УКР РУС
» » Вибори в США, Brexit, "жовті жилети": як працює інформаційна зброя Росії
Всі новини

Вибори в США, Brexit, "жовті жилети": як працює інформаційна зброя Росії

І в США щодо обрання Трампа, і в Британії щодо Брекзіту є слід російського інформаційного втручання. Механізми інформаційної агресії вивчають спеціалісти і далеко не всі висновки потрапляють у пресу. З того, що відомо зараз – скрізь кремлівська інфоагентура діє за однаковими шаблонами. Ледь не ключове правило – ввести в оману ту частину користувачів соцмереж або ж аудиторію ЗМІ, що не обтяжує себе аналітичними роздумами. Далі – прибічників різних точок зору штовхають на сварки між собою. При чому байдуже чи це буде політика, чи вакцинація. Фейкові акаунти для маніпулювання соцмережами створюються заздалегідь і активуються тоді, коли слід виконати завдання. Інфоагенти можуть діяти в різних таборах і прикриватися цілком щирими тезами. Істина мета проявляється пізніше. Так було в Нідерландах перед референдумом, коли на кону стояла українська євроінтеграція. Так було в Каталонії, де були активні російські інфогравці. Так було і під час Брекзіту. Зрештою, протести жовтих жилетів у Парижі, це теж великою мірою результат маніпуляцій суспільством. В Україні таких інформаційних спецоперацій було десятки. Чому це працює? Тому що краща брехня, це напівправда. Береш реальну проблему, зміщуєш акценти, що є причинами проблеми і вказуєш потрібний, а не правильний рецепт лікування проблеми – бінго.
Політика, мова, війна і навіть шоу-бізнес – "Євробачення". Тем, якими можна маніпулювати, впливаючи на нашу з вами свідомість, безліч. І ворог не спить. Його головна мета – розділити опонента. Розділити український народ навпіл.
За два тижні до президентських виборів – українські спецслужби демонструють – зовнішній ворог, наче хамелеон, маскується під "свого" і намагається внести хаос.
Сергій Левченко, керівник військової контррозвідки СБУ: "Затримано 4 особи, які працювали безпосередньо в складі агентурної мережі. На сьогодні вони всі затримані, їм оголошено підозру, і вони знаходяться під вартою"
Мова йде про завербованих громадяна України, які під керівництвом російських ГРУшників створювали і розповсюджували на окупованій, а також контрольованій українським урядом території, неправдиву інформацію. Мета проста – підірвати довіру до офіційної влади, зокрема керівництва Збройних сил. "На слайді зображений підготовлений ними неіснуючий наказ Міністерства оборони про ніби то призупинення нарахування усіх додаткових виплат військовослужбовцям ЗСУ", – пояснює Сергій Левченко. За нехитрим задумом російської групи, український воїн, після ознайомлення з таким наказом щонайменше мав проклинати владу, а в ідеалі – кинути зброю і залишити позиції. Але спецлужбісти кажуть, що виявилися швидшими за розсилку фіктивного наказу. Затримали групу "Сапфір". А через кілька днів прикрили й кібергрупу їхніх колег, які мали зламувати сервери держустанов. Проте російські засланці за період своєї роботи на території України вже встигли добряче насмітити брехнею. Лише одна група "Сапфір" розповсюдила тисячі фейків.  "Ними було сфабриковано та опубліковано в соціальних мережах 12 тисяч інформаційних матеріалів антиукраїнського характеру", – розповідає Сергій Левченко. "Якщо брати інформаційні загрози, які стосуються і фейкових новин, і спроби підняти якусь істерику, чи вкидування інформації, яка б мала привести до суспільних заворушень – ми це бачимо постійно", – пояснив директор Національного Інституту стратегійних досліджень Ростислав Павленко.
В інституті стратегічних досліджень проаналізували – саме інформаційна війна з неправдивими гаслами є чи не головною зброєю агресора. Вона готує підґрунтя серед місцевого населення для зброї смертельної. Так було з вкраденим Кримом. Аналогічну схему зомбування і залякування людей через телевізор російська агентура використала і на українському сході. Подіяло. Байки про кровожерливих бандерівців і загони іноземних військ коштували Україні півострова і частини двох східних областей. Але й на решті території ворог намагається залізти в голови українців.
Ростислав Павленко: "Вони намагаються грати на тих струнах, які справді резонують в громадянському суспільстві. Несприйняття громадою корупції, недовіра до влади, страх щодо особистої безпеки, економіка. Ці теми завжди використовуються, щоб був вплив з боку агресора"
Україна вводить воєнний стан – рупор Кремля одразу розповідає про порожні полиці в українських магазинах. Україна отримує незалежну церкву – Росія переконує, що це фікція. "Вони активно працюють, як бачите, але сказати, що ми програємо в них на 5-му році… Я скажу так, можливо, і програємо, але активно показуємо зуби і б’ємо", – запевняє речник InformNapalm Михайло Макарук.
Це блогер з волонтерського проекту "Інформнапалм", який створили ще в 2014, щоб протидіяти російській дезінформації і розвідці. Тоді ж, пригадує, і офіційний Київ почав свої контрдії проти агресора. Спецслужбісти відслідковують шпигунів. Законодавець на державному рівні забороняє російські сайти і телеканали. Агентурі з російським паспортом стало важче працювати в Україні. Але боротися з тим, в кого паспорт український – держава ще не вміє. "Вони мають тут проросійських політиків. І ми зараз бачимо ці недоліки. Як всі колишні регіонали повносили мільйон правок і намагаються блокувати ухвалення закону про мову. Інший момент, тут є активні пропросійські медіа. Які запускають російські темники і фейки", – стверджує речник InformNapalm Михайло Макарук.
Дмитро Золотухін, заступник міністра інформаційної політики: "Повідомлення, яке ви чуєте чи десь побачили по телевізору, якщо воно викликає у вас емоцію, штовхає вас на якісь активні рухи – варто просто зупинитися на декілька секунд. Цього буде достатньо, щоб включилося критичне мислення і щоб записати в себе – кому потрібно, щоб я себе саме так поводив"
Заступник міністра інформполітики нині в регіонах розповідає, як працює російська пропаганда. Її приклади, застосовані в Україні, він зібрав у виданні під назвою "Біла книга". Зізнається, протистояти російській брехні, з якої Кремль зробив цілу індустрію, не просто. І застосовує її Росія не лише в Україні.
Дмитро Золотухін: "Це спотворення реальності, яке здійснюється в інтересах одного з суб’єктів. Це, відповідно, руйнує і систему міжнародних зобов’язань, і міжнародних договорів. Що ми можемо наочно спостерігати і на прикладі того, що відбувається зараз в Європейському Союзі і США"
Люди з прапорами псевдорепублік прийшли під німецький бундестаг якраз тоді, коли туди з візитом приїхала українська делегація. Групка мітингувальників хотіла в Берліні показати канцлеру Німеччини, що так званий проект Новоросія реальний. Але частині з них завадила місцева поліція. Реагувати миттєво, знешкоджувати непомітно. Так протидіяти ворогові Україна лише вчиться. Ірина Герасимова, Василь Дмитрієв, "Час: Підсумки Тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну