УКР РУС
» » Роковини загибелі Павла Шеремета: акція вшанування пам'яті та заява президента – сюжет
Всі новини

Роковини загибелі Павла Шеремета: акція вшанування пам'яті та заява президента – сюжет

Треті роковини смерті журналіста Павла Шеремета. Його автівку підірвали 20 липня 2016 у середмісті Києва. Зранку на місці трагедії зібралися кілька десятків людей. Влаштували акцію під назвою "Хто вбив Павла? Три роки без відповіді". Репортаж з місця подій Ірини Сисак.


Під пісні з плейлиста Павла Шеремета на місце загибелі журналіста близько 8-ї ранку приходять його друзі та колеги. Несуть квіти та запалюють лампадки. Саме в цей час на цьому перехресті у центрі Києва три роки тому вибухнула його автівка.

Ушанувати пам'ять Павла Шеремета приїхав і тимчасовий повірений у справах США Вільям Тейлор.

"Маю честь сьогодні віддати шану цьому хороброму чоловіку. Павло Шеремет - це символ свободи преси, яка так необхідна для сильної демократії. Його загибель - це вбивство, яке досі належним чином не розслідували", - прокоментував Вільям Тейлор.

Не розслідували та не дали відповідь на запитання "Хто вбив Павла?", з яким його колеги вкотре звертаються до влади. Розповідають, за 3 роки слідство майже не просунулося, а "справа честі", як її називали високопосадовці, перетворилася на "ганебне мовчання". Окрім того, у 2017-му поліція засекретила кількасот судових рішень у справі, і далі про розвиток розслідування відомо мало.

"Ми вимагаємо політичної відповідальності для керівників правоохоронних органів, які так і не змогли дати відповідь на запитання "Хто вбив Павла?". Ми наголошуємо на тому, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, Генеральний прокурор Юрій Луценко та голова Національної поліції Сергій Князєв через не розкриття цієї справи мають піти у відставку", - заявила Севгіль Мусаєва головний редактор "Української правди".

Поки офіційне слідство мовчить, незалежне розслідування проводили самі журналісти та виявили нові деталі. Зокрема, з'ясували, що під будинком Шеремета був помічений екс-співробітник СБУ.

"Ми можемо підозрювати, що хтось блокував, хтось гальмував цю справу, оскільки, як ми знайшли в нашому фільмі, на місці перед вбивством ми зафіксували людину, яка мала стосунок у минулому до СБУ, і його допитали тільки через рік, і мені здається, що є певні засади вважати, що спецслужби могли бути причетними до цього", - прокоментувала керівниця незалежної розслідувальної агенції "Слідство.інфо" Анна Бабінець.

Нині колеги Павла Шеремета закликають главу держави створити робочу групу з представників правоохоронних органів, які б прозвітували про перебіг слідства. Володимир Зеленський пообіцяв таку зустріч провести.

"23 липня прошу зібратися Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ, голову Національної поліції та голову СБУ й доповісти про хід розслідування. ... Українська спільнота вже давно має отримати відповідь на питання "Хто вбив Павла?", - заявив президент.

Генпрокурор заявив, що квартальний звіт керівництва Нацполіції у справі Шеремета заслухав.

"Допитано сотні осіб. Перевірено десятки тисяч. Залучені іноземні фахівці. Є гарячі версії. Робиться все можливе. Піару тут не місце", - прокоментував після заяви Зеленського Юрій Луценко.

Павло Шеремет - народився у Мінську. Працював журналістом у Білорусі, в Росії та згодом в Україні. Від 2012-го жив у Києві, вів журналістський блог в інтернет-виданні "Українська правда", а також був ведучим на "Радіо Вєсті".

Ірина Сисак, Руслан Альмухамедов, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну