УКР РУС
Всі новини

Які бувають дюбелі для кріплення утеплювача?

Існує такий спеціалізований вид кріплення, як дюбелі для утеплювачів. Щоб грамотно утеплити будинок, потрібно не тільки вибрати хороший метеріал (мінвату або пінополістирол), але і розуміти утеплювач, які різновиди такого кріплення існують, в чому їх плюси і мінуси.

Які бувають дюбеля для кріплення утеплювача?

За характерну форму дюбель для утеплювача часто називають «грибком», «тарілкою» або «парасолькою». Саме цей варіант кріплення найчастіше використовується при монтажі різних видів теплоізоляційних матеріалів. Так, можна посадити, наприклад, пінопласт на клей-піну. Можна просто вкласти мінеральну вату в підготовлені осередки обрешітки і закрити зверху сайдингом.
Однак, в більшості випадків, фахівці, все одно, для надійності застосовують дюбеля. Можна впевнено стверджувати, що велика частина процесів утеплення фасаду має на увазі використання дюбелів-грибків.

Чому для монтажу утеплювачів потрібно створити спеціальне кріплення?

Тому що в більшості випадків утеплювач - це пористий, нещільний, м'який матеріал. Його не можна прибити до стіни просто цвяхами, з утеплювачем слід звертатися дбайливо, щоб зберегти цілісність, але при цьому надійно монтувати.
Складається дюбель для утеплювача з наступних елементів:
  1. Капелюшок. Він ж сам «грибок», «тарілка», «парасолька». Дана деталь кріплення покликана розподіляти навантаження по поверхні матеріалу, не давати їй зосередитися в одному місці, що може зашкодити утеплювачу;
  2. Розширювальна шайба. Її може і не бути. Шайба просто збільшує площу капелюшка, служить його доповненням. Потрібна в разі роботи з особливо делікатними, м'якими утеплювачами.
  3. Використовується, коли потрібно збільшити площу контакту кріплення з поверхнею утеплювача, додатково розподілити навантаження;
  4. Розпірний елемент. Створює силу тертя, гарантує, що утеплювач буде закріплений на стіні, несе основне навантаження;
  5. Цвях. Він вбивається в розпірний елемент, щоб забезпечити щільну фіксацію;
  6. Анкерна гільза. Її теж може не бути. Вона служить для посилення кріплення і є частиною не всіх дюбелів.
Як бачимо, за кількістю елементів дюбеля для утеплювачів, вже можна розподілити на види: з розширювальними шайбами і без них, з анкерною гільзою і без неї. Найпростіший дюбель буде включати тільки капелюшок, цвях і розпірний елемент - це необхідний мінімум даного кріплення.
Дюбеля для теплоизоляции
Крім того, є дюбелі для утеплення стін, в тому числі фасадів, а є - для теплоізоляції покрівлі. Останній варіант кріплення відрізняється тим, що це порожнистий стрижень з пластмаси, через нього проходить анкер або цвях, який вбивається в щільний матеріал - профнастил або бетон. На фото добре видно, що дюбель для тепло- і гідроізоляції покрівлі серйозно відрізняється від фасадного.
В іншому дюбелі для утеплювачів діляться на три види:
  1. З пластиковим цвяхом. Тобто, повністю пластикові, без металевих деталей. Вони використовуються найчастіше, тому що коштують дешево і відповідають основним вимогам. Дюбелі з пластиковими цвяхами здатні витримувати перепади температури від -40 ° C до + 80 ° C, розраховані на навантаження від 20 до 380 кг / м2. У більшості випадків, даних показників досить і домовласники вирішують економити, купуючи дюбеля з пластиковими цвяхами на сайті: https://mir-krepezha.com.ua/dubeli/dubely-dlya-teploizolyacyi. Але для важких, товстих утеплювачів пластиковий цвях - це ненадійно;
  2. З цвяхом з оцинкованої сталі, інші деталі дюбеля виготовляються з ударостійкого поліпропілену. Такі дюбелі можуть витримувати навантаження до 750 кг на «квадрат», вони надійніше пластикових. Але і коштують дорожче. До того ж, метал відмінно проводить тепло і тому може виступити містком холоду, але ж нам потрібно утеплити будинок;
  3. Дюбель з термоголовкою. Це теж кріплення з металевим цвяхом, але на кінець анкера надіта спеціальна головка з полімеру. Вона потрібна, щоб цвях дюбеля не став містком холоду, термоголовка зменшує теплопровідність. Найдорожчий вид дюбеля для утеплювача.
Діаметр капелюшка дюбеля для утеплювача коливається від 45 до 100 мм. Якщо використовується шайба, то площа контакту кріплення з утеплювачем збільшується до 140 мм.
Діаметр стрижня, зазвичай, становить 8 або 10 мм, а довжина може бути дуже різною - в середньому від 100 до 400 мм. Розрахувати потрібну довжину дюбеля просто: слід додати до товщини використовуваного вами утеплювача 50 мм (це мінімальна глибина входу стержня в основу, тобто стіну), додати товщину обробки, якщо вона є на стіні під утеплювачем, і закласти приблизно 50 мм на кривизну стіни.
Монтувати дюбель для утеплювача просто:
  • У потрібному місці утеплювача, вже укладеного на стіну, робиться отвір, який має бути довшим стержня на 10 мм і відповідати його діаметру;
  • Вручну в отвір вставляється сам дюбель, так, щоб його капелюшок виявився врівень з утеплювачем.
  • Якщо є шайба, її слід надіти ще перед вставкою дюбеля, під капелюшок;
  • Вставляється і забивається пластиковий або металевий цвях;
  • Якщо є термоголовка - вона надівається на цвях.
Дуже важливим моментом є розрахунок кількості дюбелів на одну плиту утеплювача. Є умільці, які економлять і кріплять утеплювач по центру на один дюбель. Цього категорично недостатньо!
За словами експертів, на одну плиту утеплювача стандартного розміру має припадати по 5-7 дюбелів. Один кріпиться по центру, решта по кутах або на стиках.
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну