УКР РУС
» » З кожного – по 305 доларів: скільки Україні потрібно виплатити в новому році
Всі новини

З кожного – по 305 доларів: скільки Україні потрібно виплатити в новому році

2019 рік кілька років підряд називали одним з найскладніших для України з точки зору міжнародних виплат. І ось він настав...

За даними Мінфіну, 2019 року Україну чекають дійсно найбільші виплати за зовнішніми та внутрішніми державними зобов'язаннями. Принаймні така картина спостерігається на сьогодні. Так, станом на грудень 2018 року, загальна сума виплат 2018 року становила 351,21 млрд грн, 2019-го повинна становити 360,69 млрд. 2020-го вона зменшиться до 296,94 млрд грн, 2021-го – до 227,14 млрд грн, а потім кілька років суми виплат за боргами не перевищуватимуть 200 млрд грн.

2019 року найбільші виплати Україні належить зробити в другому кварталі – 121,24 млрд грн, найменші – в четвертому: "всього" 50 млрд грн.

Чи є в країні такі гроші

За останні дні 2018 року, що минає, звітуючи про підсумки, Нацбанк повідомив, що до 27 грудня міжнародні резерви збільшилися до рекордного рівня за останні шість років. Якщо на кінець листопада вони становили 17,7 млрд доларів, то до кінця грудня – вже в 20,7 млрд. Показника в 20 млрд Україні не вдавалося досягти з 2013 року, коли на рахунках наприкінці року залишалося 20,4 млрд дол. Сума міжнародних резервів, більше нинішньої, востаннє була накопичена 2012 року – 24 млрд, за даними НБУ.

Наростити такий обсяг 2018 році допомогли активні закупівлі валюти на міжбанківському ринку і кредит Міжнародного валютного фонду, перший транш якого – в розмірі 1,4 млрд дол. – надійшов до України якраз в останніх числах грудня.

Сума боргу зростатиме

Відновлення співпраці з МВФ розблокувало для України і отримання фінансової допомоги з інших джерел. Зокрема, крім кредиту МВФ, який, як повідомлялося, був спрямований саме на поповнення валютних резервів, Україна отримала наприкінці року також кредитні кошти від Євросоюзу та Світового банку. Протягом року кредитні кошти виділяли також різні інші структури.

З одного боку, запозичення дозволяють Україні підтримувати економічну стабільність в країні, зміцнювати гривню і скорочувати інфляцію. Але, з іншого боку, кожен новий кредит – це збільшення суми боргових зобов'язань і майбутніх виплат. З цієї причини розмір виплат за кредитами постійно зростає.

Так, в квітні 2018 року, коли продовження співпраці з МВФ було ще під великим питанням, Мінфін повідомляв, що 2018 року для погашення і обслуговування державного боргу України належить заплатити 327,73 млрд грн (12,1 млрд доларів, якщо рахувати за курсом 27 грн/дол.). До 1 грудня загальна сума виплат, які потрібно було зробити 2018 року, зросла вже до 351,21 млрд грн (13 млрд дол. за курсом 27 грн або 12,6 млрд за курсом 28 грн). При цьому в квітні загальна сума виплат за обслуговування і погашення зовнішнього боргу становила 99 млрд грн (3,7 млрд дол.), а до грудня вона зросла до 110,5 млрд грн (4 млрд доларів).

Виплати, які Україні необхідно зробити 2019 року, в квітні 2018-го оцінювалися в 313,89 млрд грн (11,6 млрд дол.), А перед самим Новим роком – вже в 360,69 млрд грн (12,9 млрд дол .). З них виплати зовнішнім кредиторам в квітні становили 150,84 млрд грн, в грудні – 150,13 млрд грн.

З кожного – по 8548 грн, або по 305 доларів

У перерахунку на населення України – оскільки виплати здійснюються з грошей, зібраних у вигляді податків до держбюджету, – виходить, що кожен громадянин України 2019 року повинен буде віддати близько 8548 грн, або 305 доларів, щоб країна могла повністю розрахуватися за боргами.

Звичайно, ця сума для бюджету непідйомна. Фактично віддати потрібно кожну третю гривню з тих, що заплановано зібрати до бюджету (його дохідна частина – 1 трлн 26 млрд грн). Або 62% "рекордних" валютних резервів. А тому Україні знову доведеться брати кредити за кордоном і розміщувати облігації. Тобто фактично влазити в нові кредити, щоб віддати старі.

З цієї причини, до речі, найближчим часом суми виплат можуть знову змінитися в бік збільшення. У наведених грудневих цифрах не враховано навіть останні отримані Україною кредити, в тому числі кредит МВФ на загальну суму 3,9 млрд доларів за програмою stand-by. Тим часом, одна з відмінностей кредиту stand-by від попереднього (за програмою EFF, або розширеного фінансування) – короткий термін кредитної програми (півтора року) і короткий термін повернення кредиту – до 5 років. Тож суми відсотків будуть чималими. І вони значно збільшать план з виплат на найближчі роки.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну