УКР РУС
» » "Культурний шок": політв'язень Роман Сущенко розповів про своє перебування в російській колонії
Всі новини

"Культурний шок": політв'язень Роман Сущенко розповів про своє перебування в російській колонії

Український журналіст Роман Сущенко, незаконно засуджений судом РФ, надіслав із колонії в селі Утробіно листа із малюнком, повідомив "Укрінформ".

"Кілька рядків про буденне. За минулий з моменту етапування час довелося пережити культурний шок, пов'язаний перш за все з умовами та "принадами" переміщення за примусом (вагон "столипін", антисанітарія, таргани розміром із сірникову коробку, всюдисущі гризуни всіх мастей, цвіль, вологість, непроглядна темрява, недоїдання і холод), а зі ставленням до людей, змінившим за рішенням суду свій соціальний статус", – написав політв'язень.

На думку Сущенка, метою співробітників виправної установи є залякати й принизити гідність людей, які відбувають покарання.

"До того моменту, поки людина не відчує на собі ув'язнення, його неможливо уявити. ... Це страшно, тривожно страшно", – наголосив він.

Слід зазначити, що політв'язень надіслав свій новий малюнок – втрачений "Руанський собор". Раніше Сущенко вже малював його, але з невідомих причин він був загублений і не дійшов до його сім'ї. Тому журналіст вирішив намалювати новий.

"Малюнок виконаний за допомогою кіровського рожевого киселя і пастеллю", – зазначив журналіст.

Повна версія листа:

"Кілька рядків про буденне. За минулий з моменту етапування час довелося пережити культурний шок, пов'язаний перш за все з умовами та "принадами" переміщення за примусом (вагон "столипін", антисанітарія, таргани розміром із сірникову коробку, всюдисущі гризуни всіх мастей, цвіль, вологість, непроглядна темрява, недоїдання і холод), а зі ставленням до людей, які змінили за рішенням суду свій соціальний статус.

Звернення - формальне, удавано-співчутливе, а по суті - байдуже. Діалог, якщо він має місце бути, вівся в такій формі, яка б виключала всяку можливість відповіді. Мета - залякати, принизити особисту гідність, проігнорувати будь-які законні потреби... На щастя, у будь-якої дороги є кінець.

Другий тиждень освоююсь в колонії навпроти села Утробіно. З віконця "утроби" моєї камери добре видно однотипні сільські будівлі, як і щоденний схід сонця крізь вкрите памороззю "колючку". Хочеться бачити десятки, сотні незнайомих осіб. Як в спеку, відчуваючи спрагу, пити склянку за склянкою прохолодну воду.

Поки не відчуєш на собі ув'язнення, його неможливо уявити. Думаєш, з'явився час читати, міркувати, все не так страшно. Але це страшно, тривожно страшно. Сповільнюється час, втрачається орієнтація. Це читається у поглядах, рухах і поведінці людей, яких бачив. Не дам згаснути світлу своєму!

Ділюся новою роботою, це копія втраченого малюнка "Руанський собор". У ній з'явилися нові кольори - це кіровський рожевий кисіль, неабияк розбавлений пастеллю. Адміністрація дозволила нашому консулу передати мені в камеру набір пастелі (24 мілка!).

Дорогі друзі, колеги! З наступаючими новорічними та різдвяними святами вас і ваших рідних, близьких. Пам'ятайте про здоров'я, щастя і дитячий сміх у домі.

Щиро ваш Роман Сущенко.

20.11.2018

м. Кірово-Чепецьк, с. Утробіно"

Нагадаємо, у політв'язня Романа Сущенка діагностували артеріальну гіпертензію. Про це "5 каналу" повідомила донька заґратованого українця – Юлія Сущенко. Додає, що це поки попередній діагноз від лікарів колонії Утробіно, де перебуває її незаконно засуджений батько.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну