УКР РУС
Всі новини

Джеремі Бергер: "Через 10 років кафе стануть філіями банків"

Ім'я: Джеремі Бергер

Наро­дився: 11.04.1994 в Чикаго, США

ВУЗ: Університет Південної Флориди

Джеремі працює на перетині венчурного капіталу (інвестиції в швидкорослі проекти) і стартап-світу Life.SREDA, в якій зараз працює Бергер, - одна з перших компаній, що спеціалізуються на Fintech в Південно-Східній Азії і ключова частина економсистеми в Сінгапурі. Разом з партнерами компанії VC заснував Arival Bank - стартап для цифрового банківського обслуговування малого та середнього бізнесу.

Також вивчає можливості співпраці для розвитку майбутнього мобільності і транспорту від Goldbell Investments.

Живе на два будинки: в США і Сінгапурі. Вільно володіє російською мовою. Любить грати в баскетбол і подорожувати. Неодружений. Вдома господаря чекають два шпіца Луї і Міша.

— Джеремі, добрий день. Деякі економісти вважають, що в наступному році світ зіткнеться з новою кризою. На вашу думку, чи реальні ризики нового обвалу і як вони можуть вплинути на банківські системи США, Європи та Азії?

— Я вважаю, що ще рано говорити про це, але деякі експерти згодні з тим, що на ринку очікується рецесія. На даний момент, на мою думку, немає серйозного ризику. Однак банки напевно постраждають у всьому світі, якщо такий сценарій відбудеться, як це сталося більше десяти років тому (глобальна фінансова криза 2008 року. - Ред.). У цьому випадку буде дуже цікаво подивитися, які цифрові банківські операції або фінтех-технології будуть переважати, враховуючи успіхи, досягнуті галуззю в цілому з часу останньої рецесії.

— Чи зможуть світові валютні лідери - долар і євро - пережити очікувані ризики? Чи з'являться нові гравці на сцені, які будуть стабільними? Чи можуть вони скласти серйозну конкуренцію долару і євро?

— Без сумніву, на мій погляд, провідні світові валюти, такі як долар США і євро, будуть продовжувати лідирувати, незважаючи на ринкові повороти. Немає ніяких сильних конкурентів, крім британського фунта, але ця валюта, очевидно, постраждає через Brexit.

— Світ зараз активно входить в цифрову економіку. З'являються програми для мобільного банкінгу, стає зручно проводити транзакції на своїй особистій сторінці на сайті і т. д. Яким ви бачите банківський сектор через 10 років, якими будуть нові фінансові продукти і доведеться людям йти в банк, щоб отримати позику?

— Перш за все, через десять років банківськими філіями стануть кафе Starbucks. Я вважаю, що нам не доведеться чекати десять років, щоб банківська справа стала більш доступною, інклюзивною та інтерактивною. У найближчому майбутньому ви будете мати доступ до всіх видів послуг буквально на вашій долоні: онлайн-управління обліковими записами і управління фінансовими справами, кредитування, довірчі депозитні рахунки і багато іншого. Саме це ми і робимо в Arival Bank – об'єднуємо сервіси глобальних фінтех-компаній в рамках одного API (інтерфейс створення додатків. – Ред.), щоб забезпечити доступ до кращих продуктів і досвіду, не відвідуючи "фізичну" філію банку. По-друге, банківська справа стає все більш інтегрованою. З одним цифровим кодом ви зможете отримати доступ до всіх видів послуг, без необхідності створювати нові облікові записи і чекати.

— Часто люди бояться наступаючої ери цифрових банків, тому що існує небезпека втрати особистих даних, грошей на рахунках і т. д. Чи зможуть банкіри захистити клієнтів від загрози кібератак або це нереально, що банки будуть на 300% кібербезпеки?

— Ключем до запобігання шахрайству є раннє виявлення дивної поведінки. Це легше зробити в цифрових банках, ніж в традиційних. Наприклад, в Arival Bank ваша IP-адреса та MAC-адреса вашого пристрою скануються автоматично, щоб зрозуміти географію вашого доступу в інтернет і тип пристрою, з якого ви входите. Кожна дія порівнюється з вашою попередньою поведінкою. Якщо щось незвичайне трапиться – новий пристрій, нова країна, – вам будуть задані питання. Якщо виникає підозра, що хтось відповідає на ваші питання, можна ініціювати відеодзвінок. Ми не говоримо про 300% кібербезпеки тут – навряд чи будь-який банк може дати таку гарантію, – але справа в тому, що цифрові банки, безумовно, будуть ефективні в захисті своїх клієнтів. Більш ефективні, ніж традиційні банки.

— На початку 70-х років минулого століття світ відмовився від забезпечення паперових грошей золотом. Зараз на відміну від паперових грошей криптовалюта активно розвивається. На вашу думку, чи можуть електронні гроші повністю замінити долари, євро і єни через 10 років або ці системи можуть співіснувати?

— Звичайно, є багато переваг цифрової валюти і деякий очевидний потенціал. Однак я сумніваюся, що стійкість в найближчому майбутньому стане реальною. Присутні занадто висока волатильність і негативні випадки використання криптографії (шахраї, відмивання грошей тощо). При цьому більшість країн вже адаптуються до нової цифрової економіки. Наприклад, Сінгапур прагне стати безготівковою нацією в найближчі десять років. Тому коін матиме величезний тренд до посилення стабілізації вже в 2019 році.

— Як венчурні інвестиції можуть адаптуватися до нової картини цифрової економіки? Чи будуть вони популярні? Які галузі будуть перспективними в найближчі 5-10 років для такого роду інвестицій? Зрештою, такі інвестиції зазвичай вважаються високоризиковими, але чи є метод, що дозволяє прогнозувати отримання високого прибутку і мінімізувати ризики?

— Завжди є три речі, на які ми звертаємо увагу, щоб визначити сильні інвестиції: команда, продукт і ринкові можливості. Якщо команда вирішує реальну больову точку або проблему і має досить сильний продукт для масштабування або підтвердження концепції, то це компанія, здатна до інвестицій. З урахуванням вищесказаного, деякі сегменти, які ми розглядаємо як команда і фірма, включають в себе миттєві платежі, цифровий банкінг, комплаенс (відповідність вимогам. – Ред.) і цифрову ідентифікацію (технологія регулювання), робоконсультаціі і біометрію щодо фінансів. Венчурний капітал в цілому знаходиться на підйомі і буде продовжувати рости в усьому світі, особливо в таких місцях, як США, Ізраїль, Китай, Європа тощо. Я не бачу будь-яких ризиків, пов'язаних із зупинкою венчурних інвестицій найближчим часом.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну