УКР РУС
» » МОЗ вже тиждень без очільниці: що наразі відомо про справу Супрун і як це перешкоджає роботі міністерства
Всі новини

МОЗ вже тиждень без очільниці: що наразі відомо про справу Супрун і як це перешкоджає роботі міністерства

Ліки на складах, Міністерство охорони здоров'я без керівника, а суддя окружного суду вже другий день в нарадчій кімнаті – усе це про справу Уляни Супрун, яку відсторонили від виконання виконувача обов'язків чільника МОЗ. Уранці, 13 лютого, Супрун з адвокатом навідалися до суду з наміром отримати ухвалу, яка може розблокувати роботу міністерства. Але в суді відповіли, що рішення на звернення Міністерства юстиції, яке просить скасувати відсторонення керівника МОЗ, ще немає. Уряд уже готує звернення до Вищої ради правосуддя.


Ранок середи. До окружного адміністративного суду, який ще 5 лютого відсторонив керівника МОЗ від виконання обов'язків, Уляна Супрун прийшла з юристом і колегами. Сподівалася дізнатися про рішення Феміди щодо виконання своїх обов'язків.

У понеділок, 11 лютого, Міністерство юстиції оскаржило відсторонення керівника МОЗ. Але в канцелярії Супрун повідомили – суддя вже третій день в нарадчій кімнаті. Пише рішення.

"Більше тижня робота Міністерства заблокована. Ми сприймаємо це, як спробу навмисно затягнути процес та відтермінувати прийняття важливих рішень. А також атака не лише на міністерство і уряд", – прокоментувала Уляна Супрун.

Але найбільше страждають від судового рішення пацієнти, вже тиждень твердять в Міністерстві. Оскільки ухвала суду позбавила Уляну Супрун права підпису під документами про закупівлю та транспортування ліків.

 "За кожним нашим підписом стоїть людське життя. Сьогодні ми не можемо розвезти ліки для онкохворих. Вже тиждень ці препарати стоять на складах і не можуть бути розвезені, термін придатності спливає", – пояснила заступниця глави МОЗ Ольга Стефанишина.

Поспілкувавшись з журналістами Уляна Супрун вирушила на засідання Уряду, щоб спільно з міністрами вирішити, як розблокувати роботу міністерства. Але з'ясувалося, що саме участь в урядових засіданнях відстороненому керівнику МОЗ заборонена окружним судом.

У рішенні суду від 5 лютого йдеться, що Уляні Супрун заборонено вчиняти будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень керівника МОЗ.

На звернення представників Супрун суд роз'яснив – ідеться не про всі обов'язки міністра, а лише дві позиції.  

"Перше – це неможливість участі в засіданні Кабінету міністрів і друге – це неможливість визначати стратегічних план. Ми зазначаємо, що поширюється лише на цих два обмеження. На інші обставини судом таких обмежень не встановлено", – пояснив суддя-спікер Окружного адміністративного суду Києва Богдан Санін.

На запитання журналістів, чому суддя від понеділка перебуває в нарадчій кімнаті – спікер пояснив непростим та об'ємним рішенням і запевнив: для вітчизняної Феміди це звична справа.

Тим часом Уляна Супрун, усупереч судовій забороні, з'явилася на засіданні Уряду. Але питання розблокування МОЗу на ньому не розглядали. Рішення продовжують шукати в Міністерстві юстиції.

А наступний етап судової тяганини Уляни Супрун і депутата-радикала Ігоря Мосійчука відбудеться 15 лютого. Тоді суд розглядатиме справи проти чільника МОЗу по суті.

Ірина Герасимова, Олексій Іванченков, Руслан Альмухамедов, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну