УКР РУС
» » Очільник АМКУ: Моїм основним завданням є запровадження прозорих стандартів якості
Всі новини

Очільник АМКУ: Моїм основним завданням є запровадження прозорих стандартів якості

Глова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв в ефірі телеканалу "112 Україна" розповів про свої головні пріоритети в роботі відомства. З його слів, найголовніше – це запровадження прозорих стандартів якості. Зокрема, у відомстві відпрацювали питання, на які скаржився бізнес.

"Моїм головним завданням на посаді голови АМКУ є створення прозорого, ефективного відомства. Тому, якщо раніше бізнес скаржився на що? Що, наприклад, виникає певна ситуація на товарному ринку. Наприклад, здорожчав бензин, чи, наприклад, здорожчала гречка. Раніше скаржилися на що? Антимонопольний комітет відкриває справу і нічого не робить. І просто сам факт відкриття справи є елементом тиску на учасників ринку, щоб вони чи зробили певні економічні дії, наприклад, вели себе так звано "дисципліновано", чи робили інші речі", – зазначив він.

І продовжив: "Мій підхід полягає в чому? Якщо ми бажаємо жити в правовій державі, правова держава – це зрозумілі правила гри. Тому основні питання, які є у Антимонопольного комітету і в суспільства до основних гравців ринку, вони повинні бути сформульовані, вони повинні бути прозоро пред'явлені відповідним суб'єктам. І відповідний суб'єкт це прозоре рішення має можливість оскаржити в суді. Для порівняння, якщо не помиляюся, на початку 2000-х було рішення по антиконкурентних узгоджених діях двох мереж автозаправних станцій. Це рішення на п'ять 5 сторінок, з яких півтори – це резолютивна частина і вступна частина, це перша сторінка. Наше рішення 2016 року щодо антиконкурентних узгоджених дій основних мереж АЗС – це десь 80 сторінок, де повністю описується уся доказова база, всі елементи аргументації Антимонопольного комітету. І потім це рішення, безумовно, шість суб'єктів, всі його оскаржили. Але був прозорий процес в суді, і по трьох з цих відповідачів Антимонопольний комітет повністю виграв справи на рівні всіх трьох судових інстанцій. Тому суб'єкти, наприклад, ринку світлих нафтопродуктів, їм ні в чому докорити Антимонопольний комітет з точки зору прозорості, передбачуваності, законності наших дій".

Терентьєв наголосив, що прецедентна база, сформована в АМКУ, фактично дає можливість суб'єктам розуміти не тільки позицію комітету, але і позицію судової влади щодо основних видів порушень.

"Тому запровадження таких стандартів якості відомства є головним моїм завданням, як голови Антимонопольного комітету, як особиста професійна амбіція. З іншого боку, бізнес оцінює, бачить це, як ця прозорість, вона насправді є. Не балачки, а її можна відчути. І та прецедентна база, яку ми за останні роки сформували, вона дає можливість суб'єктам розуміти не тільки позицію Антимонопольного комітету, позицію судової влади по основних видах порушень, і відповідно планувати свою діяльність відповідним законним чином", – підсумував він.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну