УКР РУС
» » Біль нації, скорбота світу: що залишилося від Собору Паризької Богоматері
Всі новини

Біль нації, скорбота світу: що залишилося від Собору Паризької Богоматері

Пожежникам вдалося загасити пожежу в Соборі Паризької Богоматері, який спалахнув напередодні. Основу святині врятували від повного руйнування. Як повідомляє ВВС, під час гасіння серйозних травм зазнав один із вогнеборців. Нині за фактом займання поліція розпочала кримінальне провадження, за статею "Навмисне заподіяння шкоди в результаті пожежі". Правоохоронці вже опитали співробітників собору. У приміщені на час пожежі їх не було. Заслухали й головного архітектора, який відповідає за реставрацію пам'ятки, адже одна із версій — саме ремонтні роботи. Свої співчуття у зв'язку з пожежею вже висловив Президент Петро Порошенко. Водночас, міністр культури Євген Нищук на своїй сторінці у Facebook повідомив, що Україна готова якомога швидше направити своїх кращих реставраторів до Парижа, щоби допомогти у відновлені собору. У Франції також оголосили масовий збір коштів для реставрації пам'ятки. Однією з перших, за даними місцевих ЗМІ, виділити 100 млн євро на відновлення зголосилася сім'я французьких бізнесменів Піно.
Життя Парижа на мить завмерло. Туристи та мешканці міста зупинилися на вулицях. Їхні погляди були прикуті до Собору Паризької Богоматері. Його охопив вогонь.
Пожежа тривала близько 9 годин. Її намагалися загасити понад 400 вогнеборців. Займання могло статися через реставраційні роботи, які проводили в будівлі. Реконструкція розпочалася нещодавно і собор стояв у риштуванні. Вогонь знищив 850-річний шпиль собору та його дах. Момент обвалу зафіксували на відео. За трагедією на вулицях стежили сотні людей. Хтось – мовчки, хтось – у молитві. На щастя, вціліли Північна та Південна вежі. Врятувати вдалося і реліквії, які зберігали у храмі. Це, зокрема, і терновий вінок, який Христос носив перед розп'яттям. "Я не могла уявити, що Нотр-Дам спіткає така катастрофа. Без шансу на допомогу. Без протипожежної системи. Лише тиждень тому я проходила повз Собор. І я не увійшла всередину. Це історія. Це символ Франції та християн. Така трагедія – за тиждень до Великодня. Це потужний знак", – бідкається мешканка Парижа Валері.
Через трагедію президент Франції Еммануель Макрон скасував своє телезвернення до громадян. За вечір він двічі приїжджав до собору і заприсягся відновити історичну споруду. "Ми відбудуємо собор разом. Без сумніву, це частина нашої долі та проект на багато прийдешніх років. Ми запускаємо масовий збір коштів із Франції та всього світу. Закликаємо талановитих митців долучитися до реставрації. Ми відбудуємо Нотр-Дам. Це те, на що заслуговує наша історія. Це наша доля", – заявив Макрон.
Наріжний камінь Собору Паризької Богоматері 1163 року заклав Папа Олександр ІІІ. Будівництво храму завершилося в XIII столітті. Собор пережив Французьку Революцію, дві світові війни та став справжнім культурним та релігійним символом Франції. Нотр-Дам де Парі належить до переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Щороку його відвідують 14 млн. осіб. Ірина Родіна, "5 канал"

Історія однієї пожежі: як після великого вогню виглядає легендарний Нотр-Дам де Парі – ФОТО

/ Facebook / BBC News Ukrainian
/ Фото з соцмереж
/ Фото з соцмереж
/ Фото з соцмереж
/ Фото з соцмереж
/ фото із соцмереж
/ фото із соцмереж
/ Facebook / BBC News Ukrainian
/ Facebook / BBC News Ukrainian
/ Facebook / BBC News Ukrainian
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну