УКР РУС
Всі новини

Вітамін D не панацея від хвороб – Супрун

Всупереч широко розповсюдженому твердженню про те, що вітамін D – улюбленець призначень "для профілактики", лікує від більшості недуг, неправдиве. Постійне його вживання не допоможе запобігти перелому кісток та розвитку тяжких хвороб, зокрема онкологічних та серцево-судинних, повідомила на своїй сторінці у Facebook в.о міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Приймати вітамін D просто так – не панацея від хвороб. Навіть більше, високі дози будуть шкідливими для здоров'я", – наголосила медик.

Слід зазначити, що деякі фахівці раніше повідомляли, що вітамін D в людей старшого віку на 15% зменшує ламкість кісток, і на 30% - зменшує ризик перелому шийки стегна А людей, які в похилому віці мають переломи, часто "понижений" рівень вітаміну D.

"Дослідження понад 50 тисяч американців старших за 50 років не показало ефективність рутинного прийому вітаміну D та кальцію для запобігання переломам кісток. І навіть збільшення дози вітаміну не допомогло йому краще виконувати цю місію — про що свідчить провідний журнал The Lancet у публікації за жовтень 2018 року", – пише Супрун.

Вона також стверджує, що дослідження людей із депресією, котрі пили вітамін D у пігулках, не показало ефективність цих добавок, як і його користь в запобіганні раку. Вітамін D не знижував загальні маркери запалення в організмі.

"Чому ж тоді, попри всі суперечності, він став таким популярним? "Мода" на аналіз рівня вітаміну D та прийом його пігулок походить зі Сполучених Штатів. Такий собі доктор Майкл Глік, ендокринолог із Бостона, який консультує низку бізнесів, отримав від індустрії вітаміну D сотні тисяч доларів. Він писав справжні оди цьому вітаміну, видав безліч публікацій про ризики його нестачі та "пандемію дефіциту вітаміну D", крім того, брав участь у розробці національних ґайдлайнів по вітаміну D, де підвищив його порогові значення й це призвело до того, що в усіх людей аналізи різко стали поганими. Люди почали купувати добавки, робити аналізи й ходити в солярії", – розповіла міністр.

Слід зазначити, що групами ризику, яким радять проходити тестування на рівень вітаміну D в крові, є люди з ожирінням (індекс маси тіла понад 35), веганам, людям із хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки, порушенням всмоктування, людям літнього віку, особливо якщо вони виходять з дому.

"Решті рутинну перевірку на рівень вітаміну D офіційні установи не радять — не марнуйте гроші", – підсумувала посадовець.

Як повідомляв 5.UA, хірургічна маска не захищає від зараження хворобами. Про це повідомила у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну