УКР РУС
» » Уперше в Україні: цирку Одеси заборонили утримувати й експлуатувати диких тварин
Всі новини

Уперше в Україні: цирку Одеси заборонили утримувати й експлуатувати диких тварин

Цирку Одеси заборонили утримувати та експлуатувати диких тварин. Таке рішення ухвалив Одеський окружний суд. Ініціаторами позову стали зоозахисники та екологічна інспекція. Кажуть: звернулися до суду, бо диких тварин у цирку утримують у неналежних умовах. Усі подробиці далі в сюжеті Ольги Дунської.


Перед будівлею окружного суду співробітники одеського цирку та ті, хто прийшов їх підтримати. У людей у руках - плакати із закликом врятувати цирк та зберегти робочі місця. Учасники пікету побоюються, заборона експлуатувати диких тварин призведе до закриття цирку.

"Під слушним приводом захисту братів менших ущемляється дивіться скільки – права наших старших братів", – заявив співробітник цирку Олег.

"Хочу, щоб у нас працював цирк, діти наші, дорослі могли піти подивитися виставу з тваринами", – переконує мешканка Одеси Наталя Курдюкова.

А от зоозахисники та екологічна інспекція іншої думки. Стверджують: під час позапланової перевірки цирку зафіксували порушення в утриманні диких тварин.

"Порядком встановлено – для середньої мавпи капуцин висота повинна бути три метри, за замірами, які були встановлені – 1,75 висота клітки, в якій розміщена мавпа породи капуцин. У 2 рази менше лише висота клітки, а самі площі в сумарному розрахунку у 8 разів менші за передбачені порядком вимоги", – наголосила головний спеціаліст відділу правового забезпечення державної екологічної інспекції в Одеській області Аліна Лех.

Виявлені порушення адміністрація цирку не усунула. Після цього екологічна інспекція звернулася до суду. Підтримали позов і зоозахисники. Запевняють: домагатися закриття цирку не мають наміру, а от диких тварин у закладі бути не повинно.

"Кліток узагалі не повинно бути, якщо ми говоримо про великих хижаків, вольєри, а вольєрів у них немає. Вольєр – це обгороджена ділянка земельних угідь", – пояснює зоозахисниця Олена Марченко.

Адміністрація цирку запевняє: жодних порушень під час перевірки екоінспекція не виявила. Додають: власних диких тварин у цирку немає, усі звірі, які виступають у закладі, належать гастролерам.

"Указані площі використовуються дресувальниками, які привозять з собою свої клітки, як кажуть екологи - місця утримання тварин - це не майно, яке належить цирку. До речі, за місця утримання тварин відповідає саме власник", – наголосив комерційний директор Одеського державного цирку Ігор Горлачов.

Проте суддя іншої думки.

"Застосувати до державного підприємства Одеський цирк заходи заборони у вигляді надання послуг, розміщення, використання, утримання диких тварин до повного усунення виявлених порушень, вказаних в акті перевірки природоохоронного законодавства держекологічної інспекції в одеській області", – зазначила суддя Одеського окружного адміністративного суду Нінель Потоцька.

За словами зоозахисників, це перший випадок в Україні, коли суд заборонив циркам експлуатувати диких тварин.

"Дана справа є показовою в числі через те, що суд визнав, що дійсно не повинні дикі тварини утримуватися в таких умовах, використовуватися в виставах, тому це є прецедентом, оскільки ми отримали перший стаціонарний цирк в Україні, якому офіційно заборонено використовувати диких тварин", – наголосила представник ГО "Відкриті Клітки" Світлана Руденко.

Нова шоу-програма в одеському цирку має розпочатися вже цими вихідними. В адміністрації закладу кажуть - на рішення суду планують подавати апеляцію, на це є 30 днів. А до того часу жоден номер за участі тварин не скасовуватимуть.

Ольга Дунська, Сергій Іщенко, Одеса. "5 канал".



Знущання над тваринами і залежність від соцмереж: сучасні проблеми людства у яскравих ілюстраціях – фото

/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну