УКР РУС
» » Смерть дитини внаслідок отруєння в таборі рік тому: підозрюваних досі не знайдено – сюжет
Всі новини

Смерть дитини внаслідок отруєння в таборі рік тому: підозрюваних досі не знайдено – сюжет

Минув рівно рік відтоді, як у дитячому оздоровчому таборі "Славутич" отруїлися 12-ро гімнасток зі "Школи Дерюгіних". Того дня серед постраждалих була і 8-ми річна Маргарита Лукашук. Внаслідок отруєння дівчинка два місяці перебувала в комі. Лікарям так і не вдалося її врятувати, 12 вересня життя дитини обірвалося. З того часу кримінальне провадження відкрито, але у справі загибелі дівчинки не можуть знайти підозрюваних. З батьками Маргарити поспілкувалася Евеліна Михайленко.

"Дуже сильно постраждав головний мозок. Буквально за два тижні була повна загибель головного мозку. Отруєння відбувається у всіх дітей, але з такими страшними наслідками – це просто не надали першу медичну допомогу. Це не моя думка, це думка багатьох батьків, дітей, які давали свідчення, які там були присутні", – розповідає мати загиблої дівчинки.

Під час перевірок у таборі Держпродспоживслужба виявила низку порушень і звернулася до Київського окружного адміністративного суду. Той навесні зобов'язав підприємство призупинити роботу, доки не виконають вимог.

"За результатами лабораторії, виявлено збудник легіонельозу, бактерії групи кишкової палички, стафілокок із рук кухарів, кухонного обладнання. Тобто їм потрібно провести корегувальні дії. Їм був наданий час для оскарження в апеляційному суді. На сьогодні в нас немає інформації, що відкрита апеляційна скарга чи будь-яка інформація. Тобто, можна вважати, що рішення суду має певну силу і обов'язкове для виконання", – пояснив начальник Держспоживслужби Київщини Арзу Акберов.

Водночас, протягом року справу Маргарити Лукашук розслідували слідчі поліції Київської області. Відкрили три кримінальні провадження за статтями про умисне вбивство, неналежне виконання санітарних норм та неналежне виконання професійних обов'язків лікарями. Але досі підозрюваних немає.

"Працівники поліції головного управління Київської області абсолютно не поспішають розслідувати провадження. Крім допитів, які є очевидними, нічого не відбувається. Призначена експертиза лише в листопаді 2018 року. Не після отруєння відразу", – зазначає адвокат родини Лукашук.

Натомість у поліції відповідають: проведення експертиз – довгострокова процедура.

"Подібних експертиз дуже багато, і вони просто стоять у черзі. Тому тільки через це проводиться так довго це розслідування і проведення експертиз", – запевняє речник Нацполіції Микола Жукович.

Нині батьки дівчинки на руках мають два висновки експертиз про причини смерті. Перша свідчить: Маргарита померла внаслідок бактеріального харчового отруєння. Проте цьому документу суперечить інший висновок, який родина отримала у травні від комплексної експертної комісії.

"Експертиза вказувала діагноз – синдром відновлення харчування. Тобто це означає те, що дитина, можна сказати, голодувала, і в такому стані вона була не два-три дні, що була в таборі, а декілька місяців, а то і більше. Тобто ледь не ми самі винні, що таке сталося", – зауважує батько померлої Ярослав Лукашук.

"Група експертів Бабкіна, Засименко – вони просто на просто проігнорували всі епікризи, всю історію хвороби, яка містила низку аналізів.Тобто з яких міркувань вони виходили в експертизі цього немає", – наголошує адвокат родини Лукашуків Оксана Соколовська.

Саме через розбіжність висновків і не можуть оголосити про підозру, – зазначають у прокуратурі.

"Станом на сьогодні у правоохоронців відсутня інформація про справжні причини смерті цієї дитини. Чи це були непрофесійні дії медиків під час надання їй медичної допомоги, чи все ж таки це були порушення санітарних норм у самому санаторії", – кажуть у прокуратурі.

Водночас родина Лукашуків ініціювала ще одну експертизу. Її робитиме Харківське обласне бюро судово-медичної експертизи. На її результати чекають у поліції та прокуратурі.

Евеліна Михайленко, Едвард Белінський, Орест Пона, "5 канал".

Як повідомляв 5.UA, 2 липня у приватному дитячому таборі на Київщині сталося масове отруєння. 11 дітей потрапили до медичного ізолятора, ще одну дівчинку в украй тяжкому стані та комі доправили до столичної лікарні "Охматдит". Усі потерпілі – вихованці спортивного закладу "Школа Дерюгіних". До табору вони вирушили, аби підготуватися до змагань. 

Дивіться також фотогалерею:



Знущання над тваринами і залежність від соцмереж: сучасні проблеми людства у яскравих ілюстраціях – фото

/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram
/ Sam Bailey / Instagram Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну