УКР РУС
» » "Генерали думають по-іншому": що армійці розповідають про нові позиції біля Станиці Луганської
Всі новини

"Генерали думають по-іншому": що армійці розповідають про нові позиції біля Станиці Луганської

У середу, 26 червня, українські військові виконали перший етап рамкової угоди щодо розведення сторін у Станиці Луганській. Бійці відійшли від найближчого до окупантів опорного пункту, що в районі КПВВ "Станиця Луганська". Якщо домовленості виконають і терористи, то вже 28 червня розпочнеться переміщення ще одного опорного пункту. Зі Станиці Луганської – репортаж "5 каналу".


Від ранку четверга мешканці Станиці активно обговорюють подію, яка сталася напередодні. Не попередивши місцевих, українське військо відійшло від однієї з передових позицій.

"Я дуже сильно переживаю, що нас можуть назад здати. Я не відчуваю себе захищеною. Потрібно тверезо оцінювати ситуацію. Немає гарантій того, що інша сторона сюди не прийде. У багатьох, хто там служить, тут залишилися домівки. Природно, вони хочуть повернутися", зізнається мешканка Станиці Луганської Анастасія.

У командуванні Об'єднаних сил запевняють: відведення військ не погіршило становище українських підрозділів.

"Ми не відводимо Станицю, ми не прибираємо війська, ми просто зробили таке напівколо, яке дозволить ефективно, в тому числі із застосуванням технічних засобів, які у нас є, контролювати цей прохід", – запевняє заступник командувача Об'єднаних сил Богдан Бондар.

Таке переміщення тактично вигідне для українських підрозділів, наголошують в ООС. Точкою відліку вважають середину річки Сіверський Донець. Щоб здійснити розведення сил, окупанти мають відійти за лінію, яка згідно з Мінськими угодами має бути під контролем України. А потім відступити ще на кілометр назад.

"Те, що вони на нашій території, це не рахується. Відлік іде 1 км від середини річки. Тобто реально, якщо ми на 300-400 м відходимо, то вони відходять на 1,5-1,6 км", – каже Бондар.

Рушаємо на нові позиції захисників Станиці. Глибокі шанці та ходи нових спостережних постів та укріплень. Армійці зізнаються: до останнього сподівалися, що розведення не буде. Новому місцю – не радіють.

"Та позиція була набагато вигідніша, ніж ця. Багато генералів думають по-іншому, це їхнє питання. На тій позиції ми бачили, що ворог може здійснити, скільки їх там, приблизну кількість, звідки він може підійти, і що він може зробити. А тут ми в загадках і догадках", – бідкається військовослужбовець В'ячеслав.

Ще в середу зранку побачити окупантів із крайніх позицій українського війська поблизу Станиці Луганської можна було неозброєним оком. Тепер без оптичних приладів не обійтися. Чи відійшли назад окупанти – армійці не знають. Натомість місцеві помітили, що на позиціях терористів з'явилися чоловіки в цивільному. Серед них є й росіяни.

"Вибачте, але мало віри, що окупанти просто так відійшли вчора. Ми добре розуміємо, що там банда знаходилася, на тій стороні мосту. І зовсім нещодавно окупанти провели ротацію", – розмірковує голова Станично-Луганської районної адміністрації Юрій Золкін.

У командуванні Об'єднаних сил кажуть: ситуацію з обох боків лінії розмежування моніторять представники ОБСЄ. Якщо вранці 28 червня спостерігачі підтвердять відведення терористичних військ з визначеної позиції – почнеться наступний етап розведення. Тоді українські військові мають відійти на 1 км від ще одного опорного пункту. Якщо окупанти домовленостей не виконають – українське військо повернеться на старі позиції.

Вікторія Ковальова, Петро Ковальов, Луганська область, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну