УКР РУС
» » Якщо УЗ прив'яже вантажні тарифи до індексу цін виробників – зростуть затрати для бізнесу – економіст
Всі новини

Якщо УЗ прив'яже вантажні тарифи до індексу цін виробників – зростуть затрати для бізнесу – економіст

Автоматична індексація тарифів на вантажоперевезення "Укрзалізниці" з прив'язкою до індексу цін товаровиробників призведе до збільшення витрат промисловців і експортерів. Таку думку в коментарі "Мінпрому" висловив економіст Віктор Скаршевський.

Він зазначив, що індекс цін виробників з 2014 по 2018 роки зріс рівно в 3 рази. За цей час тарифи на вантажні перевезення збільшилися в 1,9 рази.

"Іншими словами, темпи зростання тарифів на вантажоперевезення з 2014 року відстають в 1,6 рази від темпів зростання індексу цін виробників. Це означає, що автоматична індексація тарифів на вантажоперевезення призведе до збільшення витрат промисловців і експортерів", – підкреслив Скаршевскій.

Говорячи про ініціативу "Укрзалізниці" по уніфікації тарифів, експерт зазначив, що для початку потрібно подивитися методологію їх розрахунку.

"Але, виходячи з попередньої логіки автоматичної індексації, можна припустити, що уніфікація буде застосована для підвищення тарифів", – вважає економіст.

Своєю чергою, глава Федерації роботодавців паливно-енергетичного комплексу України Руслан Богданов назвав ініціативи "Укрзалізниці" по уніфікації тарифів маніпуляцією.

"Як збиткове і субсидоване може перестати бути таким? Тільки коли за рахунок переміщення в іншу групу, ви починаєте за них платити більше, ніж раніше. Більше нічого в цій нісенітниці немає, тільки маніпуляція, яка за рахунок "скасування" позагрупових з включенням в групу і переміщення з однієї групи в іншу, призведе до істотного збільшення витрат для бізнесу", – упевнений він.

При цьому Богданов зазначив, що групи, в яких "Укрзалізниця" пропонує знизити тариф, складають близько 20% вантажообігу. У той же час групи, де тариф після уніфікації підвищиться, займають до 80% вантажообігу. Таким чином, в цілому після уніфікації бізнес буде платити за транспортні послуги "Укрзалізниці" більше.

Як повідомлялося, раніше "Укрзалізниця" ініціювала автоматичну індексацію тарифів на залізничні вантажоперевезення. Залізниця пропонує індексувати тарифи на вантажоперевезення автоматично на рівень індексу цін виробників.

Крім того, "Укрзалізниця" пропонує встановити єдині тарифи для перевезень порожніх вагонів, зробити уніфікованим тариф, оскільки зараз для перевезення порожніх вагонів існує розподіл тарифів на три класи.

Також залізниця пропонує перенести вантажі позакласної групи, тарифи на перевезення яких є збитковими, до вантажів 1-го тарифного класу, перенести деякі вантажі 1-го тарифного класу до вантажів 2-го тарифного класу.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну