УКР РУС
» » З глини, соломи та дерева – за $20 тис: як мешканець Дніпра побудував енергонезалежний екобудинок
Всі новини

З глини, соломи та дерева – за $20 тис: як мешканець Дніпра побудував енергонезалежний екобудинок

Максимально енергонезалежний будинок заходився збудувати мешканець Дніпра. Технології під час зведення застосовував не лише новітні, а й прадавні - стіни з глини, соломи та дерева. А от електрика та тепло - від сонячних батарей, вітряків та колектора. Отже, в яку копійку влетів будівельний експеримент – розповість Наталія Світлова.


Цей будинок на 95% складається з природних матеріалів, запевняє його власник – В'ячеслав Горобець. Стіни – із солом'яних блоків, а також дерева, глини, піску й каміння. Будівництво стартувало 4 роки тому.

В'ячеслав Горобець пояснює – усі ці матеріали потрібні для реалізації будівництва за давніми технологіями, які застосовували наші пращури. Це частина експерименту зі зведення енергоефективного і енергонезалежного екобудинку.

"Я намагався зробити будинок, який був би незалежним від зовнішні мереж, який дозволив би заощадити на енергоносіях, і максимально використовував би енергію зовнішнього середовища", – наголошує Горобець.

Допомагав В'ячеславу з будівництвом Костянтин Мизевич. Помічник зізнається – втілити амбітні плани друга доволі тяжко: "Ми ногами замішували глину, робили корито таке спеціальне і замішували. Дійсно, як раніше. Хоч воно і важко, і втома велика ввечері, але воно того варте".

"Дах довелося переробляти три рази, щоб зробити його правильно. Не багато обійшовся сам матеріал, а робота... Взагалі, коробка з дахом, побудована за три місяці, обійшлася близько $7 тис. А приблизно $20 тис. увесь будинок – 110 кв. м", – підраховує власник екобудинку.

Будинок живиться енергією від сонячних батарей й вітряка. Тепло – від сонячного колектора. Є і твердопаливний котел, для обігріву взимку: "Обладнання коштує недешево. Я думаю, що тут все близько $5-7 тис. коштує. Бо це європейські, польські , болгарські. Сонячні панелі близько $2 тис".

Має значення навіть розмір вікон. Найбільші взимку пропускають максимальну кількість сонячних променів, і від того світліше і тепліше, розповідає господар. Стійкий будинок і до гризунів: "Солом'яні блоки, вони дуже щільні, тобто жодна тварина не в змозі його прогризти".

Оздоблена екосадиба за правилами давнини. А більшість меблів – їм 100-120 років. Усю старовину за безцінь купив на блошиних ринках і власноруч реставрував, запевняє господар.

Нині в екосадибі мешкає син В'ячеслава. Утім будівництво ще не завершене. Скільки воно триватиме – не прогнозують. Адже запевняють – це більше творчий процес. До прикладу на наступне літо на території запланували викопати озеро.

Наталя Світлова, Олександр Пронський, Дніпро, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну