УКР РУС
» » Міст на Володимирському узвозі: як потенційна "родзинка" Києва стала "яблуком розбрату"
Всі новини

Міст на Володимирському узвозі: як потенційна "родзинка" Києва стала "яблуком розбрату"

Зупинити будівництво пішохідно-велосипедного мосту на Володимирському узвозі вимагає Міністерство культури. Причина – зауваження ЮНЕСКО. Там занепокоєні, що зведення переходу може зашкодити пам'ятці Софія Київська. Проти будівництва – й екологи вкупі з активістами. Переконані, що воно відбувається з порушенням законодавства. Тим часом роботи на ділянці – киплять. Міст планують завершити вже влітку.


Пішохідно-велосипедний міст на Володимирському узвозі – амбітний проект столичної адміністрації. У майбутньому він з'єднає два популярних туристичних маршрути – парки Володимирська гірка і Хрещатий. Та вже зараз розділив громадськість на прибічників і противників його будівництва.

Пересічні кияни загалом не проти. Іншої думки – еколог Олексій Василюк: "Під будівництво мостового переходу ділянки не виділялися. Дивлячись просто на публічну кадастрову карту, ми можемо пересвідчитися, що будівництво ведеться незаконно".

Еколог пояснює: за законом обидва парки – пам'ятки садово-паркового мистецтва і є об'єктами природно-заповідного фонду. Будувати тут – не можна.

"Нахабно, обійшовши факт, що розміщення опор треба погоджувати, їх просто почали будувати. Порушується закон про природно-заповідний фонд. Але за це порушення передбачена відповідальність згідно ст.252 Кримінального кодексу", – каже Олексій.

"Наскільки мені відомо, детальний план територій не затверджений в даному місті. І знову ж таки, хто виступає забудовником, інвестором будівництва? І чи не з'явиться там торговий центр, як з'явилися вони на Поштовій площі", – розмірковує заступник прокурора Києва Сергій Репецький.

Такої ж думки і громадські активісти. Кажуть, міст щонайменше зруйнує краєвид, а потенційно становить загрозу зсуву. До того ж, проти будівництва Міністерство культури. Про його листа до столичної адміністрації стало відомо під час засідання парламентського Комітету з питань запобігання корупції.

У відповідь на запит "5 каналу" у міністерстві повідомили: отримали зауваження від Центру Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з експертною оцінкою впливу будівництва на Софію Київську.


"ЦВС ЮНЕСКО висловлює стурбованість можливим наслідками будівельних робіт… Листом від 11.02.2019 Мінкультури поінформувало КМДА про необхідність зупинення будь-яких будівельних робіт між парками "Хрещатий" та "Володимирська гірка" до врегулювання розбіжностей та проведення відповідних консультацій.

"Буферна зона Софії Київської. Ось подивіться, вона затверджена, це офіційний документ. Ось ця буферна зона, а ось зона де будується мостовий перехід. Тобто він знаходиться поза зоною", – на мапі показує заступник голови КМДА Олександр Спасибко.

Із листом міністерства не погоджуються у столичній адміністрації. Відкидають й інші зауваження.

"Цей об'єкт будується у відповідності до чинного законодавства, є всі погодження, всі дозволи, всі документи, які на сьогодні нам дозволяють проводити будівельні роботи на цьому об'єкті", – запевняє Спасибко.

Мінкульт тим часом звернувся до ЮНЕСКО з проханням направити в Україну консультативну місію. На самому ж будмайданчику, як і раніше, – кипить робота. Міст завдовжки 200 м та 22 м заввишки у КМДА планують відкрити вже 26 травня цього року до Дня Києва.

Олена Соловйова, Сергій Клименко, Віктор Сніжко та Дмитро Демішев, "5 канал"



Міст "на руках": диво світової архітектури і нова туристична принада В'єтнаму – ФОТО

/ Amazing Things in Vietnam/Facebook
/ Amazing Things in Vietnam/Facebook
/ Amazing Things in Vietnam/Facebook
/ Amazing Things in Vietnam/Facebook
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ Amazing Things in Vietnam/Facebook
/ Amazing Things in Vietnam/Facebook
/ 5 канал
/ 5 канал
/ Amazing Things in Vietnam/Facebook
/ 5 канал
/ 5 канал
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну