УКР РУС
» » Свято Стрітення: що не можна робити цього дня та коли, за повір'ям, прийде тепла весна
Всі новини

Свято Стрітення: що не можна робити цього дня та коли, за повір'ям, прийде тепла весна

Стрітення – це слово, корені якого сягають у глибоку давнину. Воно має древнє слов'янське походження і означає "зустріч". Свято Стрітення належить до головних церковних християнських свят. Цей день пов'язаний з двома постатями – Ісусом та Симеоном Богоприємцем.

"За декілька століть до появи Ісуса Симеон був перекладачем святих письмен з іудейської мови на грецьку. І коли він дійшов до місця, де було написано, що Діва народить сина, засумнівався, як це може у природі таке бути. І хотів виправити, що саме жінка народить дитину. Але прийшов до нього Святий Ангел і сказав, що Симеон не помре, поки не побачить Ісуса, якого народила Діва. І ось за кілька століть Симеон зустрівся з батьками Ісуса в церкві і з самим немовлям. Він взяв його на руки і таким чином справдилося пророцтво. Звідти і пішла назва Стрітення Господнє", – розповів режисер "Парку Київська Русь" Олександр Андрієнко.

Це свято дуже цікаве і в народній традиції наших пращурів. Стрітення пов'язане з культом вогню і води. На богослужінні освячуються свічки, які потім прихожани несуть додому.

"Вони запалювали їх у домівках і декілька разів зі свічками обходили хату, щоб відігнати нечисть. Також вогнем від цих свічок вони робили хрести на дверях, на воротах і на вікнах. Від вогню залишався димний чорний слід. Такі хрести робилися на чотири сторони світу", – зауважив Олександр.


Вважалося, що на Стрітення незаміжня дівчина, яка хотіла вийти заміж, мала йти з погашеною свічкою з церкви. Той парубок, який їй зустрічався по дорозі, міг стати її чоловіком.

"Також на цей день були масові гуляння, бо вважалося, що в цей день зустрічається зима з весною. Брали торішній сніп соломи і підпалювали. Власне, з цього моменту починалися гуляння. Була така гра, яка є й нині, як перетягування мотузки. Селище ділилося на дві частини, хто за зиму, хто за весну. І тоді вирішувалося, чи скоро прийде весна, чи трошки пізніше", – розповів режисер парку.

Вода, освячена на Стрітення, має особливу силу. Пращури окроплювали цією водою домівки, домочадців, худобу, а також поїли нею худобу, щоб вона добре плодилася і не хворіла.

Здавна українці вміли передбачити швидкий прихід весни, – визначали за бурульками, якщо в цей час вони були довгими, то вважалося, що весна буде теплою і щедрою.


"Як і на всі великі християнські свята, вважалося, що за важку домашню роботу братися не слід. Сьогодні треба обережно поводитися з водою та вогнем. Тобто, навіть якщо ви не перете цього дня руками, а просто закинули речі в пральну машинку, це також стосується води", – зауважив Олександр.

Оскільки цей день пов'язаний з вогнем, вважається, що Стрітення – це найкращий час кинути курити. Тому сьогодні буде легко звільнитися від шкідливої звички.

"У цей день мають приходити родичі в гості. Бо з давніх часів люди взимку не часто виходили з хати, тим паче не ходили до когось у гості. А ось уже з настанням тепла, гостювання ставали частішими. Відповідно, з приходом весни на Стрітення розпочиналися такі традиції", – розповів Олександр Андрієнко.

Він також додав: їсти можна все в цей день, посту немає, лише якщо Стрітення не припадає на п'ятницю. Тому сьогодні м'ясо споживати не можна, лише рибу.

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, як відсвяткувати День святого Валентина, що подарувати та як провести свято романтично.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну