УКР РУС
» » Вокальна чудасія: 17 українських хорових колективів пройшли перший тур "Щедрик фесту"
Всі новини

Вокальна чудасія: 17 українських хорових колективів пройшли перший тур "Щедрик фесту"

Конкурс "Щедрик фест" на честь сторіччя заснування Капели під керівництвом Олександра Кошиця, стартував в Україні. Участь у ньому беруть 17 хорових колективів з усієї країни. Серед них як дитячі, так і дорослі. Переможець повторить міжнародний тур країнами Європи та Америки, який здійснила Капела Кошиця 1919-го року. Журналісти "5 каналу" бачили перший відбірний тур.


Конкурс відкриває хор хлопчиків та юнаків школи імені Миколи Лисенка. Учасники перед виходом до журі готуються психологічно та розспівуються.

"Ми дуже хочемо перемогти, готуємося досить багато часу. Ми співаємо такі твори, які нам подобаються. Це теж важливо, бо коли співаєш те, що тобі не подобається – взагалі не отримуєш якогось задоволення від співу", – ділиться учасник конкурсу Давид Дмитренко. Він і його товариш зізнаються: готуються досить багато часу, бо хочуть допомогти.

У першому конкурсному дні в номінації "Дитячі" хори взяли участь п'ять колективів. Чотири з Києва та області, один із Житомира.

Кожен з конкурсантів сподівається на перемогу. Адже саме колектив-переможець повторить тур української капели під керівництвом Олександра Кошиця, здійснений сто років тому, а це 18 країн Європи та Америки. Вперше "Щедрика" у виконанні хору почули в Америці в нью-йоркському Карнегі-Холі. Нині – це найбільш впізнавана у світі різдвяна пісня.

"Для мене цей конкурс – щоби вони почули взагалі дитяче хорове мистецтво, щоби вони зрозуміли, до чого вони мусять прагнути і вже зрозуміли, що вони чогось досягли теж", – пояснює хормейстер дитячого хору "Пастораль" Олена Мардаревич.

Загалом у відбірному турі взяли участь 40 хорових колективів з усієї України. З них відібрали лише 17 найкращих. Змагаються разом і дитячі, і дорослі хори. Оцінюють конкурсантів журі, в складі якого і українці, і іноземці.

"Ми маємо обрати той колектив, який буде найбільш вражаючим для того, щоби він представив українську культуру і Україну в цьому турі", – розповів голова журі Анатолій Солов'яненко.

"Критерії в музиці такі, як і будь-де. Це – чіткість звуків, інтонація, ритмічність. Але ми враховуємо не лише музичні критерії, а й ауру, яку вони створюють", – зазначив член журі Сашо Татарчевски.

Фінальний етап конкурсу – 28 грудня у місті Покровськ Донецької області. Там журі й визначить, який колектив вирушить наступного року в тур тривалістю шість місяців.

Евеліна Михайленко, Анна Кудрявцева, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну