УКР РУС
» » Енергетичні жалюзі і утеплення з конопель: як українцям заробити на "зелених" ідеях
Всі новини

Енергетичні жалюзі і утеплення з конопель: як українцям заробити на "зелених" ідеях

Проблеми змін клімату, які зараз гостро стоять перед більшістю країн світу, зробили неймовірно затребуваними розробки в області кліматичних технологій. За оцінками експертів, щорічно в цю галузь вкладаються трильйони доларів інвестицій. І, хоча в Україні цей напрям ще не особливо розвинений, отримати інвестиційні кошти для розвитку можуть і українські компанії, які працюють в цьому напрямку.

Одним з основних українських інвесторів є Європейський банк реконструкції і розвитку – інвестиційний механізм, створений в 1991 році 40 державами і двома міжнародними організаціями для підтримки ринкової економіки та демократії в різних країнах. В даний час ЄБРР реалізує в Україні 166 проектів на загальну суму 3 млрд 603 млн євро. 44% проектів припускають допомогу приватному бізнесу. Цілий ряд проектів так чи інакше пов'язані з зеленою економікою.

Наприклад, Європейський банк реконструкції і розвитку вже другий рік реалізує в Україні Програму інноваційних ваучерів, яка допомагає втілювати українським компаніям їх "зелені" ідеї. "Кліматичні інноваційні ваучери" засновані в рамках програми ЄБРР "Центр передачі технологій і фінансів в сфері зміни клімату" (FINTECC), що фінансується Європейським Союзом.

"Україна стала першою країною, де ЄБРР запустив такий проект. Після нас такий же проект був запущений в Сербії, і тільки в цих двох країнах ЄБРР реалізує програму інноваційних ваучерів", - розповідає Роман Зінченко, співзасновник громадської організації "Greencubator", яка виступає проектним менеджером програми ЄБРР в Україні.  

На сьогоднішній день в рамках цієї програми фінансову підтримку вже отримали 26 українських компаній. Загальна сума інвестицій склала 870 тис. євро.

Нещодавно були підведені підсумки "четвертої хвилі" конкурсу, а з 5 грудня на сайті climate.biz відкритий прийом заявок на "п'яту хвилю". Компанії-переможці можуть отримати до 20 тис. євро. Причому не як кредит, а як інвестиційні кошти, які не доведеться повертати. За допомогою цих коштів вони зможуть покрити до 80% витрат на реалізацію своїх "зелених" планів. 20% коштів повинні інвестувати самі компанії.

На конкурс приймаються проекти, які допомагають зменшити використання викопного палива і збільшити рівень використання відновлювальних джерел енергії, скорочують викиди парникових газів і полегшують адаптацію до кліматичних змін. Причому проект повинен не тільки мати такий ефект, але і бути інноваційним.

Які проекти мають шанс отримати "зелені" інвестиції? Наприклад, один з кліматичних ваучерів отримала поштова служба "Meest Express", яка захистила проект "Зелена поштова логістика". Суть проекту полягала в оптимізації завантаження машин і маршрутів поштових машин. Запропонована ними технологія дозволяє в режимі реального часу координувати завантаження фур і їх рух на магістральних маршрутах. Як результат – для перевезення одного і того ж кількості вантажу тепер знадобиться менше машин. А менше машин – менше викидів СО2.

Київська компанія "ДС Електронікс" розробляє пристрої для системи "розумний будинок". У цьому конкурсі вона перемогла з проектом програмованого терморегулятора, яким можна управляти через смартфон і контролювати енерговитрати з будь-якої точки світу.

Підприємство "Ротор-Суми" спеціалізується на машинобудуванні, але на конкурс воно представило мікрогенеруючу установку, яка з дерев'яних пелет і біомаси виробляє одночасно і тепло, і електрику. Розробники планують налагодити виробництво таких установок, які, як вони сподіваються, допоможуть економити приватним будинкам, фермерам і малому бізнесу.

Жалюзі з сонячними панелями, які не тільки захистять будинок від спеки, але ще і будуть виробляти електроенергію для користування або продажу за "зеленим тарифом". Це вже не фантастика, а продукт, створений компанією "SolarGaps". 1 кв. м таких жалюзі може генерувати до 100 Вт/год електроенергії. Грант ЄБРР допоможе компанії налагодити серійне виробництво таких виробів. До речі, ними вже зацікавилися не лише в Україні, а й в 30 інших країнах світу.

Абсолютно натуральний ізоляційний матеріал, без токсичних речовин, який не тільки утеплює будинок, але й відлякує шкідників, розробила компанія "Hempire UA". Він виготовляється на основі ... конопель. Ваучер ЄБРР допоможе компанії провести сертифікацію виробу, після чого він вийде на український і європейський ринки.

До речі, з 2019 року в Україні стартує ще одна інвестиційна програма – з біоенергетики. ЄБРР спільно з Глобальним екологічним фондом і Фондом чистих технологій планують проінвестувати в підтримку українських проектів до 80 млн євро.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як в Україні можна заробити на виробництві екологічних господарськихсумок.

Також ми розповідали, як українці рятують планету своїми новаторськими еко-проектами.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну