УКР РУС
» » Смертельна пожежа в готелі Одеси: що могло стати причиною трагедії та куди переселили пожильців – всі подробиці
Всі новини

Смертельна пожежа в готелі Одеси: що могло стати причиною трагедії та куди переселили пожильців – всі подробиці

9 людей загинули, ще 10-ро постраждали внаслідок пожежі в одеському готелі "Токіо стар". Зайнялося там о пів на другу ночі, коли всередині перебували зо дві сотні людей. 18 серпня в Одеській області оголошено Днем жалоби. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив розпочати перевірки місць відпочинку людей – передусім готелів та санаторіїв. Які основні версії пожежі з'ясовувала Ольга Дунська.


Рятувальники гасили пожежу близько трьох годин. Готель дешевий, розташований неподалік залізничного вокзалу та ринку Привоз.

Мар'ян Чернявський, музикант з Лондона, який був постояльцем готелю, розповідає, як все сталося: "Я побачив чорний дим і схопився, в номері ще не відчувалося, а в коридорі була суцільна стіна".

У піжамах, з пледами на плечах та в домашніх капцях – так постояльці на вулиці зустріли світанок. Гостям з Мелітополя пощастило: коли спалахнула пожежа, їх всередині не було – святкували день народження.

/ 5 канал В Одесі у готелі сталася пожежа
/ 5 канал В Одесі у готелі сталася пожежа

"Ми повернулися, вже все горіло. Ми залишили свої речі, пішли прогулятися, бо у чоловіка був день народження. Повернулися – а тут все горить", – розповідає Христина Дукова.

Постояльці кажуть, протипожежну сигналізацію чутно не було.

Пожежа сталася тут о першій ночі, на другому поверсі готелю "Токіо Стар". За попередньою інформацією зайнялася щитова, що розташована поруч з пральнею. У той час усередині приміщення перебували майже дві сотні людей. Повністю загасити полум'я вдалося лише ближче до 5-ї ранку.

Володимир Демчук, директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України, говорить: "Зазначений готель був переобладнаний із колишнього трамвайного депо, складався з двох поверхів і налічував 270 кімнат. Ситуація ускладнилася пізнім сповіщенням про пожежу і наявністю великої кількості кімнат, деякі з яких були навіть без вікон".

Постраждалих доправили до лікарні. Олександр Ставратій, завідувач Опіковим відділенням Одеської міської клінічної лікарні №10, розповів про стан потерпілих: "Від 1 до 12% опіків поверхні тіла, але здебільшого у людей такі патології – термоінгаляційна травма, опіки дихальних шляхів, отруєння продуктами горіння, тому вони всі були доправлені в кіптяві, слизова порожнини носа, рота, – все було чорне, була задишка, сиплість голосу, відчуття першіння".



Смертельна пожежа в готелі Одеси – з'явилися фото з місця пожежі

/ Odessa.online
/ Odessa.online
/ Odessa.online
/ Odessa.online
/ Odessa.online
/ Odessa.online
/ Odessa.online

Жертв могло бути менше, якби своєчасно викликали рятувальників, кажуть у ДСНС. Готель облаштований колодязями, гідрантами та протипожежною сигналізацією, однак чи спрацювала вона правоохоронцям з'ясувати не вдалося.

"Ми хотіли впевнитись, чи знаходилась підключена вказана сигналізація на відповідний пункт вказаної охорони. Охорона відмовила надання документів, тому будуть проведені інші невідкладні слідчі дії для встановлення, яким чином і що це за договірні відносини між готелем та компанією", – повідомив Олег Бех, начальник ГУНП в Одеській області.

Слідчі вже зібрали перші покази – раніше у готелі кілька разів вимикалось світло, проводка не витримувала напруги, а ширина коридорів не відповідала вимогам.

Олег Жученко, прокурор Одеської області, розповів: "Це приміщення раніше було комунальним і нами перевіряється. І той момент, яким чином воно відійшло в приватні руки, як використовулося... Ми знаємо, що ще в 2009 році отримано дозвіл на користування, неозброєним оком видно, що є питання щодо використання готельного комплексу і обладнання протипожежної безпеки, до ширини коридорів і можливості евакуації".

У липні готель мали б перевірити на протипожежну безпеку, кажуть в ДСНС. Однак інспекцію так і не провели.

Павло Афанасьєв, заступник директора департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС, повіомив: "ДСНС у цьому році було заплановано проведення в липні місяці поточного року перевірка вказаного готелю, але разом з тим, що власник змінив форму власності наш представник, представник дснс на перевірку не був допущений і про це складено відповідні документи – акт про недопуск для інформування відповідні органи і інстанції".

На пожежу в готелі "Токіо Стар" відреагував президент Володимир Зеленський. Зазначив, що люди загинули через "злочинне недбальство та ігнорування елементарних норм протипожежної безпеки". Також запевнив, що особисто простежить, аби винні були покарані.

"Відповідатимуть не лише безпосередні винуватці пожежі. Відповідатиме Вадим Чорний, власник так званого готелю. Особисто простежу, щоб покарання відповідало нормам закону та вимогам справедливості", – написав Зеленський.


В Одесі у готелі сталася пожежа5 канал

На заяву президента у коментарі "Радіо Свободі" відповів власник готелю: "Сталася катастрофа. Якщо буде встановлена будь-яка провина з нашого боку, ми будемо нести повну відповідальність, я в першу чергу".


В Одесі у готелі сталася пожежа5 канал

Водночас, прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив розпочати перевірки місць відпочинку людей – 
передусім готелів та санаторіїв: "Власники та керівники таких об'єктів мають нести повну відповідальність за безпеку людей".

Уже відомо, що в Одеській області після пожежі в готелі "Токіо Стар" створять робочу групу для моніторингу діяльності суб'єктів тимчасового розміщення. Про це на своїй сторінці у Facebook написала в. о. голови Одеської облдержадміністрації Світлана Шаталова.


В Одесі у готелі сталася пожежа5 канал

Загалом, з місця події рятувальники евакуювали майже півтори сотні людей. Для них поблизу готелю створили тимчасові пункти з автобусів. Там постраждалим надали допомогу, а згодом почали запускати до готелю по кілька осіб – забрати речі. Тим, хто залишається в Одесі, міські чиновники запропонували поселитися в санаторії на 16-й станції "Фонтан".

Ольга Дунська, Ірина Сисак, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну