УКР РУС
» » Пожежа на хімзаводі "Карпатнафтохім": що загорілося – всі подробиці
Всі новини

Пожежа на хімзаводі "Карпатнафтохім": що загорілося – всі подробиці

Більше 13 годин прикарпатські рятувальники гасили пожежу на калуському підприємстві "Карпатнафтохім" – одному з найпотужніших хімічних виробництв в Україні. Там на заводі загорівся пірогаз в одному з цехів. На ліквідацію вогню спрямували підрозділи вогнеборців з усієї області. Жертв та постраждалих немає. Деталі журналіст "5 каналу" Ольга Рега розповість. 

Повідомлення про пожежу в одному з цехів "Карпатнафтохіму" рятувальники отримали о 21:08. Вже за 3 хвилини перший підрозділ вогнеборців прибув на місце. Вогонь сягав 15-ти метрів заввишки.

Потужне займання виникло у суботу увечері. Там зайнявся пірогаз у системі трубопроводу одного з цехів. Гасити його було небезпечно, оскільки це могло призвести до вибуху. Тож вогнеборці чекали не остаточне вигорання. При цьому інтенсивно охолоджували виробничу установку.

Ігор Оксентюк, в.о. начальника управління ДСНС в Івано-Франківській області розповів: "При тій інтенсивності подачі води, навіть там, були періоди, коли нам води було недостатньо. Треба було стволи передислоковувати і міняти позиції".

Загалом до гасіння пожежі залучили два десятки одиниць техніки та понад сотню вогнеборців. Близько півночі займання вдалося локалізувати. Загасили вже у неділю о 10:44. За попередньою версією, займання сталося через розгерметизацію трубопроводу.

[[w:ArticlePhotoGallery|id="184596"]]

"Приблизно 5 років об'єкт не експлуатувався, знаходився в стадії замороження, капітальних ремонтів, технічних обслуговувань. Імовірно, що за цей період часу пройшла корозія і деформація металевих конструкцій. Джерелом запалювання могла послужити іскра. Яка сталася внаслідок деформації металевих конструкцій", – каже Ігор Оксентюк. 

Дослідження, проведенні лабораторним центром МОЗ підтвердили: загрози населенню Калуша немає.

"Для паніки підстав зараз немає. По СОNO2, суспензованих частинах і сполуках сірки, перевищення гранично допустимих концентрацій не виявлено в атмосферному повітрі на кордоні села Мостище. Тому що ми проводимо заміри там, де місця проживання і рекреації населення", – пояснив начальник відділу лабораторного центру МОЗ Юрій Здоровий.

Правоохоронці вже порушили кримінальну справу і розпочали слідство.

Василь Маківничук, начальник Калуського відділу поліції, сказав: "Було порушено кримінальне провадження за статтею 272 ч. 1: це порушення правил безпеки робіт з підвищеною небезпекою".

Водночас надзвичайники області повідомили, що "Карпатнафтохім" отримував низку приписів. Зокрема, щодо автоматичної системи оповіщення про пожежу. Втім, її так і не було встановлено на підприємстві.

Ольга Рега, Сергій Попович, Івано-Франківська область, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну