УКР РУС
» » Смолоскипна хода на честь Бандери: як річницю відзначили у Києві, Житомирі та Дніпрі
Всі новини

Смолоскипна хода на честь Бандери: як річницю відзначили у Києві, Житомирі та Дніпрі

Київ

У столиці за порядоком слідкували 450 правоохоронців. Задіяли також кінологів та вибухотехнічну службу. Як відбулася ця хода у Києві – розкаже кореспондент "5 каналу" Мирослав Солонар.


У перший день 2019 року кияни відзначають 110-річницю від Дня народження лідера ОУН. Живу колону в середмісті утворили кілька сотень людей – від малого до великого. Вони йдуть, аби вшанувати лідера Організації Українських Націоналістів Степана Бандеру.

Тут і представники націоналістичних організацій і політичних партій. На чолі колони несуть великий портрет Степана Бандери. Музичний супровід забезпечують барабанщики. У руках люди тримають запалені смолоскипи, синьо-жовті і червоно-чорні стяги. Пересічні кияни таким маршем вражені.


"Дуже-дуже гарно! Все-таки історична справедливість повертається, і ми повертаємо правду в нашу історію", – кажуть мешканці столиці.

"Повертати правду" намагається і пан Анатолій зі своєю дружиною Лідією. Вони вже з десяток років не пропускають жодного патріотичного маршу. Всюди виходять у костюмах козаків.

"Це стрижень України за всіма ідеями", – каже пан Анатолій.


Його дружина Лідія додає: "Дуже позитивно ставлюся до Бандери, як до національного героя".

За рухом смолоскипного маршу пильно стежили кілька сотень правоохоронців. Минулося без провокацій.

"Нарешті українці починають розуміти, хто їх справжній герой. І ось ці історичні постаті, які без пафосу віддали життя за існування незалежної України, зараз повертаються на своє органічне місце у свідомості українців. І хто би як не верещав, це наші герої, і нам їх вшановувати. З року в рік захід стає дедалі масштабнішим", – наголошує співорганізатор ходи Петро Кузик.


Завершилася акція на Майдані Незалежності. Там націоналісти провели віче.

Житомир

На акцію Житомир зібрав кілька сотень містян. Колона пройшлася центральною вулицею міста. Учасників супроводжували екіпажі поліцейських. Завершили акцію біля місця, де планують встановити пам'ятник Степану Бандері.

До тимчасового меморіалу поклали квіти та поставили запалені свічки. 2019-ий на Житомирщині оголосили роком провідника ОУН.

/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал

"Степан Андрійович Бандера – це не просто людина, яка жила; це не просто ідеолог українського націоналізму; не просто людина, яка писала певні тексти і яка надихала цим українців. Це людина –символ, і це дуже важливо. Особливо в такий час, коли в Україні війна, коли ми воюємо проти того самого ворога, проти якого боровся і Бандера", – зазначає учасник акції Леонід Мацієвський.

"Саме "Пласт" дав йому той вишкіл, той характер, завдяки якому він став тим, ким він став, власне – провідником Організації Українських Націоналістів та відомим діячем українського визвольного руху", – додає учасник акції Олександр Шевчук.


Дніпро

У Дніпрі учасники зібралися біля парку ракет – це колишній музейний комплекс в центрі міста. Перед ходою люди зігрівалися біля вогнища. Від нього запалили смолоскипи та під бій барабанів рушили колоною.

У ході взяли участь люди різного віку і статі, було чимало учасників різних націоналістичних рухів. Маршрут для ходи проклали центром міста. Вулиці перекрили для проїзду автівок.


"Це наша національна ідея, наша гордість. Покоління ще не дуже це зрозуміло, але ми йдемо до цього", – переконаний учасник акції Олег Фадєєв.

"Особливо зараз, у часи російської агресії, Степан Бандера стає власне символом цього опору російській агресії, тому його значення збільшується саме зараз…Оскільки ця війна є гібридною, і є війною в інформаційному просторі зокрема, то такі публічні заходи дуже важливі як елемент цієї гібридної війни", – наголошує історик Олег Репан.

/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал

Мирослав Солонар, Віктор Сніжко, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну