УКР РУС
» » Один може замінити десятки звичайних: українські розробники показали керовані артилерійські снаряди
Всі новини

Один може замінити десятки звичайних: українські розробники показали керовані артилерійські снаряди

Керований артилерійський снаряд, здатний влучати точно в ціль за десятки кілометрів. На неї він наводиться за допомогою лазерного променя і, як стверджують розробники, похибка при влучанні становить сантиметри. Розробку українських зброярів бачив Петро Троць.


"Квітник", "Карасук", "Круча". За цими незвичними назвами ховаються керовані смертоносні снаряди і міни, які з великою точністю здатні влучати в ціль. І принаймні один із них на ніжинському заводі "Прогрес" уже готові постачати українській армії.

Керовані артилерійські снаряди "Квітник" на заводі "Прогрес" розпочали розробляти ще в 90-х. Ці снаряди можуть бути 152-міліметровими, а можуть мати 155-міліметровий калібр стандарту НАТО. Розробники кажуть, що цей тип снарядів набагато ефективніший ніж ті, які зазвичай використовують у Збройних силах України. Але і дорожчі.

Вартість снаряда на заводі не називають. Утім переконують: точний постріл одним "Квітником" може замінити кілька десятків залпів звичайними снарядами. Якщо ж у ворога є протибатарейні радари, залпи не завжди вдається здійснити. Використання "розумного" виробу нехитре: у мить пострілу ціль "підсвічується" лазером на відстані в 4-5 кілометрів, після цього снаряд у польоті переорієнтовується на місце влучання. Наведення на ціль може здійснювати і людина, і безпілотник.

"Вони вистрілюються зі звичайної гармати. Ці боєприпаси надзвичайно ефективні, зараз питання пройти етап випробувань і поставити їх до війська. А військо має навчитися використовувати їх на полі бою", – пояснює військовий експерт Сергій Згурець.

Снаряд "Квітник" на озброєння ЗСУ взяли ще в 2012-му році, але відтоді жоден такий виріб не потрапив до війська. Окрім високої ціни, яка змушує армійців орієнтуватися на звичні та дешевші типи снарядів, за останні кілька років проблемою стали і виробничі контакти з Росією. Саме звідти поставляли електроніку для голівки самонаведення. Тепер електронна начинка надходить з інших країн.

"Раніше були гібридні схеми, які виготовляли у північного сусіда. Сьогодні це Європа, це Схід. Використовуються всі компоненти радіоелектронні, які можуть працювати в умовах великих перевантажень", – зазначає директор ДП НВК "Прогрес" Олександр Матюхін.

Частину складних деталей виготовляють на заводі. Зокрема, елементи гіроскопа.

Працюють розробники і над вдосконаленням 122-міліметрового снаряду "Карасук" та керованої міни.

"Був етап балістичних випробувань макетів. Є певні темпи: ескізний проект, робочо-конструкторська документація, виготовлення дослідних зразків. Але зараз у нас основне завдання – це снаряд "Квітник", – пояснює головний конструктор "Прогресу" Микола Клочко.

На заводі розповідають, що технологією виробництва таких керованих снарядів володіє менше десятка країн. США, Росія та Україна мають власні розробки. Решта – виробляють таке озброєння на основі придбаних технологій.

Петро Троць, Іван Довганик, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну