УКР РУС
» » Дії РФ можуть спричинити екологічну катастрофу в Керченській протоці та Чорному морі – МінТОТ
Всі новини

Дії РФ можуть спричинити екологічну катастрофу в Керченській протоці та Чорному морі – МінТОТ

Дії Росії-окупанта можуть заподіяти екологічну катастрофу в Чорному морі та в Керченській протоці. Про таке йдеться у повідомленні на сайті відомства.

У міністерстві зауважили, що Україна продовжує відслідковувати наслідки широкомасштабного видобутку піску в районі Верхньо-Чурбашського та Нижньо-Чурбашського хвостосховищ, де зберігалися отруйні відходи підприємства "Камиш-Бурунський залізорудний комбінат", розташованого на тимчасово окупованій території АР Крим.

"Хвостосховища (спеціальні споруди для безпечного зберігання токсичних речових), призначалися для збору отруйних відходів Камиш-Бурунського залізорудного комбінату і діяли з 1968 року по 1994 рік, однак наразі, попри великі загрози для життя і здоров'я людей, використовуються окупаційною владою Російської Федерації", – йдеться у повідомленні.

У МінТОТ також повідомили: "За інформацією з відкритих джерел, у хвостосховищах кількість миш'яку перевищує гранично допустиму концентрацію (ГДК) в 500 разів, сурми – у 3 рази, ванадію – у 3,5 рази, хрому – у 1420 разів. Станом на кінець 2018 року видобуток токсичного піску на тимчасово окупованій території АР Крим продовжується.

Так, у відомстві повідомили: "За даними дистанційного зондування землі спостерігається значне розширення ділянок, на яких окупаційна влада здійснює видобуток токсичного піску. Ділянки видобутку піску можна умовно розділити на території  "А" (Верхньо-Чурбашське хвостосховище) і "Б" (Нижньо-Чурбашське хвостосховище). На території ділянки "А" площа видобутку збільшилася у 18 разів (з 0,4 га до 7,2 га). На супутникових знімках спостерігається видобувна техніка та вантажний транспорт.

[media type="picture" position="2"


На території ділянки "Б" площа видобутку збільшилася у 3,2 раза (з 5,8 га до 18,35 га). При цьому загальна площа складів піску збільшилася вдвічі з 2,3 га до 4,5 га. На ділянці виявлено видобувну техніку, вантажний транспорт, а також три земснаряди. Видобуток на ділянці "Б" проводять за допомогою спеціальної техніки під виглядом днопоглиблювальних робіт".

У МінТОТ також розповіли, що окупаційна влада намагається приховати факти видобутку токсичного піску, прикриваючись роботами нібито із запобігання підтопленню житлових будівель у населеному пункті Приозерне, розташованому поблизу Керчі. За наявною інформацією, роботи з видобутку токсичного піску проходять у безпосередній близькості до обвідного каналу, що з'єднує водойми поблизу Керчі з Чорним морем. При потраплянні небезпечних речовин у цей канал, виникає небезпека потрапляння тих самих речовин у Чорне море та Керченську протоку.


"Видобуток токсичного піску із хвостосховищ поблизу м. Керч є прямим порушенням окупаційною владою екологічного законодавства. Крім того, проведення таких робіт створює надзвичайну ситуацію та загрожує життю та здоров'ю людей. Продовження видобутку токсичного піску може призвести до катастрофічних наслідків екосистеми Кримського півострова", – йдеться у повідомленні.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну