УКР РУС
» » Під контролем Держлікслужби: за яких умов українці зможуть повертати ліки в аптеку
Всі новини

Під контролем Держлікслужби: за яких умов українці зможуть повертати ліки в аптеку

Лікарські засоби та медичні вироби можна вертати в аптеку або ж обмінювати. Це стосується невикористаних товарів, або тих, що мають неналежну якість. Держлікслужба контролюватиме цей процес для обох сторін. Детальніше про умови повернення ліків розповість Анна Брикова.

В Одесі на аптечних полицях і досі висять попередження про заборону повернення ліків. Один з покупців – Андрій – згадує: торік його дружина намагалася повернути медикаменти, які не підійшли дочці. Однак їй відмовили. Нині чоловік сподівається, стане простіше.


"Лікар прописав, ми довіряємо, а потім читаємо, та в нас астматик, вони нам не підходять. А вони коштують 700-800 грн – для мене це хороша сума. Просто так викинути, щоб лежали вдома – сенсу немає, а повернути не можна. Раніше було не можна, зараз начебто можна за законом, подивимося, як буде працювати", – каже покупець.


Якщо упаковка не пошкоджена, покупці зможуть повертати ліки. Таку заяву зробила чільниця МОЗу наприкінці грудня. Саме на слова Уляни Супрун посилається частина опитаних нами покупців. І висловлюють сподівання, що такий механізм запрацює. А ось фармацевти занепокоєні: ліки можуть зіпсуватися навіть без розпакування.

"Температурний режим, це вологість, тощо. Вона може взяти його додому, положити на підвіконня на сонячні промені і цей препарат втратить властивості", – пояснює гендиректор КП "Фармація" Руслан Світлий.


Аптекарі очікують на точний перелік препаратів, які можна буде приймати назад у непошкодженій упаковці. Окрім того, сподіваються отримати роз'яснення від Кабміну про порядок повернення таких товарів.

"Людина повинна конкретно знати, що від неї вимагається. Тобто це не просто так, що ви купили в нас упаковку, ви прийшли, дві таблетки випили, вам не підійшло – прийшли і вирішили нам здати в аптеку – такого не може бути", – пояснює заступниця завідувача аптеки №27 КП "Фармація" Олена Коновал.


"Кабмін вкаже, які лікарські препарати без звернення до Держлікслужби, тобто наявності тільки чека, людина зможе повернути. Якої групи препарати, після звернення в Держлікслужбу, на підставі висновку повертаються гроші пацієнту", – зазначає директор КП "Одесфарм" Левон Нікогосян.


Державна служба України з лікарських засобів – орган, який контролює цю галузь. Чи справді покупцям дозволили повертати ліки в цілій упаковці, тут поки що не коментують.

Українці отримали можливість повертати лікарські препарати в аптеку з 1 січня. Парламентарії виключили ці товари зі списку тих, що не підлягають обміну. Однак щоб повернути препарат в аптеку, треба довести, що він неякісний.

Саме неналежна якість може стати приводом для повернення такого товару, кажуть у Держлікслужбі. І навіть оприлюднили роз'яснення. В разі сумніву щодо якості препарату, насамперед радять вимагати в аптечному закладі сертифікат якості на лікарський засіб.


Якщо ж з документами проблем немає, а в якості покупець не впевнений – потрібно звернутися до територіальних управлінь Держлікслужби, які є в усіх регіонах. Звідти товар відправлять до спеціальної лабораторії.

"Треба надати чек, з якої аптеки він взяв цей лікарський засіб. І надати лікарський засіб. Якщо це таблетки, то хоча б у кількості один блістер, якщо це якісь розчини для ін'єкцій, ампули або флакони – хоча б 1-2 флакони", – зазначає завідувач лабораторії контролю якості лікарських засобів Держлікслужби Київщини Ігор Лесик.


У лабораторії радять звертатися за дослідженням, якщо, приміром, ліки, які покупець приймає постійно, раптом перестали допомагати. Все безкоштовно. Якщо лаборанти виявлять неналежну якість товару, аптеку, дистриб'ютора та виробника мають оштрафувати. І лише після висновку Держлікслужби покупцю зможуть в аптеці повернути кошти.

Анна Брикова, Ольга Дунська, Сергій Клименко, Олександр Горнейчук, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну