УКР РУС
» » Бачу, можу, допоможу: в Одесі стартував всеукраїнський велопробіг для людей з вадами зору
Всі новини

Бачу, можу, допоможу: в Одесі стартував всеукраїнський велопробіг для людей з вадами зору

Бачу, можу, допоможу. В Одесі стартував всеукраїнський велопробіг для людей з вадами зору. У ньому беруть участь понад два десятки спортсменів-любителів. На тандемних велосипедах кататимуть людей з вадами зору, заодно влаштують їм і екскурсію півднем Одещини. Триватиме подорож 8 днів. Ольга Дунська проводжала у подорож велотуристів.

Перед стартом учасники розбиваються на пари: їхатимуть на тандемних велосипедах. Пілоти попереду, а люди з вадами зору – позаду. У молодості Тетяна регулярно брала участь у велозмаганнях, втративши зір, улюблене хобі не полишила вже п'ятий рік поспіль бере участь у тандемному велопробізі.

А от для Андрія Никитенка такий заїзд вперше. Заради нього чоловік приїхав із Сімферополя. Розповідає, зір втратив ще у 7-річному віці через операцію, відтак це займатися хобі стало важче.

Чоловік каже: "Це мій перший велозаїзд, мені запропонували мої друзі та однокласники, сказали: "Хочеш?". Сказав: "Дуже", адже  люблю кататися на велосипедах, але самостійно як інвалід не можу керувати ним, бо не бачу. Сподіваюся на свого водія, який тримає кермо в руках".

Зі своїми пілотами учасники велозаїзду познайомилися лише зараз. Андрію компанію склав велолюбитель із Закарпаття. Спільну мову знайшли швидко.

Павло Райко, учасник велопробігу, каже: "Зранку були певні хвилювання, як ми з ним зконтактуємося, бо і на тандемі я їзжу вперше, і хлопчину бачу вперше, але тьфу-тьфу, все нормально, класно, ми за якісь лічені секунди сконтактувались, синхронізувались і все у нас вийшло".

Такий велозаїзд в Україні відбувається вже п'ятий рік поспіль. Раніше учасники рушали зі Львова до Одеси. Подорож тривала місяць. Цьогоріч маршрут скоротили.

Цього року велопробіг проходитиме півднем Одещини. Учасники відвідають нульовий кілометр на Дунаї у Вилковому, проїдуть курортною Затокою та погуляють Аккерманською фортецею. Триватиме подорож 8 днів, за цей час спортсмени мають подолати понад 450 км.

Ночуватимуть учасники велозаїзду на базах відпочинку, у хостелах та навіть школах. Кожен тандем супроводжує щонайменше один волонтер. Організатор, яка теж незряча, каже, знайти охочих допомогти з пробігом було легко.

Організатор велопробігу Світлана Стрельцова каже: "У нас близько 20 людей, 8 тандемів і насправді не так вже й важко шукати як зрячих, так й незрячих, оскількі людей приваблює активний спосіб відпочинку, велосипед, приваблюють подорожі та знайомства. Люди дають одне одному свої враження, зрячі люди думають, що якщо людина не бачить, життя закінчилося, а потім поспілкувавшись виявляється, що життя може бути якісним, крутим".

Повернутись до Одеси учасники мають уже 5-го липня.

Ольга Дунська, Сергій Іщенко, Одеса, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну