УКР РУС
Всі новини

Як запобігти деменції – поради від Супрун

Близько у 10-25% людей, старших 70 років, виникають порушення пам'яті та логічного мислення, зміна особистості внаслідок хвороби чи пошкодження мозку. Про це повідомила виконувач обов'язків глави МОЗ Уляна Супрун на свої сторінці у Facebook.

"Коли говорять про вікові зміни в мозку, то часто вживають термін деменція. Її викликає не єдина причина: до деменції більше схильні жінки, курці, люди із замалою та надмірною вагою, фізично і соціально неактивні. Додатковими факторами ризику є діабет, гіпертензія, генетична схильність та високий рівень холестерину, порушення дихання уві сні та перенесений інсульт", – йдеться у повідомленні.

Супрун зазначала, що чарівної пігулки для запобігання чи лікування деменції, на жаль, не існує – жодні ліки наразі не мають доведеної ефективності, а препарати естрогену навіть можуть погіршувати пам’ять.

Вона також додала, що можна сповільнити початкову стадію дегенеративних змін, так зване слабке когнітивне порушення і не дати йому стати деменцією, а саме:

1. Фізичні вправи. Займатися слід принаймні двічі на тиждень по 40 хвилин та інтенсивно, робити силові вправи, вправи на баланс і витривалість. Рух не дає гинути нейронам і підтримує нейропластичність. Від фізкультури виграє не лише мозок – саме силові вправи стають на заваді остеопорозу.

2. Музика. Гра на музичних інструментах, спів та просто прослуховування улюбленої музики мають доведену ефективність у сповільненні деменції та полегшенні стану людей із провалами в пам'яті.

3. Піклуйтеся про слух. Погіршення слуху може бути передвісником деменції, але слуховий апарат завадить когнітивним порушенням.

4. Розгадуйте судоку та грайте у відеоігри – вони можуть уповільнювати розвиток деменції. А ось кросворди – ні. Мінус один міф.

5. Клінічні дослідження не довели беззаперечної ефективності прийому вітамінів у лікуванні деменції.

6. Киньте курити. Це істотний фактор ризику – воно на 18-30% збільшує ймовірність розвитку деменції та хвороби Альцгеймера. Куріння запускає вільнорадикальні процеси і тим самим пошкоджує судини мозку і нейрони. Але якщо припинити курити, то через чотири роки ризик зводиться майже нанівець.

7. Зменшіть споживання тваринних жирів та червоного м’яса і збільшіть кількість овочів, коренеплодів, сочевиці і риби в раціоні. Це допоможе тримати баланс холестерину в нормі.

8. Піклуйтеся про здоров’я судин. Сюди належить і контроль тиску: прийом препаратів для зниження тиску, зменшення споживанні солі та підтримка здорової ваги. Тривалі дослідження показали, що люди з індексом маси тіла понад 25 і 30 більш схильні до деменції.

9. Вчасно лікуйте зуби і не допускайте хвороб ясен. Нещодавні дослідження показали ймовірну роль бактерій Porphyromonas gingivalis, що викликають хронічне запалення ясен, в розвитку хвороби Альцгеймера.

10. Вчасно виявіть та подолайте депресію. Депресія досить часто супроводжує похилий вік, але не є нормальною складовою життя. Депресія в старшому віці проявляється не як сум і пригніченість, а як брак сил і небажання виходити з дому та спілкуватися.

11. А ось щодо алкоголю ситуація цікава. Деякі тривалі дослідження показали, що в людей, які помірно та мало споживали алкоголь, рідше розвиваються деменція. Це лише результати досліджень, а не настанова, зазначила Супрун, адже ми знаємо, що безпечної дози алкоголю не існує.

Нагадаємо, раніше чільниця МОЗ пояснила, як правильно готувати їжу в мікрохвильовці.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну