УКР РУС
» » "У свободі моя сутність": у Львові відбувся показ легендарної історичної драми "Захар Беркут" – сюжет
Всі новини

"У свободі моя сутність": у Львові відбувся показ легендарної історичної драми "Захар Беркут" – сюжет

У Львові відбулася допрем'єра чи не наймасштабнішого українського екшену "Захар Беркут". Це екранізація однойменної повісті Івана Франка. Над роботою працювали кілька років сотні кінематографістів України та світу. Бюджет стрічки понад 113 мільйонів гривень. Про свої враження з допрем’єрного показу Марта Шикула розповість.


Це історія про незламність духу українського народу, про героїчне протистояння жителів карпатського села монгольській навалі у 13 столітті. Це український історичний екшен режисерів Ахтема Сеітаблаєва та Джона Вінна. Гасло стрічки "У свободі моя сутність".

Перед створенням фільму режисер Ахтем Сеітаблаєв тричі прочитав повість Івана Франка, а сценарист Ярослав Войцешек їздив стежками автора. Надихався у рідному селі письменника, Нагуєвичах.

"Для мене головний конфлікт – це ідеологічний конфлікт між Захаром Беркутом і Тугаром Вовком, конфлікту світобачень людей, які народилися на одній землі, але бачать розвиток цієї землі, бачать як повинна вибудовуватися конструкція співіснування людей в громаді, в державі вона відрізняється і це для мене відповідь, чому, на жаль, людство завжди живе у війні", – поділився баченням режисер Сеітаблаєв.

Зйомки історичної драми відбувалися в Карпатах та під Києвом. Вони тривали 600 годин та тисячу днів. Для стрічки збудували ціле селище. Головну роль Захара Беркута зіграв зірка Голлівуду Роберт Патрик – відомий за роботою у "Термінаторі". А загалом у стрічці понад дві сотні акторів з України та США. Наймолодший – семирічний Михайло Кожанівський. Хлопчик – виконавець ролі онука Захара Беркута.

"Ми з мамою говорили, ким я хочу стати. Я сказав, я хочу стати схожим на Богдана Ступку. Наступного дня дзвонить кастинг директор і кажуть: "нам потрібен ваш хлопчик". Мені найбільша сподобалася сцена, коли помирав дід. Моя там роль була просто дивитися, як помирає дід. Але я не просто дивився, я ще й заплакав. Так просто взяв і заплакав, бо діда було шкода", – розповів юний актор.

Роль Петра, мешканця Тухольки, та товариша братів Беркутів зіграв Андрій Ісаєнко. Актор демонструє свій кінокостюм. Каже, коли вперше побачив вбрання, був вражений, адже це точна копія етнічного одягу 13-го сторіччя. Шився він вручну. Загалом таких костюмів для стрічки створили понад тисячу. Щоби точно передати кожну деталь тогочасного гардеробу, майстрам довелося вирушити до Карпат.

У своїй екранізації творці стрічки все ж трохи відійшли від прототипу, у фільмі з'являться нові персонажі та додаткові сюжетні лінії. Утім кіношники запевняють – суть твору Франка збережена повністю: відстоювати те, що кохаєш. Адже цей меседж неабияк перегукується із проблемами сьогодення.

"Для мене один з основних меседжів цього фільму – це приклад того, як колись наші предки маючи ворога в тисячу разів більшого численністю не здалися і за допомогою сили духу, за допомогою віри у власні сили і єдність перемогли, що хотілося б бачити і у нас", – пояснює сценарист Ярослав Войцешек.

"За етносом я кримський татарин і для мене це дуже важливо, тому що 5 років я не можу відвідати свою батьківщину. Тому що історія Захара Беркута – це історія відстоювання ну майже фундаментальних людських якостей, прагнення до свободи, відстоювання власної гідності, власного способу життя, право на те, що ти маєш свободу вибору...", – зауважив Ахтем Сеітаблаєв.

Стрічка – англомовна. Має і український дубляж. Це один із задумів творців стрічки.

"Від цієї кооперації з іноземними акторами і з акторами, яких знають по всьому світу, це прагнення до того, щоб українську культуру, українські традиції знали по всьому світу. І те захоплення, з яким вони працювали на майданчику якраз свідчить про те, що вони захопилися в першу чергу драматургією, коли отримали примірник повісті Івана Франка. Потім, коли вони побачили наочно Україну, були тут у Львові, в горах, скуштували вареників з вишнями", – наголосив режисер. 

Оцінити прем’єру на великих екранах глядачі зможуть з 10-го жовтня.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львів, "5 канал".



Брутальна класика: Кіану Рівз знявся у фотосесії напередодні прем'єри фільму "Джон Уік 3" – ФОТО

/ @gq / Instagram
/ @gq / Instagram
/ @gq / Instagram
/ @gq / Instagram
/ @gq / Instagram
/ @gq / Instagram
/ @gq / Instagram
/ @gq / Instagram
/ @gq / Instagram
/ @gq / Instagram Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну