УКР РУС
» » "Чого ви переживаєте, вся влада наша": всі подробиці скандалу навколо виступу "95 Кварталу" про Гонтареву – відео
Всі новини

"Чого ви переживаєте, вся влада наша": всі подробиці скандалу навколо виступу "95 Кварталу" про Гонтареву – відео

Скандал довкола одного з номерів шоу "Вечірній квартал". Він спалахнув через пісню про згоріле помешкання ексголови Нацбанку Валерії Гонтаревої. Комік Євген Кошовий та жіноча частина Національного хору імені Верьовки виконали пародію, в якій висміяли підпал будинку в ніч проти 17 вересня. Соціальні мережі вибухнули гнівними коментарями. Міністри та депутати почали висловлювати своє обурення. А сама Валерія Гонтарева в коментарі "Радіо Свобода" назвала це соромом. Що саме так збурило громадськість – дивіться далі.


Музичне привітання. Напередодні дня народження ексчільниці Нацбанку Валерії Гонтаревої – черговий виступ "Студії Квартал-95". Номер Євгена Кошового в супроводі хору імені Верьовки. Співають варіацію на тему народної пісні "Горіла сосна, палала". Однак цього разу, замість дерева, у комедійній переробці фігурує історія про підпал будинку Валерії Гонтаревої. На приспівах – жарти про небайдужих, які підливають паливо у вогонь та смажать шашлики. Зал реагує неоднозначно. Оператор вихоплює на передні плани людей, які сміються. На задніх залишаються ті, хто намагається зрозуміти гумор.


Коментар '95 кварталу'5 канал

"Хата горить в Гореничах, – співпало як, – хата горить в Гореничах, а в Лондоні Валєрія думає на Валєріча", – співає Кошовий.

Наступного дня номер уже як окреме відео з'являється на Youtube. Без упину сипляться й негативні оцінки та обурливі коментарі. Інтернет-глядачі не розуміють, в якому саме місці тема підпалу має бути смішною. Гумор порівнюють із прикладами з Росії.

"Коли Задорнов жартував на тему збитого малайзійського літака, зал вибухав зі сміху. Я думала, ми ніколи до таких жартів не опустимося. Минуло лише 5 років..." – пише одна з користувачок соцмереж.


Коментар '95 кварталу'5 канал

Слідом за звичайними глядачами – починають реагувати політики та посадовці. Одним з перших – міністр культури, Володимир Бородянський. У Facebook особисто просить вибачення в Гонтаревої. Акцентує на участі державного хору. Вже пізніше деталізує свою позицію. Каже, що гуманітарна політика в державі має окреслювати цінності, які об'єднують, і позначати те, що вважається неприпустимим.

Міністр культури Володимир Бородянський сказав: "Радіти тому, що в людини згорів будинок – зловтіха, яка породжує вседозволеність, цю модель поведінки не можна підтримувати або виправдовувати – її можна тільки припинити. Не можна перетворювати в норму те, що нормою не є".

Ексчільниця Нацбанку в коментарі "Радіо Свобода" емоційно заявила, що насміхатися над людським горем – сором. А таку ситуацію – неможливо уявити в цивілізованому суспільстві. Утім, чи не найбільше обурилася участю в номері народного хору.

Його керівник, Зеновій Корінець – натомість уже заявив про цькування та погрози життю. Хоча виступ тепер називає некоректним, а власне рішення залучити до нього хор – неправильним. Каже, вмовили керівники "Кварталу 95" та його ексучасник, а нині чинний "Слуга народу" Юрій Корявченков, більш відомий як "Юзік" із "95 Кварталу".

Зеновій Корінець каже: "Ми державний колектив і я, зрештою, теж. Ну так, все офіційно, без всяких. Кажу: ну тут, хлопці, є така трошки морально низька планка, яку нам... – "Нє, ну що ви хвилюєтеся, чого? Вся влада наша, ніхто вас не буде там... Так, це буде виглядати як жорсткий стьоб, але ми так працюємо".


Коментар '95 кварталу'5 канал

Поза питанням доречності жартів про підпал будинку – урядовці зауважили щодо можливого впливу ситуації на фінансову політику щодо України. Позаяк саме Гонтарева реформувала банківську систему.

Міністр розвитку економіки Тимофій Милованов написав: "95 Квартал" асоціюється з владою. І жарти проти Гонтаревої можуть і будуть сприйматися як підтвердження зв'язків між олігархами і владою. Це може бути несправедливо, але такою є реальність. Тому номер "95 Кварталу" про Гонтареву прямим чином впливає на інвестиційний клімат в Україні, і цей вплив негативний".

Чільник Кабміну Олексій Гончарук коментувати рівень гумору "95 Кварталу" відмовився. Сказав, неурядова це справа: "У світі дуже багато сатиричних видань, команд, у яких є дуже різний стиль. Я думаю, що якби це була якась інша команда, а не команда "95 Кварталу", то цей гумор взагалі пішов би непомічений".

Скептично про пісенну історію про згорілу хату – відгукнувся й віцепрем'єр з питань євроінтеграції Дмитро Кулеба. Зауважив, що розголос довкола впливу невдалих жартів "95 Кварталу" у світі – викликає сумніви.

"Я би не драматизував цієї історії, тому що, як ви розумієте, шоу "95 Квартал" популярне в Україні, але не в усьому світі. Але те, що відбулося, в певних кабінетах, безумовно, помітять", – зауважив Кулеба.

Вгамувати збурення спробували самі "кварталівці". Оприлюднили заяву. Кажуть, їхній гумор – їхня зброя. Поки вона різка та гостра – будуть і надалі з гордістю жартувати. Міністрів запросили на концерти, а хористам – висловили вдячність.

"Саме політики, їхні дії та наслідки їхніх дій, які відчувають мільйони українців, дають нам привід для сатири. Ми вдячні хору імені Верьовки і нам шкода, що заслужений колектив незаслужено піддається інформаційній атаці. Колектив не брав участі в написанні матеріалу, тому, будь ласка, поважайте його", – йдеться у заяві.


Коментар '95 кварталу'5 канал

Натомість один з художніх героїв скандального номера, олігарх Ігор Коломойський, жарти "Вечірнього кварталу" оцінив схвально. У спілкуванні із "Радіо Свободою" особливо відзначив рядок "Валерія думає на Валерича". Хоча свою причетність до історії відкинув. Каже, що понад рік уже не спілкувався з художніми керівниками "Кварталу", а на політику щодо їхніх жартів не впливає.

Олексій Пасак, Сергій Барбу, Ірина Шевченко, Ганна Рибалка, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну