УКР РУС
» » Російська горілка, депутати і археологи: на що поширюються українські санкції проти РФ
Всі новини

Російська горілка, депутати і археологи: на що поширюються українські санкції проти РФ

28 грудня стало відомо, що Україна вводить санкції не тільки по відношенню до російських політиків і бізнесменів, а й проти археологів, які незаконно здійснювали розкопки в окупованому Криму. Про це повідомив міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МінВОТ) Вадим Черниш в Twitter.

"Україна застосовує санкції не тільки до політиків або бізнесменів РФ. У списку і археологи, які незаконно проводили розкопки в Криму. Name and shame – ще один принцип: ми говоримо про осіб, які порушують режим анексованих територій і поширюємо негативний імідж серед організацій, які з ними працюють", - написав Черниш.

Давайте згадаємо, як все починалося. Історія запровадження українських санкцій проти Російської Федерації – в спеціальному матеріалі сайту "Сьогодні".



 Ембарго у відповідь на ембарго


Перша хвиля антиросійських санкцій стартувала незабаром після окупації Російською Федерацією Криму і Донбасу: 16 вересня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав указ про введення в дію списку санкцій проти 388 фізичних та 105 юридичних осіб, раніше затвердженого Радою національної безпеки і оборони України.

Економічні санкції торкнулися 29 російських банків, понад 20 російських авіакомпаній, кількох підприємств військово-промислового комплексу і найбільших російських виробників антивірусних програм.

А друга хвиля почалася в січні 2016 роки як відповідь на ембарго, яке ввела Російська Федерація на українські продукти. Про те, що продембарго вступає в силу з 1 січня 2016 року, заявив міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв.

"Оскільки Україна приєдналася до санкцій проти Російської Федерації – економічних, фінансових, ми вирішили ввести ... захисні заходи у вигляді продовольчого ембарго. Просто це рішення має відстрочений характер. Воно теж відкладене до 1 січня", – заявив Улюкаєв.

Перелік російських товарів, заборонених до імпорту в Україну, був затверджений Кабінетом міністрів України ще 30 грудня 2015 року. Так що починаючи з 10 січня 2016 ембарго на російські товари і продукти почало діяти. 

До переліку заборонених для ввезення продуктів увійшли м'ясо, чай, кава, кондитерські вироби, спиртні напої і сигарети. Повний перелік товарів, потенційно заборонених до ввезення в Україну, був опублікований на сайті Мінекономрозвитку і включав в себе понад 30 позицій.

Ембарго було введено до 5 серпня 2016 року, але потім його дія була продовжена до кінця 2018 року – причому список заборонених російських товарів був істотно розширений. Згідно з постановою, ухваленою 29 серпня, до переліку російських товарів, які потрапили під українське ембарго, увійшли м'ясо, риба, крупи, зерно, хлібобулочні вироби, горілка, пиво, сигарети, кондитерські вироби, корма, низка хімікатів і залізничного обладнання.

Наступного разу Україна продовжила заборону на ввезення товарів з Росії 18 грудня 2018 року – до 31 грудня 2019 року. Тоді ж в "чорний список" додали поліетилен і цементні клінкери – проміжний продукт при виробництві цементу. Також було збільшено перелік хімікатів. 

Причому цей список постійно оновлюється. Як повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), 27 грудня 2018 року перелік російських товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, поповнила наступна продукція: 

  • крохмаль кукурудзяний;
  • глюкозу і сироп глюкози, які не містять фруктозу або містять менше 20% фруктози в сухому стані;
  • глюкозу і сироп глюкози, які містять в сухому стані не менш як 20%, але менше 50% фруктози, крім інвертного цукру;
  • мальтодекстрин і сироп з мальтодекстрину.


 "Азовські санкції"

Новий сплеск санкцій України проти РФ був пов'язаний з Керченською кризою, коли Росія спершу заблокувала прохід українських кораблів через Керченську протоку, а потім атакувала 25 листопада 2018 року силами спецназу і захопила в полон три російських судна разом з екіпажем.

Вже 30 листопада міністр закордонних справ України Павло Клімкін анонсував "кілька пакетів серйозних санкцій" за російську агресію в Керченській протоці."Підготовлено кілька пакетів санкцій, дуже серйозних санкцій. Я не можу говорити про всі деталі, але насправді те, що вже і зараз є – працює проти Росії", – сказав він в ефірі одного з телеканалів.

Вже наступного дня Клімкін озвучив, що російським судам можуть заборонити заходити в деякі порти України.

"Санкції бувають різні. Одна з ідей, про які ми говоримо, – не запускати в деякі порти російські судна, які йдуть з Азова або Чорного моря. Або пускати не всі. І обмежити всі можливі контакти, які в принципі можливі", – сказав міністр.

Також він зазначив, що є багато санкційних ідей проти РФ, і вони не є виключно економічними.

Інший варіант озвучив генеральний прокурор України Юрій Луценко, який заявив, що має намір ввести санкції проти окремих росіян.

"Сьогодні я направлю лист президенту і секретарю РНБО з пропозицією у зв'язку з актом збройної агресії РФ проти кораблів України. Вважаю за необхідне в установленому порядку винести на розгляд РНБО питання щодо застосування до окремих фізичних та юридичних осіб РФ персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів, в тому числі у вигляді блокування активів на території України. На мою думку, це блокування повинно бути терміном до деокупації нашої країни", – сказав Луценко.

За словами генпрокурора, це складне рішення, "його треба серйозно проаналізувати, оскільки в деяких сферах російські юридичні та фізичні особи мають монополію".

"Тим не менш, упевнений, що пора покласти край веденню бізнесу росіян в країні, на яку вони напали без оголошення війни. Це моя і юридична, і політична позиція", – підкреслив Луценко.

Нарешті, президент України Петро Порошенко заявив 4 грудня під час зустрічі з рідними українських моряків, захоплених у полон, що Україна готує новий пакет санкцій проти Росії за напад на українські кораблі в Керченській протоці і захоплення моряків. Нові обмежувальні заходи торкнуться російських компаній.[/i]

[i]"Сьогодні ж дано доручення Міністру юстиції, щоб ми завершили підготовку подання до суду (Міжнародний суд ООН. – Ред.) на Росію за цей акт агресії для того, щоб ті, хто віддавав ці накази, були притягнуті до відповідальності", – сказав він. 

Порошенко зазначив, що в більшості країн проти тих, хто брав участь у нападі на українських моряків, хто атакував, хто судив в Криму, будуть введені санкції.

Глава держави повідомив, що зараз обговорюється пакет "азовських санкцій", які будуть стосуватися фізичних осіб, які брали участь в агресії проти українських суден, а також плануються санкції щодо російських морських портів і російських кораблів.

"Щоб не було ніяких сумнівів, що Росія за агресію заплатить високу ціну. Ми нічого на гальмах не спустимо. Зараз працює група юристів, в тому числі й іноземних, які вивчають можливості притягнення Росії до відповідальності. За Керченську протоку треба боротися. Ми ні клаптика української землі не віддамо", – додав президент.

А вже 13 грудня уряд ухвалив рішення винести на розгляд Ради національної безпеки і оборони пропозицію щодо застосування строком на три роки санкцій до юридичних осіб у зв'язку з триваючою збройною агресією Росії. Відповідне розпорядження уряду №970 від 12 грудня 2018 оприлюднено на сайті Кабміну.

"У зв'язку зі збройною агресією Російської Федерації, що триває проти України, сприянням і фінансуванням нею терористичної діяльності в Україні, що призвело до порушення територіальної цілісності України, прав і свобод її громадян, тимчасової окупації частини території, численних людських жертв, реальних і потенційних загроз національних інтересів, національної безпеки і суверенітету України ... схвалити і внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України пропозицію щодо застосування терміном на три роки персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до юридичних осіб згідно з додатком (для службового користування)", – йдеться в документі. 

Причому Кабмін не тільки підготував пакет санкцій у відповідь на військову агресію Росії, але також закликав західних партнерів ввести аналогічні санкції.



"Під роздачу" потрапили російські депутати

Тим часом, 26 грудня 2018 року стало відомо, що Україна "відповіла" Росії новими санкціями: РНБО прийняв рішення про додаткові заходи проти країни-агресора. 

"Був введений величезний пакет санкцій проти суб'єктів господарювання Російської Федерації і фізичних осіб, що мають відношення до впровадження російської агресії", – заявив глава парламентського комітету з безпеки і оборони ВР Сергій Пашинський. 

Він додав, що під санкції потрапили особи, причетні до обстрілу українських кораблів в нейтральних водах Керченської протоки, "персон, фальсифікуючих зараз кримінальні справи проти українських моряків", а також депутатів Державної Думи, в тому числі депутатів від політичної партії "Єдина Росія". 

Які саме підприємства потрапили в оновлений список санкцій, Пашинський не повідомив, зазначивши лише, що вони мають відношення до військово-промислового комплексу Росії.

"Після технічного доопрацювання цей список буде опублікований, як це вже було раніше", – уточнив Пашинський.

Деталі уточнив в тому ж день президент Порошенко. За його словами, Рада національної безпеки і оборони України розширить список санкцій депутатами російської Державної Думи з фракцій "Єдина Росія" і "ЛДПР", а також підприємствами-постачальниками Збройних сил Російської Федерації.

"Значна кількість депутатів Державної Думи, в тому числі від фракцій "Єдина Росія", "ЛДПР", також рішенням вводяться в санкційний список", – сказав президент на засіданні Ради національної безпеки і оборони України 26 грудня в Києві. 

Він також повідомив, що в цей список будуть внесені підприємства, які "тим чи іншим способом протидіють Україні, забезпечують військову складову поставок в збройні сили РФ".

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну