуватимуть, дізнавалася журналіст "5 каналу" Ольга Дунська.

Командирам двох катерів та пошуково-рятувального судна "Олександр Охріменко" вручають документи на плавзасоби та стяг ВМС. Урочисто підіймають новенькі прапори. Відтепер судна офіційно у складі Військово-морських сил України.




Два катери типу "Айленд" – колишні патрульні судна берегової охорони США. Як допомогу їх передали Україні. Свої імена "Старобільськ" та "Слов'янськ" патрульні "Айленди" отримали на честь міст, де мешкали четверо загиблих морських піхотинців. Під час бойових дій на Донбасі вони віддали життя за Україну.

На кожному – по 16 членів екіпажу. Усі вони пройшли підготовку у Сполучених Штатах Америки.

Павло Гладченко, командир патрульного катера "Старобільськ", говорить: "Основна підготовка у США була спрямована на навчання особового складу вміло експлуатувати даний катер, а також боротися за живучість. На цьому катері є багато відрізнень від систем, які довелося експлуатувати раніше на радянських кораблях, системи готові до роботи, системи більш новітні, сучасні, екіпаж катера опанував роботу на цих системах".

Човни обладнані радіолокаційними станціями, можуть розвивати швидкість до 30 морських вузлів і здатні витримувати будь-яку погоду. Командир катера "Слов'янськ" Дамир Аулін раніше служив на малому броньованому артилерійському катері "Вишгород".

Він говорить: "Вишгород" – набагато менший патрульного катера "Слов'янськ" і обмежений за морехідністю, ось патрульний катер "Слов'янськ" може виконувати свої обов'язки в морі при будь-якій хитовиці, хвилюванні моря. Автономність цього катера становить 5 діб".

Призначені вони для боротьби з піратами, контрабандою, незаконною міграцією та для патрулювання у морі. Озброєння поки що не мають.

Андрій Тарасов, віцеадмірал, начальник штабу ВМС України, говорить: "Катери такого класу саме займають дуже важливу нішу, це присутність, постійне патрулювання і забезпечення наших інтересів безпосередньо в економічній зоні України. Зараз ми плануємо остаточно зупинитися на комплекті озброєння з урахуванням усіх пропозицій, в тому числі з можливістю встановлення ракетного озброєння".


Швидкісні патрульні катери 'Айленд' стали на озброєнні ВМС5 канал

У складі ВМС тепер і колишній український цивільний корабель "Олександр Охріменко". Він призначений для пошуково-рятувальних операцій у морі.

Дмитро Сачик, командир водолазної групи пошуково-рятувального судна, каже: "В історії ЗСУ це перше водолазно-пошукове судно, воно найбільше в Україні за своїми габаритами та показниками, може виконувати аварійні роботи на морі, водолазні роботи, роботи по зварюванню, пошуку затонулих предметів. Також виконувати інші завдання, як пошук розмінування та вивчення акваторії Чорного та Азовського морів".

Повірений США у справах України Джозеф Пенінгтон, який приїхав на церемонію передачі катерів, анонсував поповнення корабельного складу: "У межах нашої підтримки України я радий повідомити, що на додачу до двох патрульних "Айлендів", які ми передаємо сьогодні, Сполучені Штати нададуть ще три судна цього ж класу, це катери берегової охорони США – "О", "Вашингтон" та "Кіска", які збільшать військово-морські спроможності України".

Про поповнення корабельного складу ВМС також говорив і заступник міністра оборони України Анатолій Петренко: "Уже до кінця року плануємо завершити випробування і ввести до складу ВМС України ще 3 бойові кораблі від національного виробника, щонайменше така ж цифра в наших планах і на 2020 рік. І для цього є і політична воля, і державні ресурси".

На перше бойове завдання зі зброєю американські "Айленди" вийдуть у море наступного року.

Ольга Дунська, Сергій Іщенко, Одеса, "5 канал"

Дивіться також фотогалерею за темою:



До Одеси на навчання прибули десантно-штурмові катери типу "Кентавр" – ФОТО

/ Facebook / ВМС ЗС України
/ Facebook / ВМС ЗС України
/ Facebook / ВМС ЗС України
/ Facebook / ВМС ЗС України
/ Facebook / ВМС ЗС України
/ Facebook / ВМС ЗС України
/ Facebook / ВМС ЗС України
/ Facebook / ВМС ЗС України
/ Facebook / ВМС ЗС України
/ Facebook / ВМС ЗС України
/ Facebook / ВМС ЗС України
/ Facebook / ВМС ЗС України

[b][/b]

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну