УКР РУС
» » Круговорот історії: як через домовленості Скоропадського з Росією Україна втратила незалежність та аналогії з сьогоденням
Всі новини

Круговорот історії: як через домовленості Скоропадського з Росією Україна втратила незалежність та аналогії з сьогоденням

Російське військо починає наступ на Україну одразу у двох напрямках. Військовий секретар Петлюра марно намагається зібрати на захист вітчизни деморалізовану армію. Прем’єр-міністр Винниченко звинувачує в початку війни саме Петлюру. На засіданні уряду скандал, який завершується відставкою військового секретаря Петлюри.

29 січня 1918 року неподалік залізничної станції Крути менш як за 200 кілометрів від Києва відбувся бій, в якому з українського боку взяло участь кількасот ледь навчених юнаків і кілька старшин, а з російського — кілька тисяч добірних загонів червоних під проводом Муравйова. Українці змушені були відступити.

Однією з причин поразки стало те, що Симон Петлюра зі своїм Кошем Гайдамацькою України під Крути не потрапив: змушений був повертатися до Києва — там якраз почався заколот більшовиків на заводі Арсенал, основним принципом якого був принцип дестабілізації. Ситуація вкрай нагадує сьогоднішню. Якраз в період наступу почалися повстання на київських заводах. Причому ці повстання починали власне диверсанти, терористи, члени комуністичної партії, які прислані були з Москви, з Росії.


За кілька днів російське військо штурмує Київ. У місті починається червоний терор.

Після підписання мирного договору з Німеччиною та Австро-Угорщиною, в лютому армія Української Народної Республіки перейшла у контрнаступ. Позаду на потягах, практично не розчохлюючи гвинтівок, сунули німецькі вояки. Проте німецькі союзники майже заборонили розбудовувати далі українське військо.

Київ між тим повертається до мирного життя. Відновлює роботу уряд — під керівництвом Голубовича. Проте нову владу роз'їдає корупція. У Києві переворот. Ось тут на Софійській площі олігархічний псевдомайдан оголошує гетьманом Павла Скоропадського.

Павло Скоропадський – далекий нащадок козацього гетьмана, у першу світову війну був генералом російської армії. Настає диктатура.


27 липня після проголошення антигетьманського маніфесту з вимогою ліквідації поміщицького землеволодіння та повернення землі селянам у Києві відбулися арешти лівих політиків. Затримано Винниченка, Порша, Капкана і Петлюру. За короткий час відпущено практично усіх, за винятком саме Петлюри. Його утримували в Лук'янівській в'язниці майже чотири місяці.

Скоропадський змушений був не стільки будувати незалежну Україну, скільки форпост для відбудови майбутньої великої Росії. Загалом же, виплеканий німцями Скоропадський поволі змінює західний вектор своєї політики на східний.


Після антивоєнних виступів матросів, які переростають у революцію, у листопаді 1918 року імператор Німеччини Вільгельм ІІ зрікається престолу і потайки залишає країну. Вже за декілька днів Німеччина підписує перемир'я, запропоноване Антантою, а німецькі солдати, які перебували в Києві, почали готуватися до повернення додому. Без їх підтримки гетьман Павло Скоропадський опинявся в ролі голого короля. Антанта не визнає Української держави і хоче бачити її у складі небільшовицької Росії. 14 листопада під тиском Заходу і свого проросійського оточення, Скоропадський видає маніфест про входження України у склад нової Російської держави в якості автономії. Крок відчаю, який налаштував проти гетьмана значну частину українського політикуму.

Гетьман Скоропадський оголосив про створення федерації з Росією. Ми подібне бачимо в 2013 році коли фактично готовий до підписання саміту у Вільнюсі, де Україна мала підписати Асоціацію з ЄС і кардинальний розворот українського теперішнього уряду на користь Росії, на користь митного союзу. Що звичайно спричинило падіння гетьмана Скоропадського і створення Директорії, в даний момент — падіння режиму Януковича і перемогу Майдану

У грудні 1918 року учасники антигетьманського повстання збираються в Києві і в напруженій атмосфері Володимир Винниченко проголошує створення нового органу влади – Директорії УНР. Не всі українські сили підтримали Директорію. Частина вважала, що повстання у такий непевний час зруйнує навіть залишки української державності. Їх не послухали.

На чолі нового уряду став Володимир Винниченко. Директорія складалася з п’яти осіб. Серед них і Симон Петлюра, який буквально за два дні до того вийшов з Лук’янівської тюрми. Проте підпорядковуватися Винниченку він не збирався. Замість проголошувати декларації, Петлюра виїжджає до Білої Церкви збирати військо.


У середині грудня, коли Київ залишили останні частини німецької армії, до столиці України наче принц на білому коні в’їхав головний Отаман директорії Петлюра. Колишній керівник Української держави Павло Скоропадський втік.

Російська пропаганда на Заході звинувачує українську директорію у більшовизмі. Російські більшовики звинувачують директорію у зв’язках з Антантою. Враховуючи війну Західною України з Польщею, нова влада опиняється одразу між трьох вогнів

Французький десант висадився в Одесі без жодних перешкод з боку підрозділів УНР. Французький корпус чисельністю у 15 тисяч одразу розосередився вздовж берегової лінії. Французи запропонували українцям і росіянам-монархістам свій план з 7 пунктів. Північ, Центр і Схід України контролюється директорією УНР, на півдні створюється російська директорія. Обидві директорії керують лише цивільним життям. Всі війська підпорядковуються французам і ведуть спільну війну з більшовиками. Ні Петлюра, ні денікінці на цей план не пристали. А от більшовики в Кремлі не придумали нічого ліпшого, як дістати з полиць план зразка 1917 року. Знову захопити Харків, знову створити там маріонетковий псевдоукраїнський уряд і знову вдавати, що спостерігають за громадянською війною в Україні.

На комуністичну агітацію купилося і багато українців, розчарованих і Скоропадським, і Директорією. До армії, організованої більшовиками на нейтральній території, приєднуються Щорс, Боженко, Юрій Тютюнник та отаман Григор'єв. Всі вони всюди виставлялись як українські сили.

Григор'єву і Тютюннику знадобилося зовсім мало часу, щоб зрозуміти, що вони стали жертвою пропаганди, яка з реальністю не має нічого спільного. Поза спинами українського війська ішли більшовицькі продзагони, які забирали в селян останнє збіжжя і ЧеКа, яке розстрілювало просто заради задоволення. Григор’єв з Тютюнником об'єднуються із Махном і починають антибільшовицьке повстання. На Черкащині громити зайд починають місцеві отамани. Дивізія Григор’єва наближається до Харкова. У Кремлі не на жарт перелякані. Ленін і Сталін вимагають терміново припинити формування частин Червоної Армії з українців. Покладатися у війні проти України там могли лише на росіян. Ненадійних українських лідерів просто знищували.


Грудень 1918 року. Росія починає неоголошену війну проти Української Народної Республіки. Директорія вступає у переговори з Москвою, але мирні умови останньої більше схожі на пропозицію капітуляції. Врешті 16 січня 1919 Директорія оголошує Радянській Росії війну. Невелика за чисельністю армія УНР зазнає поразки за поразкою. На початку лютого Директорія залишає Київ.

Гра на взаємне знищення призвела до втрати Україною незалежності.

Незнання історії не звільняє від відповідальності.

Дивіться фотогалерею за темою:



"Минуле не вмирає": У Перемишлі вшанували пам’ять воїнів УНР та УГА

/ loda.gov.ua
/ loda.gov.ua
/ loda.gov.ua
/ loda.gov.ua
/ loda.gov.ua
/ loda.gov.ua
/ loda.gov.ua
/ loda.gov.ua
/ loda.gov.ua Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну