УКР РУС
» » Зарплати в Україні: лікарі отримують мізерні суми - новини України
Всі новини

Зарплати в Україні: лікарі отримують мізерні суми - новини України

Після початку медреформи в Україні дільничні та сімейні лікарі почали отримувати не набагато більше, а частина з них взагалі залишилася на голому окладі.

Самі лікарі кажуть, що так розрекламовані МОЗ 20-30 тисяч гривень зп — всього лише міф. Їхні чесно зароблені гроші тепер успішно ділять керівники поліклінік. А лікарі досі отримують мізерні зарплати, часом навіть нижчі за мінімалку. Детальніше — у матеріалі OBOZREVATEL.

"Працюю від зорі до зорі і отримую від сили 9 тисяч"


Одна з терапевтів у Житомирській області розповіла OBOZREVATEL, як у них проходила медреформа.

"У нас головний лікар знайшов лазівку в законодавстві. Скликав збори робочого колективу, куди не запросили жодного лікаря, там були тільки медсестри і технічні працівники. І вони вирішили, що всі гроші, які нам перераховують за пацієнтів, головлікар ділитиме сам. В результаті, незважаючи на те, що я підписала договори з пацієнтами, працюю від зорі до зорі, отримую від сили 9 тисяч гривень. А санітарки і медсестри тепер ходять по поліклініці, груди колесом, і хором кричать: "Не дамо образити нашого головного лікаря!" На цьому у нас реформа закінчилася", — обурюється лікар.


Лікар


Лікар районної поліклініки Шевченківського району Києва Рита Гофман розповідає, що вони працюють на голому окладі.

"Жодних надбавок за кількість пацієнтів у нас немає. Досі ні лікар, ні медсестра нічого не отримували. Я не знаю, від кого це залежить: від МОЗ чи від нашої міської влади? Але з варіантів виходити на вулицю з прапорами чи лікувати людей я обрала другий", — заявила нам лікар.

На гачку у головлікарів

Терапевт клініки "Сімейна амбулаторія" Руслан Добровольський пояснив OBOZREVATEL, що в середньому сімейні лікарі зараз отримують 5-10 тисяч гривень.

"Заявлені МОЗом 30 тисяч нереальні. Адже з цих грошей лікар сімейної амбулаторії має оплатити роботу медсестри, комунальні послуги, придбати витратні матеріали, різні чистячі засоби тощо", — каже Добровольський.

Також, на думку Добровольського, багато терапевтів сьогодні на гачку у головних лікарів.

"Розумієте, до терапевтів та сімейних лікарів сьогодні виставлені дуже високі вимоги. Я якось підраховував, щоб обслужити 2 тисячі пацієнтів, йому потрібно за день приймати по 10 осіб. Про жодну профілактику тут мови немає. Тут навіть не вистачить часу вислухати скарги і виписати лікування. Не всі встигають, тому вважають за краще погоджуватися з головними лікарями, інакше можуть втратити роботу. А головні лікарі дійсно тепер самі розподіляють гроші. Спочатку вони покривають всі свої витрати, нараховують собі зарплату, а вже потім діляться з підлеглими", — зазначає терапевт.

Досі платять менше за мінімалку

Глава вільної медпрофспілки Олег Панасенко згоден, що зараз головні лікарі одноосібно розподіляють все гроші.

"Сімейні лікарі ще й комп'ютери собі змушені самі купувати, платити зарплату медсестрі. Нацагентство уклало договори про фінансування не з лікарями, а з лікувальними установами, і гроші фактично у головного лікаря в руках. Люди працюють день і ніч, а отримують по 8-10 тисяч. Ні про які 30 тисяч мови немає. Лікарі бояться керівництва, оскільки занадто залежні від нього, і готові особисто все вирішувати в кабінеті у головного", — заявив OBOZREVATEL Панасенко.


Крім того, досі не почався обіцяний другий етап медреформи, який мав стосуватися лікарень.

"Досі хірурги, терапевти, невропатологи тощо отримують по 4 тис. гривень. А тарифна сітка давно відірвалася від реальності, тому лікарі першого тарифного розряду мають менше за мінімальну зарплату. Це молоді лікарі, санітарки, отримують на одному рівні", — підсумував Панасенко.

Хто залишився вдоволений медреформою, так це медсестри.

"Я не знаю, що там у лікарів, вони мріяли, що їм платитимуть по 15-20 тисяч. А я у житті більше 2 тисяч не бачила. А зараз мені підвищили до 4,5 тисяч. Я дуже цьому рада", — розповіла нам медсестра поліклініки у Шевченківському районі Києва.

Далі буде гірше?

Аналітик Громадської спілки з реформи охорони здоров'я Дмитро Подтуркін каже, що спочатку в реформі була закладена система не "гроші ходять за пацієнтом", а "гроші ходять за головним лікарем".

"Чому дивуватися? Нацагентство укладає договір із суб'єктом господарювання. А це амбулаторія або поліклініка, тому всі гроші опиняються в руках керівника на розрахунковому рахунку підприємства. У Грузії правильно вчинили, там відразу розписали механізм розподілу грошей. Коли вони надходять, то чітко зазначається який відсоток іде на зарплати і як розподіляється. У нас же пішли від тарифної сітки на первинному ринку, і тепер головлікар робить як хоче", — запевняє Подтуркін.

На думку аналітика, далі ситуація буде лише погіршуватися, оскільки будуть потрібні ремонти, а гроші можна брати тільки з цього єдиного джерела. Тому про гарні заробітки лікарям можна забути.

"У МОЗ взяли модель Англії, там також єдиним джерелом фінансування охорони здоров'я є бюджет. Але там за величезного ВВП витрачають 19% від бюджету на охорону здоров'я. А у нас — 11%. Нам треба вдвічі більше грошей", — вважає Подтуркін.

Що стосується другого етапу реформи, то в МОЗ обіцяють, що він має розпочатися у квітні цього року, і поки лише у Полтавській області. Стосуватиметься він районних і обласних лікарень. Гроші лікувальний заклад отримуватиме за конкретного пацієнта, якого вони полікували. Щоправда, якщо знову кошти розподілятиме керівник, то медики ризикують залишитися ні з чим.

Дивіться відео за темою:


Не набридаємо! Тільки найважливіше - підписуйся на наш Telegram-канал

Читайте всі новини по темі "Ексклюзив" на сайті "OBOZREVATEL".

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну