УКР РУС
» » Невідомі факти про Ан-225 "Мрія": чому конструктори називали літак "Люсею" і як святкували ювілей
Всі новини

Невідомі факти про Ан-225 "Мрія": чому конструктори називали літак "Люсею" і як святкували ювілей

На архівних кадрах від 21 грудня 1988 року – незабутній для держпідприємства імені Антонова день, коли в небо здійнялася "Мрія". Це найбільший у світі вантажний літак.


Ветерани "Антонова" досі називають його "Люся", бо до останнього перед викочуванням з цеху дня в цієї красуні не було імені. Заводчани думали, що літак назвуть Людмилою, як у казці. Зрештою, Ан-225 створювали на базі "Руслана". І ця назва була цілком логічною.


О п'ятій годині ранку, згадує головний інженер підприємства, йому зателефонував Петро Балабуєв – генеральний конструктор "Антонова" – і сказав, як вирішив назвати літак.

"У день викочування ми до шостої ранку не знали, яку назву отримає літак. Ми його фарбували і не було логотипу, не було відоме ім'я. І лише о четвертій ранку зателефонував Балабуєв і сказав: "Напишіть на борту "Мрія", – розповідає головний інженер-технічний директор ДП "Антонов" Сергій Бичков.


"Мрія" ще встигла злітати на космодром "Байконур" та пройти випробування з "Бураном" – космічним кораблем, для перевезень якого її створювали. А потім, влітку 1989 року, з цим же кораблем на спині вразила весь світ на іменитій виставці Ле-Бурже в Парижі.


Після розвалу Союзу фінансування космічної програми "Енергія-Буран" припинили, і "Мрія" зупинилася на довгих сім років. Згодом її поставили на крило і ввели в стрій "Авіаліній Антонова". Нині вона нарівні з "Русланами" доставляє в будь-яку точку планети унікальні вантажі – ті, які не під силу будь-кому іншому авіалайнеру.

У світі "Мрію" називають швидкою допомогою. Чимало її рейсів – це перевезення саме гуманітарних вантажів в усі куточки світу, які пережили те чи інше природне лихо.


"Крайній виліт цього літака ми виконали у вересні, коли в Тихому океані пройшов ураган, на острові Гуам, і ми доправляли туди гуманітарну допомогу. Ми вилетіли з Києва до Окленда напрямки, там взяли гуманітарний вантаж, і з посадкою на Гонолулу (Гаваї) доправили на Гуам 120 тонн гуманітарної допомоги. Це була питна вода, сухпайки для острів'ян", – розповідає командир екіпажу "Мрії" Володимир Мосін.


Сьогодні їй – тридцять. Привітати ювілярку зібрався перший екіпаж, який піднімав красуню в небо, та численні працівники заводу. І яке ж свято без торта? 640 солодких шматочків – цифра не випадкова. Саме така злітна вага Ан-225 – літака, який третій десяток років поспіль збирає в усіх аеропортах світу тисячі любителів авіації. Літака, який уже не називають російським. Світ знає: "Мрію" створили в Києві, колектив державного підприємства "Антонов".

Ольга Калиновська, Сергій Клименко, "5 канал"

Дивіться також фотогалерею:



"Антонов" у Дубаї: як українські літаки вражали гостей Dubai Air Show – фоторепортаж

/ "Антонов" / Facebook
/ "Антонов" / Facebook
/ "Антонов" / Facebook
/ "Антонов" / Facebook
/ "Антонов" / Facebook
/ "Антонов" / Facebook
/ "Антонов" / Facebook
/ "Антонов" / Facebook
/ "Антонов" / Facebook
/ "Антонов" / Facebook
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну