УКР РУС
» » Епідемія раку та безпліддя: як труять українців і де найнебезпечніше
Всі новини

Епідемія раку та безпліддя: як труять українців і де найнебезпечніше

Найбрудніші міста в Україні – ті, де розташоване металургійне і хімічне виробництво. Маріуполь, Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Харків... Судячи з офіційними даними, в цих регіонах люди частіше страждають онкологією. Однак не відстає від "рекордсменів" і Київ, тут людям важко дихати через викиди транспорту. Детальніше – в матеріалі OBOZREVATEL.

Де найбрудніше

Найбруднішими містами України екологи в один голос називають Маріуполь, Кривий Ріг, Запоріжжя, Дніпро і Харків. Щоправда, екологи зазначають, що насправді ніхто толком не відстежує рівень забруднення.


"Наші фахівці беруть дані, які їм дають самі підприємства-забруднювачі. Тобто як вони вважають за потрібне написати свої звіти, так і пишуть. Немає незалежних або державних випробувань", – пояснила OBOZREVATEL еколог, голова Запорізької обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Ірина Пирогова.


Маріуполь


Буквально цього літа чеські фахівці провели аналіз забруднення в п'яти українських містах. Вони брали пісок як з дитячих майданчиків, так і з дна водоймів, для дослідження навіть взяли яйця курей. І прийшли до тривожних висновків. У річкових опадах знайшли важкі метали, такі як цинк і кадмій, а також миш'як. На дитячих майданчиках – свинець і цинк. А в яйцях домашніх курей – діоксини. Ці речовини, проникаючи в організм людини, здатні викликати рак, пошкодити нервову та ендокринну системи, привести до безпліддя.

Ірина Пирогова вважає, що найбільш брудне місто – це Запоріжжя. "Хоча все відносно, і перевіряти потрібно, порівнюючи рівень забруднення і рівень захворювань людей в цих регіонах –онкологія, алергії, серцево-судинні патології",– каже еколог.

Вона наводить приклад. У Кривому Розі в рік на людину припадає 500 кг викидів, а в Запоріжжі – 100 кг. "Але знову ж таки – Кривий ріг йде довгою смугою, десь викидів більше, а десь менше. А Запоріжжя це коло, де в центрі сконцентровані житлові масиви. І невідомо, в якому з цих міст люди отримують більше шкідливих речовин", – каже Пирогова.

Де найбільше хворіють на рак

Але навіть якщо вірити Держстату, то в середньому на кожного українця припадає близько 72 кг шкідливих викидів в рік. У трійці лідерів: Дніпропетровська область – 257 кг, Донецька – 230 кг, і Івано-Франківська – 142 кг.

А що стосується загазованості міст, то за даними Центральної геофізичної лабораторії, за перші 6 місяців цього року найважче дихати було в Маріуполі, Кам'янському, Дніпрі, Одесі, Слов'янську, Лисичанську, Луцьку, Києві, Миколаєві та Запоріжжі. Тут фіксують підвищений вміст таких речовин як: формальдегід, фенол, фтористий водень, аміак.


Горішні плавні


А найчистіше повітря в Тернополі, Горішніх плавнях, Ізмаїлі, Чернівцях та Світловодську.

За словами еколога Володимира Борейка, джерелом забруднення міст можуть бути не тільки підприємства, але так само і транспорт. "Я вам точно можу сказати, що в Києві повітря забруднює транспорт. Тут зараз немає великого виробництва", – заявив OBOZREVATEL Борейко. Та ж ситуація і в Одесі, Луцьку.

Дивіться відео на тему


А ось МОЗ у 2017 році повідомив, що найбільше хворіють на рак в Дніпропетровській області – тут зареєстровано 9,2% від усіх випадків. На другому місці Київ – 8%, потім йдуть Харківська область – 7,4%, Львівська – 6,4%, Одеська – 5,2%.

Найменше до цієї хвороби схильні жителі Чернівецької, Закарпатської, Рівненської, Волинської областей.

А в Західній Україні чисто?

Але не варто думати, якщо ви живете на західній Україні, де немає металургійного виробництва, то там хороша екологія. Насправді сільське господарство завдає також серйозної шкоди. "Звичайно, це не можна порівняти з промисловістю. Тут мова йде не про забруднення повітря, про шкоду навколишньому середовищу, тим же водоймам", – каже Борейко.

А Ірина Пирогова нагадує, як вона опинилася в західному курорті Східниця. "Там буквально з кожного двору йде труба до річки, і звідти абсолютно неочищені нечистоти зливаються прямо в гірську річку. Видно як летять туди навіть макарони. Це називається несанкціоноване скидання", – відзначає Пирогова.


Східниця


За словами еколога Ірини Пирогової, ще одна небезпека – добрива і засоби для захисту рослин, які активно використовуються в сільському господарстві. "Найбільш забруднена пестицидами область – Сумська. Вся ця хімія потрапляє в підземні води, а потім змивається в наші водойми", – каже Пирогова.

Ще один ризик – робота водоканалів. Немає достовірних відомостей, наскільки очищену воду скидають у Дніпро ці служби. "Наприклад, я знаю, що в Запоріжжі брали великі кредити, щоб встановити очисні споруди, і тут зі скидами нормальна ситуація. А ось що стосується скидів вище по Дніпру, то даних поки немає", – пояснила еколог.

Читайте всі новини по темі "Ексклюзив" на сайті "OBOZREVATEL".

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну