УКР РУС
» » Кладовище безголових: у Великій Британії археологи знайшли дивне поховання – фото
Всі новини

Кладовище безголових: у Великій Британії археологи знайшли дивне поховання – фото

В англійському графстві Саффолк археологи натрапили на загадкове поховання давньоримських часів, де у більшості похованих там людей голови чомусь відділені від тулуба. Про це пише УНІАН. На стародавнє кладовище натрапили випадково при будівництві будинку. Містечко Грейт-Уелнетем з’явилося на місці римського поселення, заснованого ще в I столітті. Однак ґрунт там переважно піщаний, так що добре збережені останки дуже здивували археологів. З 52 скелетів, датованих приблизно IV століттям нашої ери, звичним способом поховані тільки 17. У решти черепи акуратно покладені поруч з тілом або між ногами, а деякі і зовсім поховані окремо від решти скелета.
Учені спочатку думали, що останки належать, наприклад, страченим злочинцям або вбитим у бою ворогам. Однак серед похованих є не тільки чоловіки, але й жінки і діти різного віку. Тобто це були звичайні місцеві жителі.
"Кладовища, де так багато "неправильних" могил, зустрічаються дуже рідко – їх не більше трьох-чотирьох на всю країну. А тут таких могил так багато, що, здається, для місцевих мешканців це була звичайна практика", – розповів археолог Ендрю Пічі.
Повідомляється, що у Саффолку і навколишніх графствах відомо чимало давньоримських кладовищ, однак на жодному з них безголових небіжчиків не знаходили. Поки що археологи не можуть впевнено пояснити загадкову знахідку. Попередній аналіз останків показав, що голови були відокремлені від тіл вже після смерті, адже їх акуратно відпилювали спереду, трохи нижче щелепи. Одне з можливих пояснень полягає в тому, що місцеві жителі могли належати до одного з римських культів, за яким голову вважали частиною душі – і, можливо, обезголовленні тіла після смерті були частиною місцевого релігійного ритуалу поховання. Втім, не можна виключати і той варіант, що на цьому цвинтарі поховані раби, привезені здалеку, або просто вихідці з далеких культур, які принесли з собою власні язичницькі ритуали, не властиві римлянам. Наразі вчені детально вивчають знайдені кістки, щоб підтвердити або спростувати ці та інші версії. Поки що очевидно, що більшість похованих – середнього віку і старші, хоча серед обезголовлених є зовсім маленька дитина і ще двоє дітей приблизно 9-10 років. Розвинена грудна клітка і широкі плечі дозволяють припустити, що при житті люди займалися сільським господарством. А поганий стан зубів – те, що вони непогано харчувалися, зокрема і солодощами. Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, що німецькі дослідники визначили причину смерті давньої людини знатного роду, яка помера у 1940 році до нашої ери.  Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну