УКР РУС
» » Олександр Вілкул: "Ми повернемо людям гордість за свою країну"
Всі новини

Олександр Вілкул: "Ми повернемо людям гордість за свою країну"

- Олександре Юрійовичу, ми увійшли в новий рік – рік виборів президента і парламенту. Ви висуваєтеся кандидатом в президенти від Опозиційного блоку. Чи вважаєте, що настав ваш час?

-- Так, безумовно. Я 2018 року провів понад сто зустрічей. Чого хочуть українці? Миру, нормального людського життя. Вони хочуть, щоб їхніх чоловіків і синів не забирали на війну, щоб кожен день в зведеннях не було повідомлень про загиблих, щоб можна було ходити на роботу з нормальними умовами та гідною заробітною платою, щоб можна було планувати життя. Щоб медицина була доступною і якісною, щоб якість освіти дозволяла дітям знайти своє місце в житті. Люди хочуть знову почати пишатися своєю країною.
Настав наш час – час відновлення миру шляхом переговорів. Час боротьби з бідністю, скорочення в рази витрат держапарату, підтримки промисловості та створення умов для нормальної роботи і розвитку бізнесу.

- Ваша участь в президентських перегонах вплине на результат Опозиційного блоку на парламентських виборах?

- Президентські вибори, звісно, вплинуть на парламентські. Ми відчуваємо, як зростає підтримка Опозиційного блоку. Чому це відбувається? По-перше, ми реальна, а не картонна опозиція. Ми не пропонуємо нічого схожого на "Порошенко 2.0", не підігруємо владі, не вносимо розбрат в опозиційний рух, не є нічиїми маріонетками.

За нас говорить не помітна реклама, а конкретні досягнення минулих років. У нас десятки тисяч членів партії, депутати у всіх рівнях місцевих рад, мери міст. Так, вони відчувають колосальний тиск, але продовжують залишатися з Опозиційним блоком і працювати на благо людей. З кожним днем нас стає все більше, тому впевненість в перемозі – є.

Потрібно теж розуміти, що Україна вже дійшла до краю. Нижче падати нікуди. За п'ять років зруйнована країна, мільйони людей втратили свій будинок і живуть на валізах, молодь масово виїжджає, економічні зв'язки обірвані, через відкриті кордони йде потік імпорту. Якщо ситуацію не розгорнути на 180 градусів, ми країну втратимо. Альтернативи вже немає: тільки зміна влади, тільки рух вперед. Це розуміють все більше людей.

- Давайте поговоримо про вашу біографію. У вас великий досвід управління. У вас унікальний для нинішніх політиків трудовий шлях – починали на робітничих спеціальностях, а дійшли до керівних посад в промислових підприємствах і уряді. Якими досягненнями ви найбільше пишаєтеся?

- Я насамперед виробничник. І для мене ключовим є будувати і творити. У нас не злиденна безперспективна країна, у нас обдурена і розкрадена країна. Мені для того, щоб давати результат, ніколи не потрібні були якісь особливі умови. Я приходив, найчастіше туди, де були проблеми, перетворював їх на завдання і домагався успіху.

Народився в Кривому Розі, гірник в четвертому поколінні. Почав працювати в 17 років, паралельно з навчанням в інституті, на посаді помічника машиніста екскаватора, потім – машиністом екскаватора, виконував обов'язки гірничого майстра, очолював управління, дійшов до генерального директора найбільших гірничо-збагачувальних комбінатів. Пишаюся тим, що вивів підприємства з кризи, погасив заборгованості за зарплатами, створював робочі місця.
Був губернатором Дніпропетровської області. В області успішно реалізовував ті пропозиції, з якими ми з Опоблоком зараз йдемо на вибори.

Буде розвиток промисловості та економіки – буде робота, реальне зростання зарплат і пенсій, кошти в бюджеті і гідне життя. Іншого рецепту немає.

Гроші з неба не падають, їх потрібно заробити. Зайдіть на сайт державної статистики. З 2010-го по 2012-й, коли я був губернатором, обсяги промислового виробництва в Дніпропетровській області зросли на 24%. Накопичена раніше заборгованість із зарплати була скорочена в 16 разів. Зростання середньої заробітної плати в регіоні був майже вдвічі (з 1963 до 3312 грн, або з 245 до 414 доларів за курсом 8). В області було створено понад 200 тисяч нових робочих місць, на розвиток регіону було залучено понад 2 млрд доларів іноземних інвестицій.

У кулуарах. Люди йдуть з питаннями до опозиціонера і після зустрічі. Фото: прес-служба О. Вілкула

- Як оцінюєте проведені в Україні реформи: медичну, освітню, інші?

- Це не реформи, це цинічні експерименти над людьми. До чого повинні вести реформи? До неухильного поліпшення якості життя простих українців. Це головна мета. А що відбувається зараз?

Реформа охорони здоров'я провалена? Провалена. Запитайте у наших громадян. Краще не стало, просто тепер більше беруть грошей, медустанови закриваються.

У сфері охорони здоров'я є прихильником страхової медицини, при якій бюджетникам, дітям і пенсіонерам страховка надається безкоштовно за рахунок держави, а працівникам підприємств – за рахунок роботодавця. І з цією страховкою люди можуть піти до тієї лікарні, де їм більше подобається, де краще якість лікування. У мене є практика реалізації такого проекту. Одним з перших в Україні я реалізував це на промислових підприємствах, якими керував.

Реформа освіти провалена. Понад півтори тисячі шкіл закрили, борги за зарплатами перед вчителями, які також звільняються. В результаті заборони вчитися рідною мовою отримали конфлікт вже з Угорщиною, Польщею, Румунією, а діти не знають ні української, ні російської, ні англійської.

Децентралізація. Простий приклад. Раз Сміла замерзла, значить, жодної децентралізації немає насправді. Тому що децентралізація вимагає глибоких адміністративних змін, тотального скорочення держапарату, перенесення з центру на місця прийняття рішень, електронну систему управління країною. На місцях повинні реально з'явитися гроші для розвитку. Це є? Ні. Ось і відповідь.

- Оцініть рух України до ЄС і НАТО. Знову ж правильним шляхом йдемо?

- Виступаю за нейтральний статус країни і припинення війни до останнього українця. Гарантом нашої безпеки буде сильна українська армія.

Україна історично та географічно знаходиться в полі інтересів трьох потужних сусідів – Росії, Євросоюзу і Туреччини. Ми можемо бути або полем битви між трьома гравцями, або жити з ними в світі, маючи статус нейтральної держави, підкріпленого реально ефективними міжнародними договорами. Такий статус вибрали Австрія, Швейцарія, Фінляндія та Швеція, і цей досвід мені здається успішним.

Стосовно євроінтеграції, то ринок ЄС для України стратегічно важливий, і ми – європейська країна. Розвивати відносини потрібно. Інша справа, що на догоду політичній кон'юнктурі була підписана невигідна для України економічна частина Угоди про асоціацію з ЄС, яка просто відкрила ринок України для європейських товарів, але ми мало що отримали натомість. Треба переглядати окремі положення цієї угоди. Нам визначили такі квоти на безмитну поставку українських товарів до Європи, що вони вичерпуються вже на початку року, а далі треба платити мита, які різко знижують конкурентоспроможність наших товарів. Необхідно підходити до таких питань з точки зору національного прагматизму і взаємної вигоди, а не з позиції бездумного відкриття своїх ринків заради політичних декларацій.

Принципово важливі для нас ринки Китаю, Близького Сходу і відновлення традиційних зв'язків з ринками країн СНД. Де вигідно для України – там і торгувати. Але підкреслюю, найголовніше – відновлення миру. І це перше, що ми зробимо.

У парламенті: "Ми відчуваємо, як зростає підтримка Опоблоку". Фото: прес-служба О. Вілкула

- Ви працювали віце-прем'єром з питань житлово-комунального господарства. І як зараз оцінюєте зростання тарифів для населення?

- Свого часу наш уряд зробив все, щоб не перекласти тягар комунальних платежів на простих людей. При мені тарифи ЖКГ не зросли ні на копійку, газ коштував 930 грн за тисячу кубометрів, а зараз – 8 тис. 548 грн. Мало не кожна друга родина повинна віддати за "комуналку" левову частку свого річного доходу.

Ми працювали, знижували енергоспоживання, впроваджували енергозберігаючі технології, які не заганяли людей в комунальне рабство. Прийшла нинішня влада, підняла ціну на газ для населення вдев’ятеро і викачує гроші з людей.

Вся їх реформа в газовій сфері – це просто механізм викачування грошей з народу. Цими грошима потім латають дірки в бюджеті і виплачують багатомільярдні премії чиновникам з "Нафтогазу".

І керувати ефективно вони не вміють. Нагадаю, навіть під час Майдану, взимку 2013-2014 років, коли стояли 25-градусні морози і були захоплені всі органи влади, проте ми забезпечили людей теплом, водою і світлом.

- Вас намагаються притягнути до кримінальної відповідальності, зняти недоторканність. Чому?

- Це повністю політичне замовлення проти опозиції, яка не хоче домовлятися і підігравати владі. За п'ять років мене перевірили тисячі разів. Нічого не знайшли. Тому пішли на відверті фальсифікації. Останнього разу катували 70-річного чоловіка, кидали його до холодної камери взимку, щоб він дав на мене брехливі свідчення. Але він не зламався і заявив про тортури, це бачила вся країна – засідання регламентного комітету парламенту показали всі центральні телеканали. Навіть провладні депутати в результаті відмовилися голосувати за те, щоб посадити мене до тюрми.

У влади нічого не вийде. Я не зраджу мільйони людей, які вірять нашій команді.

- Як оцінюєте свої шанси, на який електорат спираєтесь?

- Шанси – це кількість прихильників, які тебе підтримують, і вони більше, ніж показує будь-яка соціологія. Подивіться на будь-яке соцопитування. Мінімум 50% опитаних відмовляються відповідати. А на виборах вони підтримають не війну до останнього українця, а мирну і успішну Україну.

Я йду не сам, я – член команди Опозиційного блоку. Що таке Опозиційний блок – це партія миру і розвитку – найсильніша опозиційна сила в країні. Реальну альтернативу чинній владі представляє на сьогодні тільки наша політична сила.

Світ і економічний розвиток – дві головні вимоги Опозиційного блоку. І в центрі всіх рішень, реформ і стратегій держави повинні стояти інтереси людини. Люди – це не просто населення, яким можна маніпулювати під диктовку зовнішніх сил, які не піддослідні для проведення експериментів, як це робить нинішня влада. Люди – головна цінність нашої країни. І в цьому Опозиційний блок відрізняється від всіх інших учасників виборів.

Херсон. Встреча с работниками судостроительного завода. Фото: пресс-служба А. Вилкула

— Если вас выберут, ваши первые шаги на посту президента?

— Есть три главных задачи, которыми я буду заниматься с первых минут. Первое — перезапуск переговорного процесса и быстрое прекращение войны на Донбассе. Мы об этом должны забыть как о страшном сне. 

Второе — борьба с нищетой, неподъемными тарифами и высокими ценами.

Третье — стимулирование экономики и возрождение национальной промышленности. Только это обеспечит реальный, а не инфляционный рост зарплат, достойные пенсии и достойную жизнь.

— Как достичь мира в Украине? Есть ли альтернатива Минским соглашениям?

— Алгоритму Минских соглашений альтернативы нет. Но дело не только в Минских соглашениях. Нынешняя власть не хочет прекращения выгодной ей войны. Считаю, что мира можно добиться исключительно дипломатическим путем, и это прописано в Минских соглашениях. Надо их расширить — давайте это делать, но нынешняя власть же просто зарабатывает на войне...

За время после подписания "Минска-2" погибли тысячи людей. И высшее руководство страны несет персональную ответственность за гибель каждого гражданина нашей страны.
Наша позиция понятна: нужно отдельно разговаривать с США и РФ, сближать позиции и голосовать за совместную резолюцию в Совбезе ООН. Быстрое восстановление мира — это наша первая задача после прихода к власти.

— Какие главные экономические шаги содержит ваша программа по выведению страны из кризиса? Что главное, на ваш взгляд, для промышленности и сельского хозяйства?

— Реально на этих выборах будут бороться даже не кандидаты, а фактически две концепции развития страны.

Концепция МВФ, которому от нас нужно только сырье, земля и "заробитчане". Их цель — 15-миллионная аграрная страна с проданной землей и нищими людьми. В случае победы действующей власти или кандидатов с такими же идеологическими установками эта концепция продолжит реализовываться.

Вторая концепция — богатой, мирной, реально независимой, внеблоковой Украины, главным в которой является каждый человек, его безопасность и благосостояние. Наши приоритеты: восстановление мира в стране и возрождение экономики, что даст людям достойную работу, достойную зарплату и достойное будущее. Третий приоритет — поддержка промышленности и дальнейшего экономического развития. Будет сильная экономика — будет реальный, а не инфляционный рост зарплат и достойные пенсии. Зарабатывать на войне, как это делает нынешняя власть, мы не будем.

В основе нашей экономической программы лежит здравый смысл и национальный прагматизм. Что выгодно гражданам Украины, то должно быть выгодно и государству.

Ярким примером является Конрад Аденауэр (федеральный канцлер ФРГ. — Авт.), который для восстановления послевоенной Германии посадил за один стол банкиров, промышленников, профсоюзы, социальную сферу и быстро восстановил разрушенную Германию.

В кулуарах. Люди идут с вопросами к оппозиционеру и после встречи. Фото: пресс-служба А. Вилкула

— Как оцениваете проводимые в Украине реформы: медицинскую, образовательную, другие?

— Это не реформы, это циничные эксперименты над людьми. К чему должны вести реформы? К неуклонному улучшению качества жизни простых украинцев. Это главная цель. А что происходит сейчас?

Реформа здравоохранения провалена? Провалена. Спросите у наших граждан. Лучше не стало, просто теперь больше берут денег, медучреждения закрываются.

В сфере здравоохранения являюсь сторонником страховой медицины, при которой бюджетникам, детям и пенсионерам страховка предоставляется бесплатно за счет государства, а работникам предприятий — за счет работодателя. И с этой страховкой люди могут пойти в ту больницу, где им больше нравится, где лучше качество лечения. У меня есть практика реализации такого проекта. Одним из первых в Украине я реализовал это на промышленных предприятиях, которыми руководил.

Реформа образования провалена. Больше полутора тысяч школ закрыли, долги по зарплатам перед учителями, которые также увольняются. В результате запрета учиться на родном языке получили конфликт уже с Венгрией, Польшей, Румынией, а дети не знают ни украинского, ни русского, ни английского.

Децентрализация. Простой пример. Раз Смела замерзла, значит, никакой децентрализации нет на самом деле. Потому что децентрализация требует глубоких административных изменений, тотального сокращения госаппарата, переноса из центра на места принятия решений, электронную систему управления страной. На местах должны реально появиться деньги для развития. Это есть? Нет. Вот и ответ.

— Оцените движение Украины в ЕС и НАТО. Правильным путем идем?

— Выступаю за нейтральный статус страны и прекращение войны до последнего украинца. Гарантом нашей безопасности будет сильная украинская армия.

Украина исторически и географически находится в поле интересов трех мощных соседей — России, Евросоюза и Турции. Мы можем быть либо полем битвы между тремя игроками, либо жить с ними в мире, имея статус нейтрального государства, подкрепленного реально эффективными международными договорами. Такой статус выбрали Австрия, Швейцария, Финляндия и Швеция, и этот опыт мне кажется успешным.

Что касается евроинтеграции, то рынок ЕС для Украины стратегически важен, и мы — европейская страна. Развивать отношения нужно. Другое дело, что в угоду политической конъюнктуре была подписана не выгодная для Украины экономическая часть Соглашения об ассоциации с ЕС, которая попросту открыла рынок Украины для европейских товаров, но мы мало что получили взамен. Надо пересматривать отдельные положения этого соглашения. Нам определили такие квоты на беспошлинную поставку украинских товаров в Европу, что они исчерпываются уже в начале года, а дальше надо платить пошлины, которые резко снижают конкурентоспособность наших товаров. Необходимо подходить к таким вопросам с точки зрения национального прагматизма и взаимной выгоды, а не с позиции бездумного открытия своих рынков ради политических деклараций.

Принципиально важны для нас рынки Китая, Ближнего Востока и восстановление традиционных связей с рынками стран СНГ. Где выгодно для Украины — там и торговать. Но подчеркиваю, главнее всего – восстановление мира. И это первое, что мы сделаем.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну