УКР РУС
» » Вперше офіційно: як у Києві святкують Різдво за григоріанським календарем
Всі новини

Вперше офіційно: як у Києві святкують Різдво за григоріанським календарем

Різдво за григоріанським календарем уперше на офіційному рівні відзначають в Україні. У соборі святого Олександра у Києві святкову службу очолив Апостольський Нунцій, посол Ватикану в Україні Архієпископ Клаудіо Ґуджеротті. Різдвяна служба у соборі лунала чотирма мовами – українською, англійською, польською та російською. Послухати її у храмі зібралося зо кілька сотень містян. Разом з ними і Дар'я Цисарук.


Різдвяну месу у храмі святого Олександра щороку відвідує сімнадцятирічна киянка – Владислава. Розповідає, у її родині це чи не найважливіше церковне свято. Саме цього дня вся родина збирається за одним столом.

"Учора вже був Святий вечір, сьогодні ще із родиною зберемося і, може, з друзями погуляємо. На Різдво треба збиратися усією родиною, вихваляти Бога і поважати одне одного, згадувати усі найдобріші моменти свого життя", – каже дівчина.

Цьогоріч святкову службу очолив Апостольський Нунцій в Україні, посол Ватикану Архієпископ Клаудіо Ґуджеротті. Правили чотирма мовами: українською, англійською, польською та російською.

Послухати проповідь сюди прийшло зо кілька сотень вірян. Місце ж у соборі займали від восьмої ранку.

Католицьке Різдво своїми традиціями та звичаями майже ніяк не відрізняється від православного. Хіба що датою святкування, кількістю страв на святковому столі та менш суворим Постом. Це уперше, коли в Україні офіційно святкують католицьке Різдво. 25 грудня уряд зробив вихідним, тож тепер віряни мають змогу обрати самі: святкувати Різдво за григоріанським чи юліанським календарем. Дехто ж радіє можливості святкувати Різдво двічі.

Служитель церкви Святого Олександра отець Михаїл каже: "Народився спаситель світу, котрий дарить нам дуже багато радості і хоче принести в цей світ миру. Це свято воно таке тепле, ми бачимо як народжується малая дитина і в цей день та любов Божа доторкається до кожного серця. Ми дуже задоволені по цьому поводу бо можна в повній мірі святкувати, вже не треба іти на роботу, не треба думати про працю".

Поки у соборах ще правлять богослужіння, на Софійській площі уже почали святкування: фотографуються поблизу ялинки та скуповують сувеніри. Щоправда, працюють лише ятки, у яких продають улюблений різдвяний напій українців – глінтвейн. А от надвечір продавці обіцяють потішити киян.

"Рибою, ковбасою, овочами, яловичиною мармуровою", – каже продавець.


Тим часом нічну месу у Ватикані провів Папа Римський Франциск. Послухати проповідь понтифіка у соборі Святого Петра зібралося понад 10 тисяч вірян. Це вже шосте Різдво Франциска на папському престолі. Пріоритетом своєї діяльності він зробив захист бідних. Цьому й була присвячена проповідь у Святвечір. Папа Римський закликав зменшити різницю між бідними й багатими, а також не надто сильно прагнути до матеріального. Ісус, який народився в бідності, має наштовхнути жадібних та ненаситних людей на розуміння справжнього значення життя, заявив понтифік.

/ 5 канал
/ 5 канал

"Уявивши, що ми входимо в стайні, де народився Ісус, ми відчуваємо запах нового життя і аромат простоти. Запитаймо себе: чи справді нам життєво необхідні всі ці матеріальні об'єкти та вигадані страви? Чи можемо ми обійтися без цієї непотрібної надмірності й вести життя великої простоти?" – сказав Папа Римський.

Дар'я Цисарук, Наталка Юрчук, Олександр Петровський, "5 канал"

[/b]

[b]Дивіться також фотогалерею за темою:



Різдвяно-солодкий батл: у Стокгольмі обирали найліпший пряничний будиночок – ФОТО

/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну