УКР РУС
» » "Пом'яті, але живі": Даша Астаф'єва та TAYANNA розповіли, як ремінь безпеки врятував їм життя
Всі новини

"Пом'яті, але живі": Даша Астаф'єва та TAYANNA розповіли, як ремінь безпеки врятував їм життя

Напередодні новорічних свят Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) в рамках кампанії "За безпечні дороги" ініціював соціальний проект "Пом'яті, але живі", який закликає водіїв та пасажирів користуватися ременем безпеки. У проекті брали участь співачки Оля Полякова, Надя Дорофеєва, Даша Астаф'єва, TAYANNA і Michelle Andrade, телеведучі Володимир Дантес, Олександр Педан і Тимур Мірошниченко.

Під час фотосесії українські зірки позували у пом'ятих сукнях і сорочках, показуючи, що навіть в передсвятковій лихоманці краще пристебнутися в автомобілі і пом'яти одяг, ніж ризикувати життям. Саме небажання пом'яти одяг входить у ТОП-10 причин того, чому водії та пасажири не хочуть використовувати ремінь безпеки. 

Учасники проекту "Пом'яті, але живі" розповіли особисті історії про те, як ремінь безпеки врятував життя їм або їхнім близьким, і про своє ставлення до підвищення штрафів.

Тимур Мірошниченко, телеведучий

Я 12 років за кермом, завжди пристібаюся сам і наполягаю, щоб це зробили всі хто сідає до мене в машину. Одного разу я потрапила в серйозну аварію. Їхав вранці з роботи додому, зйомки тривали більше 14 годин, я був дуже втомлений. Буквально на дві секунди втратив контроль над дорогою і врізався в маршрутку. Вона, на щастя, була без пасажирів, і ніхто не постраждав. Єдиний, хто міг серйозно постраждати, це я – машина була розбита. Мене врятував ремінь безпеки – завдяки тому, що був пристебнутий, відбувся подряпиною на коліні.

Я вважаю, що штраф повинен бути в рази більше, ніж зараз. Це підвищить свідомість водіїв і пасажирів. Адже потрібно зрозуміти, що ціна непристебнутого ременя – це твоє життя.


Даша Астаф'єва, співачка

Ти виїжджаєш на дорогу, не пристебнув ремінь безпеки, або сів за кермо в нетверезому стані – і в першому, і в другому випадку ти не володієш ситуацією. Мене шокували дані ЦЕДЕМ про те, що 77% українських водіїв не пристібаються під час руху. Я вважаю це злочином не тільки проти самого себе, а й проти людей, які тебе оточують на дорозі. Ні імідж, ні зручність не варті людського життя.

Володимир Дантес, співак

Коли мені було 16 років, я їхав на мопеді і мене збила машина. Тоді я зрозумів, що головне на дорозі – безпека. Пізніше була ситуація, коли я вів машину і потрапив в аварію. Зі мною були двоє пасажирів, ми їхали з Харкова до Києва і приземлилися в відбійник. Ніхто, на щастя, не постраждав завдяки тому, що всі були пристебнуті.

Щоб виробити звичку пристібатися у інших людей, треба почати з себе і своєї сім'ї. У нас з Надею (Надя Дорофєєва – дружина Володимира Дантеса. – Ред.) це перше правило – сів, пристебнувся, тільки тоді поїхав. Я вважаю, що пристібатися в машині має стати модним.

TAYANNA, співачка

Я за рулем 15 лет. Очень долго считала себя супергероем, который будет жить вечно, и ездила, не пристегиваясь. Однажды на перекрестке в мою машину врезался автомобиль. Если бы тогда я была не пристегнута, ударилась бы головой об окно – потеряла сознание или получила сотрясение. И теперь пользуюсь ремнем безопасности – всегда и везде.

Олександр Педан, телеведучий

Я сів за кермо свого автомобіля понад 10 років тому і з того моменту завжди використовую ремінь. Мені подобається почуття безпеки. Також я дбаю про безпеку близьких – всі, хто сідає до мене в машину, пристібаються. Це правильно, це must і я б хотів, щоб це стало модним.

У мене недавно друг потрапив в аварію – через ожеледицю не впорався з керуванням і його викинуло в кювет. Все обійшлося, він був пристебнутий і подушки спрацювали, завдяки цьому він залишився цілий і неушкоджений.

Це ж так просто – пристебнутися! І цю звичку можна виробити дуже швидко. У мене це доведено до автоматизму, я навіть не помічаю і роблю це за частку секунди. Я вважаю, що треба бути відповідальним по відношенню до свого життя і життя інших людей. Кому ти намагаєшся щось довести? Що ти такий крутий і фартовий? Це дитячість! Невиправдана і дурна. Доводити свою крутість треба правильними вчинками.

Michelle Andrade, співачка

Я народилася в Болівії і жила там до 13 років. У нас дітям мало не з народження розповідають про "Дорогу смерті", що з'єднує столицю Ла-Пас з містом Коройко. "Дорога смерті" в основному однополосна, без огороджень, частина її проходить над прірвою за кілька сотень метрів. Щорічно тут гине близько 300 людей. Зазвичай це водії, пасажири і любителі екстремальної їзди на велосипедах, які в потрібний момент не змогли загальмувати на повороті і зірвалися в прірву. Ми з сім'єю часто їздили по цій дорозі в джунглі. Батько щоразу розповідав страшні історії і акцентував на тому, як важливо бути уважним і обережним.

Поки я ще не вожу машину, але коли отримаю права, буду дуже серйозно ставитися до правил безпеки. У цьому сенсі для мене приклад – моя тітка. Після невеликого дорожнього інциденту, в який вона одного разу потрапила, в її автомобілі пристібають навіть собак.

Ігнорування пасів безпеки – актуальна для України проблема. Це підтверджує всеукраїнське дослідження, яке провели в жовтні 2018 року ГО "Vision Zero" і ЦЕДЕМ. За результатами дослідження, середній показник користування ременями безпеки серед водіїв в містах України становить 23%.

У грудні Верховна Рада у другому читанні розглядала ініційований ЦЕДЕМ законопроект, мета якого зменшення смертності та травматизму на дорогах завдяки формуванню звички пристібатися в автомобілі. Цей законопроект пропонував збільшити штраф за порушення правил користування ременями безпеки з 51 гривні до 850 гривень. Законодавчу ініціативу підтримали лише 185 депутатів при мінімально необхідних 226 голосах.

"Серйозні штрафи за ігнорування паса безпеки – один з найпоширеніших у світі способів вплинути на свідомість водіїв. Такі штрафи в країнах Європи досить високі: у Данії – 200 євро, в Нідерландах – 140 євро, в Іспанії – 200 євро, – каже Тарас Шевченко, директор Центру демократії і верховенства права (ЦЕДЕМ). – за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, досвід країн, які прийняли закони про високі штрафи за ігнорування ременів безпеки, показує дуже хорошу динаміку. Наприклад, в Нідерландах рівень користування пасами безпеки до прийняття закону – 15%, після – 86%; в Данії до прийняття закону – 5%, після – 94%, в Іспанії до прийняття закону – 25%, після – 86%. Хоча, звичайно, все повинно бути в комплексі і одночасно – підвищення штрафів і інформаційна компанія, частиною якої є проект "Пом'яті, але живі". Він ґрунтується на інсайте. Адже складки на одязі здаються проблемою тільки до моменту, поки не поставиш на терези: на одній шальці – пом'ята сорочка, на інший – життя".

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну