УКР РУС
» » Електронний чек і кешбек за порушення продавців: що ще передбачає ухвалений ВР законопроєкт
Всі новини

Електронний чек і кешбек за порушення продавців: що ще передбачає ухвалений ВР законопроєкт

Верховна Рада на засіданні 20 вересня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкти №1053−1 та №1073. За обидва проголосувало 237 нардепів. Про це повідомляє "НВ Бізнес".

Законопроєктами, зокрема, передбачається:



  • запровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО) (суб'єкти господарювання зможуть обирати, який РРО використовувати: класичний чи програмний);



    спрощення процедури реєстрації РРО (вона буде відбуватися в електронному кабінеті шляхом отримання фіскального номера, який ідентифікує програмний РРО);



    здешевлення процесу застосування РРО;



    фіскалізація розрахункових операцій, що проводяться через програмні РРО, на фіскальному сервері контролюючого органу, що дозволить легалізувати розрахункові операції.



    запровадження механізму кешбеку;



    розширення переліку видів діяльності, які здійснюють суб'єкти спрощеної системи оподаткування, для яких застосування РРО є обов’язковим;



    запровадження інформаційної системи в межах електронного кабінету, за допомогою якої може бути перевірена автентичність отриманого покупцем в пункті продажу товарів розрахункового документа, оформлена скарга на продавця товарів за порушення порядку проведення розрахункових операцій;



    запровадження дворівневої системи перевірок поданих покупцями (споживачами) письмових звернень чи скарг засобами порталу перевірки розрахункових операцій.

Кешбек – відшкодування покупцям/споживачам 100% вартості придбаних товарів, робіт чи послуг, якщо вони подали скаргу про порушення продавцем установленого порядку проведення розрахункових операцій і в ході перевірки контролюючого органу було підтверджено наявність порушення. Ця норма почне діяти з 1 жовтня 2020 року.

Під час підготовки до другого читання було внесено поправку, яка передбачає, що подати скаргу і отримати відшкодування можна в разі, якщо вартість покупки перевищуватиме 850 гривень. В першій версії законопроєкту йшлося про покупки вартістю від 100 грн.

Крім того, з 1 жовтня 2020 року за незастосування РРО або невидачу чека при першому порушенні накладатиметься штраф у розмірі 100% проданих з порушеннями товарів, робіт або послуг, а за кожне наступне порушення – в розмірі 150%.

Згідно з законопроєктами, з 1 жовтня 2020 року будуть застосовуватися загальні правила використання РРО для платників єдиного податку II-IV груп, які здійснюють:



  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;



    реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;



    реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;



    роздрібну торгівлю уживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД)



    діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність відрізняється від визначеної пунктом 11 статті 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг";



    діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;



    діяльність готелів і подібних до них засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);



    реалізацію текстилю (окрім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

"У разі перевищення платником єдиного податку II-IV груп (фізичною особою – підприємцем) в календарному році обсягу доходу 1 млн гривень, застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим", – йдеться в законопроєкті.

Загальні правила використання РРО для всіх платників єдиного податку II-IV груп почнуть діяти з 1 січня 2021 року одночасно зі збільшенням граничного обсягу доходу платників єдиного податку II групи з 1,5 до 2,5 млн грн.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну